mensbloggen

Direktlänk till inlägg 29 maj 2012

Stor Tampong-guide (Bara Ob:s)

Av Mensbloggen - 29 maj 2012 17:58

Här tänkte jag samla massa fakta om tampongen :-)

 

Vanliga frågor (svar från Ob:s hemsida = 100 % sant)

Kan man andvända tampong på natten? Många tycker att tampong är ett perfekt mensskydd just på natten, eftersom den inte kan glida runt, oavsett hur mycket du vrider och vänder på dig i sömnen. Och du behöver aldrig oroa dig för fläckiga lakan om du sover borta.   De flesta använder samma tampongstorlek även på natten. Då du oftast blöder mindre när du ligger ner så brukar det nästan alltid räcka med en och samma tampong en hel natt.


Vad är tamponger gjorda av? Dagens tamponger är antingen gjorda av viskos, bomull eller en blandning av viskos och bomull. Materialet spelar ingen större roll för säkerheten. Oftast har en tampong också ett hölje så att de inte ska ludda. o.b.® tamponger är tillverkade i en hygienisk miljö och förpackas för att hållas rena och fräscha. o.b.® tamponger stör inte den naturliga floran av bakterier som normalt finns i slidan och de främjar inte heller bakterietillväxt. o.b.® tamponger har vridna kanaler som effektivt samlar upp mens inuti tampongen och förhindrar läckage längre än övriga tamponger på marknaden.



 

Kan man ha tampong fast man är oskuld? Ja, det går bra. Du kan använda o.b.® tamponger redan när du får din första mens. Mödomshinnan, hudvecket som omger öppningen till slidan, har en naturlig öppning så att mensblodet kan komma ut. När du får mens för allra första gången så är mödomshinnan vanligen mjuk och tänjbar så att du kan sätta in en tampong utan problem. Vi rekommenderar att du som är ovan börjar med o.b.® ProComfort™ Mini som är lite mindre i storleken och har rundad topp och ett mjukt SilkTouch™-hölje.  Storleken gör att den är lättare att få på plats.


 


Ska man byta tampong efter att man har kissat? Nej, det behöver du inte. Ditt urinrör, din slida och din ändtarm är tre olika öppningar. Så om du t ex bara behöver kissa kan du hålla snöret åt sidan så att det inte blir blött.   



 

Hur ofta ska man byta tampong? Man brukar säga att en tampong inte ska vara inne så mycket längre än 8 timmar. På natten kan det ibland gå lite längre tid, men det är ingen fara. Det viktiga är att du har en tampong som är gjord för dig och din mens. Använd den tampong som passar din mensmängd bäst. Tänk på att du kan ha olika tampongstorlekar under mensens olika dagar. Kolla i vår tampongskola så får du hjälp att välja rätt storlek. Det finns ett enkelt sätt att avgöra om du behöver byta tampong eller inte. Du behöver bara dra lite lätt i snöret på tampongen. Om tampongen kommer ut när du drar lite lätt är det dags att byta, om den inte gör det kan du låta den sitta inne ett tag till. Med tiden lär du dig att avgöra när du behöver byta.   



 

Vad gör man om snöret till tampongen försvinner? o.b.® tamponger är utformade så att snöret sitter fast i själva tampongen. Detta kontrolleras noggrant när tampongerna tillverkas. Men ibland har snöret också hamnat inne i slidan och om du då inte skulle kunna få tag i snöret, så vänta tills tampongen är helt genomdränkt av mensblod. Sätt dig på huk och krysta lite, ungefär som om du satt på toaletten, så kan du enklare få tag i tampongen med två fingrar. Om du ändå inte lyckas få tag i tampongen kan du ta kontakt med din skolsköterska eller med ungdomsmottagningen.   


 


Kan en tampong försvinna in i kroppen? Nej, den stannar i slidan. Livmoderhalsen som är vägen in till livmodern är så trång att inga tamponger kommer igenom där.   


 


Hur vet man om tampongen sitter rätt? Tampongen ska knappt kännas alls! Då har dina muskler knipit tag om den och den sitter säkert och kan inte trilla ut.   




Vilka sorters tamponger finns det (ob)

(Klicka på bilden för större, och länken under för att

komma till hemsidan och läsa svaren på frågorna)


 https://www.ob.se/?page_id=25 



Två droppe: Lite mens

Tre droppar: Mera mens osv...


Få hem gratis tampongprov från Ob



Gå in på denna hemsida och fyll i den blå rutan på högersidan (bild över) Du får då hem ett gratis tampongprov :)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mensbloggen - 18 december 2019 10:56

Hej! Bloggen har legat nere, men har skrivit om det mesta som finns att skriva om och svarat på massor av frågor - så det ni undrar över har jag säkert redan skrivit om, om ni kollar tillbaks i arkivet!   Jag tänkte bara dela med mig av ett pre...

Av Mensbloggen - 28 augusti 2018 10:05

  Hej,   Kommentera detta inlägg och berätta   vad ni vill läsa om :) ...

Av Mensbloggen - 5 juni 2018 19:28

En läsare som delar med sig av sin "första mensen historia". Tack, alltid lika kul att läsa om era första mensar!   Jag kommer ihåg min första mens som om den vore igår :) Det var den 9 december 2017 😂Jag hade precis vaknat och skulle som...

Av Mensbloggen - 18 november 2017 14:44

Ett brustet hjärta finns det ingen medicinering på och ont som satan kan det göra. Det kan kännas som att man aldrig kommer bli lycklig igen. Men det stämemr inte, man blir lycklig igen. Man kommer bli kär igen. Men ibland tar det tid, och det behöve...

Av Mensbloggen - 14 november 2017 13:50

Hej, tänkte skriva 21 saker som jag hade sagt till yngre mig om jag hade kunnat gå tillbaks i tiden och prata med mig själv som tonåring.   1. Sluta jämföra dig med dina kompisar. Du är fin som du är och kommer aldrig bli någon annan hur mycket d...

Presentation


I den här bloggen kan du ställa alla dina frågor. Antingen i frågelådan här under eller maila mig på mens_fraga@hotmail.se
Jag svarar på allt så gott jag kan. Du kan såklart vara anonym, precis som jag! Kommentera om det är något du saknar här. :)

Fråga mig

2 687 besvarade frågor

Omröstning

Har Du riklig mens?
 Ja
 Nej
 Har inte mens

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7
8
9 10
11
12 13
14
15 16 17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Skriv i Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards