mensbloggen

Direktlänk till inlägg 22 april 2013

Bindor eller tamponger

Av Mensbloggen - 22 april 2013 19:14

...Det är frågan det.

De flesta börjar oftast att använda bindor, men vet flera som testade tampong på en gång. Det är olika och vad ma känner för. Bindor kan vara lite lättare i början men tamponger är inte heller så klurigt. Kanske i början innan man fått till det. Men det är ingen rocket science. ^^


Så vad ska man välja vid första mensen? Jag säger så här det finns varken något rätt eller fel svar, ta det du känner dig bekvämst med. Det finns för- och nackdelar med båda :) Tänkte dra dessa: (Ni får jättegärna kommentera om ni har några fler för- eller nackdelar så lägger jag till de i listan nedan, det skulle vara super!)


BINDOR

+ fördelar +

Enkelt och inte speciellt svårt att sätta på plats.

Finns att få tag på imprincip överallt.

Man känner bindan = trygghet.


- nackdelar -

Man kan känna mensen rinna, ibland.

Låter lite när man byter bindan på toan.

Kan vara opraktiskt med supertajta byxor.

Inte optimalt att använda stringtrosor.



~






TAMPONGER

+ fördelar +

Man känner inte mensen.

Man kan ändå använda stringtrosor.

Man kan bada & simma med mens.

Det låter inte då man ska byta på toan.

Tar en liten plats = lätta att dölja.

 

- nackdelar -

Lite klurigt första gången, innan man fått till snitsen.

Svårt att känna när tampongen är full och det är dags att byta.

 

 

 
 
Ingen bild

En väldit orolig tjej

19 maj 2013 01:30

Detta var nog den mest pinsamma och värsta dagen i hela mitt liv. Jag skulle stanna hos några kompisar ett tag och bytte binda innan jag åkte. Jag var där i ca 7 timmar. När jag skulle resa mig upp så märkte jag senare att jag hade mens på byxorna!! Det la min kompis också märke till. Min mens stoppar mig till allt! Den stoppar mig till att ha färgglada byxor (vilket jag tog steget till idag och tog ett par jättetunna beiga byxor) Den toppar mig från att sova över hos andra (vilket man kunde få göra hos dom) den stoppar mig från allting och det blir inte bättre av det som just hände. Jag går ju inte trygg känns det som. Om jag bara hade satt bindan längre ned hade jag inte mensat på byxorna. Snälla, jag behöver hjälp!

Mensbloggen

19 maj 2013 02:08

Ta det lugnt tjejen! Mens är bland det naturligaste som finns och olyckor händer alla! Har själv blött igenom mågs gånger vid de olämpligaste tillfällerna man kan tänka sig, men jorden går inte under för det! Din kompis vet ju att mens är normalt och jag kan nästan svära på att att allas kvinnor någon fång varit med om minst en mensolycka. Så vi vet hur det är bär set händer någon annan :)

Du ska inte låta mensen styra över ditt lov, nejnej det får du inte! Istället får du helt enkelt byta bindan lite oftare och om di blöder mycket så ta en nattbinda, de är lägre och skyddar då längre fram och bak! Kram :-)

 
Ingen bild

Elin

20 maj 2013 21:54

Hej! Jag fick min mens för ett halvår sen ungefär och jag har aldrig provat tampong, utan bara använt binda/trosskydd. Och jag hade tänkt att testa tampong någon dag snart och jag undrar hur länge ska tampongen sitta inne, när ska man byta och hur vet man det? Tacksam för svar!

Mensbloggen

20 maj 2013 22:02

Tampongen ska vara inne i max 8h, men när man blöder så brukar man byta efter ca 3h beroende på hur mycket man blöder.

I början kan man använda både binda + tampong ifall man väntar lite länge med att byta tampongen så läcker det inte eftersom bindan är där. Om snöret på tampongen är rött så är det definitivt dags att byta eller om det kommer blod på pappret då man torkar sig.

Jag tycker du börjar byta efter 3h första gången, är tampongen fortfarande vit då du tar ut den så kan du vänta längre med att byta nästa gång... Man får helt enkelt testa sig fram! Kram :-)

 
Ingen bild

Elin

21 maj 2013 18:34

Hej igen! Nu undrar jag om man kan kissa/bajsa med tampong Jag vet inte vart kisset kommer ifrån och då kanske tampongen sitter i vägen eller?

Mensbloggen

21 maj 2013 21:42

Kissa går alldeles utmärkt eftersom det är 2 helt olika hål! Man kan hålla snöret lite bakåt så blir det inte blött. Bajsa kan man med men det finns en risk för att tampongen glider ut en bit om man krystar mycket. (Mensen har ett helt eget hål.) Kram :-)

 
Ingen bild

w

13 juni 2013 13:35

jag ska på fotbollscup imorgon och jag ska ha mens då.... det är jobbigt för vi ska långt långt bort och spela, jag vi ska bo borta på en skola. men jag tänkte att det nog går bra bara jag andvänder tampong men... nä.... 1.hur vet man när man ska byta tampong ?
2.jag blöder så mycket att jag hade en tampong + en binda för det blödde mer
3.det gör ont :(
vad ska jag göraaaa ?!?! jag har pms !

Mensbloggen

13 juni 2013 14:12

1. Nja det vet man ju inte riktigt, tyvärr. Men när snöret börjar bli blodigt eller om det kommer blod på pappret då du torkar dig så bör du definitivt byta.
2. Bra idé, då gör det inget om tampongen läcker eftersom du har bindan under.
3. Menar du att tampongen gör ont? För den ska inte kännas, men ju fler gånger du använder de ju bättre blir det!!

Ett tips är att använda den minsta tampong storleken (gult paket) och en nattbinda på lägret och så får man byta tampongen lite på känsla vad man tror. Låt säga att första gången byter du efter 1,5h men då har det läckt på bindan. Då byter du kanske efter 1h nästa gång. Man får liksom testa sig fram! Kram :-)

 
Ingen bild

en 13 årig tjej

21 juli 2013 11:21

Hej!
Jag fick min mens för ca ett halv år sen och haft mens 4 gånger. Men har bara andvänt binda och vill tästa använda tampong.
Men jag tästade en gång när jag inte hade mens att stoppa in en tampong men de gick inte.


1. Kommer de gå lättare nu när man har mens?
2. vars ska man sätta in tampongen?
3. Kan man bada med tampong?
4. när man duschar ska man ha tampongen då?

Mensbloggen

21 juli 2013 13:31

1. Ja det kommer gå mycket lättare, den kommer glida in lättare bör det är blött av mensen.
2. I hålet som mensen kommer ifrån. Mittemellan kisshålet och bajshålet. Ta en spegel och kolla om du är osäker!
3. Ja, det går super bara man byter den direkt efter man badat klart.
4. Man kan om man vill men tycker det är onödigt eftersom det ändå inte gör något om det kommer lite mens i duschen - det sköljs ändå ner. Dessutom är det isf bra att byta tampongen efter man duschat. Kram :-)

 
Ingen bild

A girl

30 december 2013 19:40

Kan man använda tamponger hela dagen om man byter?

Mensbloggen

30 december 2013 20:03

Om du blöder och byter regelbundet så kan du ha hela dagen och natten om du vill! Kram :-)

 
Ingen bild

Alexandra

5 januari 2014 06:52

Jag är väldigt rädd för att säga till min mamma om min mens

Mensbloggen

5 januari 2014 10:34

Ta mod till sig att berätta, det kommer kännas så skönt efter för dig. Dessutom din manna vet hur det är hon har/haft mens själv!! :)

 
Ingen bild

Emma 14år

19 februari 2014 09:15

Hej!

Jag fick min första mens för 2 år sen och har bara använt bindor/trosskydd. Jag vill prova att använda tampong men vet inte riktigt hur jag ska få in den. :s Efter som att jag inte kan åka iväg å bada varma dagar på sommaren när mina kompisar har frågat om jag ska med har jag fått lov att säga nej. Skulle så gärna vilja börja använda tamponger. Har testat några gånger men vågar inte trycka in den eftersom att de gör lite ont. Skulle vara så tacksam för svar.

Mensbloggen

19 februari 2014 17:00

Följ beskrivningen i tampongasken. Börja med den minsta storleken (gul ask) och var AVSLAPPNAD när du stoppar in den :)

 
Emilia

Emilia

10 mars 2014 23:13

Är det bäst och ha binda eller tampong för första mensen? Är lite orolig hur det kommer och känna när man stoppar in tampongen, är det obehagligt? Kanske lättare och ha binda? Isf, kan man ha binda hela tiden och aldrig andvända tampong? :) :) :)

http://Mensbloggen

Mensbloggen

10 mars 2014 23:51

Allt handlar om ens smak och vad man trivs å känner sig bekväm med. Visst tampong kan vara lite klurigt i början och kännas ovant, men det finns en första gång för allt. Binda kanske känns enklare i början, man kan ha det hela tiden när man har mens om man vill. :)

 
Ingen bild

14 årig tjej

19 mars 2014 16:39

Hej! Jag fick min första mens på jullovet i år och använde då binda. Jag tyckte det var väldigt obehagligt eftersom jag kunde känna när blodet kom. Igår fick jag min mens igen (har inte haft någon mens sen den allra första mensen) och använder binda, men imorgon ska jag träna och tycker det känns som att det skulle vara lättare med tampong, så jag vill testa det, men jag har hört att man helst ska vänta kanske 4-5 "mens tillfällen" innan man ska använda tampong för att det är bättre, är det sant? Och varför är det så isåfall? Kram

Mensbloggen

19 mars 2014 17:43

Nej man kan använda tampong från sin första mens, det enda "krav" är att du har mens!!:)

 
Ingen bild

anonym

24 april 2014 18:38

hej jag undrar hur man ska förklara att man har fått sin mens för sin mamma och sen om man vill ha tampong men vågar inte säga att man vill ha det hur ska man då göra? tacksam för svar

Mensbloggen

24 april 2014 20:24

Alla tjejer får ju mens förr eller senare och din mamma har vetat ända sedan dagen då du föddes att du en dag kommer att få mens. Dessutom har hon varit i samma sits så bara prata med henne, hon kommer förstå och kunna förklara och hjälpa dig om det behövs!!

Be bara din mamma nästa gång hon ska handla bindor om hon kanske kan köpa en ask tamponger för du tror det skulle passa dig bättre eller liknande :-)

 
Ingen bild

Solrosen

17 maj 2014 14:40

Hej, jag fick min mens för en månad sen och jag har lite frågor:

1. Ska man ha binda eller tampong?

2. Hur stoppar man upp en tampong?

3. Hur gör man när man ska duscha efter gympan?

 
Ingen bild

Anonym

15 juli 2014 12:42

Hej!
Jag vill bara säga att jag har aldrig fått in tekniken med att få upp tampong och tycker inte att man behöver använda tampong heller.
Funkar alldeles utmärkt att använda binda, bara man använder svarta trosor om man har mycket mens de första dagarna t ex.
Det jobbigaste med att ha mens är ju då man ska åka iväg på läger eller annat, då tycker jag det kan vara fruktansvärt jobbigt.
Men annars nej, det är ju bara att man får leva med det och inga större svårigheter!

Mensbloggen

15 juli 2014 16:28

Absolut, inget tvång att ha tampong man ska använda det man trivs bäst med!!! Resten kvittar :-)

 
Ingen bild

Grisar är bäst

30 september 2014 22:07

Vågar inte berätta för mina kompisar att jag har mens. Hur tycker du att jag ska säga det? :(

Mensbloggen

1 oktober 2014 21:29

Först och främst är det inget måste att berätta för dina kompisar, men känner du att du vill gör det någon gång när ni har tjejsnack eller någon mysig filmkväll :-)

 
Panik

Panik

13 december 2014 00:54

Hej imorgon ska min tjej kompis sova över jag har min mens vad ska jag göra hur ska jag sova med min mens när hon är brevid

http://Mensbloggen

Mensbloggen

13 december 2014 11:47

Sov bara som du brukar när du har mens! :-)

 
Ingen bild

Anonym

15 december 2014 22:47

Min mens kom den 11/12 och har hållit på i en vecka. När kommer den komma nästa månad?

Mensbloggen

16 december 2014 09:35

Runt 7 januari om den är regelbunden :)

 
Ingen bild

Nicole

22 december 2014 13:09

Om man har kört upp en tampong och kanske haft i en den timme. Sen går man och duschar. Måste man byta då eller kan man ha kvar samma? Tacksam för svar :-)

Mensbloggen

22 december 2014 14:21

Tycker man kan byta den efter duschen ifall att den blivit blöt av duschvattnet. :-)

 
Ingen bild

anonym

26 december 2014 22:18

Hej jag fick min första mens idag och fick panik för att det kom så mycket blod på toapappret när jag torkade mig efter att ha kissat. Jag sprang och hämtade en binda som jag hade jag skulle få mens. Men jag har en fråga. Kan jag duscha med vatten upp i menshålet eller vad man ska säga? Måste ha svar kväll snabbt! Tack på förhand😊/orolig tjej PS kan jag torka meden handduk där också efter dusvhene

Mensbloggen

27 december 2014 00:16

Ledsen för sent svar men duscha precis som vanligt inga problem. Däremot kan det vara bra att torka med toapapper så att det inte kommer blod på handduken :-)

 
Ingen bild

anonym

26 december 2014 22:20

Jag fick min första mens idag och ska duscha snart. Men kan jag duscha upp där mensen kommer ut och torka torrt där sen?

Mensbloggen

27 december 2014 00:15

Absolut, däremot kan det vara idé att torka med papper efter så att det inte kommer blod på handduken :-)

 
Ingen bild

Anonym

1 januari 2015 19:40

Jag har bara 1 binda kvar och är på läger, vad ska jag göra ?? Ligger ju ingen affär eller nåt i närheten!

Mensbloggen

1 januari 2015 21:51

Fråga någon annan tjej på lägret eller någon tjejledare om den har några bindor!! De kommer förstå :) Annars i nödfall, ha bindan men rulla toapapper och ha på bindan och byt bara pappret på toan. Gör att bindan räcker lite längre :-) Men bäst är att fråga någon. :-)

 
Ingen bild

Kille 17 år

1 januari 2015 19:48

Min tjej har mens vad ska jag göra??

Mensbloggen

1 januari 2015 23:32

Inget speciellt, var som vanligt :) Eller överraska henne med lite choklad (uppskattas alltid)

 
Ingen bild

Anonym

8 januari 2015 12:59

Hej! Jag fick min första mens för en dag sedan.
1: hur ska man göra när man duschar efter gympan när alla kan se (kompisarna) det är ju ingen annan i klassen som har mens.
2: min mamma säger att det är naturligt och alla får det någon gång men jag vill liksom inte att ngn i skolan ska veta det tillexempel gympaläraren hur ska jag göra i skolan då efter gympan och när man duschar ingen ska liksom veta det.
3 hur många dagar har man mens i månadern och hur många dagar har man inte det tillös nästa månad man får det i gen? Tacksam för svar

Mensbloggen

8 januari 2015 21:01

1. Det syns knappt, och det är ju ingen som står och stirrar på någon annans privata områden så stirrar man inte kommer ingen uppfatta det. Testa först hemma i duschen, och se hur mycket det syns så vet du.
2. Ha en necessär med dina mensskydd och ta med necessären till toan då du ska byta. Ingen annan vet ju vad du har där i, kan lika gärna vara tvål eller deo ju.
3. Runt 4-7 dagar brukar man blöda i, men vissa blöder kortare och andra längre. Om mensen är regelbunden så brukar nästa mens komma runt 28 dagar senare. (Man räknar från mensens FÖRSTA dag). :) Kram

 
Ingen bild

Anonym

9 januari 2015 12:06

Tack för tippset men min mamma laddade typ ner en app som heter ngt med mens rackarn( lite) och det stog att jag skulle ha det i fyra dagar till är det normalt att ha sim första mens i 4 dagar min mamma sa att hon hade det i 7 ska man byta före gympan och efter

Mensbloggen

9 januari 2015 17:39

Alla blöder olika länge och speciellt i början när mensen ofta är oregelbunden, men oftast blöder man runt 4-7 dagar. Byt både före och efter skulle jag säga!! Alltid bättre att vara på den säkra sidan :-)

 
Ingen bild

EA

10 januari 2015 10:32

Detta är nog sista dagen jaga har min mens och jag undrade om det brukar blöda mer den sista dagen och mindre den första dagen men sen den dagen mensen slutar och sen dagen efter ska det la inte rinna ngn blod elr för jag vill vara säker eftersom detta är helt nutt för mig så sen när man inte har mens några,dagar efter så kan man gå utan binda elr?

Mensbloggen

10 januari 2015 17:41

Oftast börjar man blöda lite och så ökar det successivt så att man kanske blöder som mest på dag 2,3 och sen brukar det börja avta successivt tills det slutar helt.

Men i början när man nyss fått mens kan den vara oregelbunden och inte ha något riktigt mönster. HA binda en extra dag när du slutat blöda skulle jag säga och kommer det inget mer så strunt i binda. Dock är det alltid bra att ha några extra i sin väska trots att man inte ska ha mens just då för man kan aldrig vara helt säker. :-)

 
Ingen bild

Anonym

12 januari 2015 22:43

Hej jag är 13 år och har haft mens ett tag nu, från början så var den helt okej det kom väldigt lite och varade bara i 3-4 dagar men nu så kommer det hur mycket som helst och det kommer på natten så jag vaknar upp i en pöl det är hemskt! Jag änvänder natt binda men det tycks inte hjälpa... Och jag vågar inte gå till skolan för jag är så rädd att det ska komma på byxorna när jag sitter på en lektion eller på rasten..
PS. Min mens är väldigt konstig den kommer typ varannan månad hela tiden :/

Mensbloggen

13 januari 2015 08:04

Mensen kan vara oregelbunden och speciellt det första året. Så det kan ta lite tid innan mensen kommer in i ett mönster och förhoppningsvis kommer du inte blöda så mycket i framtiden. Ps. Tänk på att äta järnrikt när du blöder så mycket :-)

 
Ingen bild

Klara

7 februari 2015 19:38

Hej, när jag använder tampong så åker den ner när jag går och sitter, fast att jag stoppar upp den med hela fingret? Så min fråga är, varför åker den ner?? Tacksam för svar kram

Mensbloggen

7 februari 2015 23:53

Då är den inte tillräckligt långt in!! Sitter den för långt ut så får inte slidmusklerna grepp om den och den glider ut. :-)

 
Ingen bild

Anonym

14 februari 2015 10:32

Jag vågar inte använda tampong och måste duscha vad ska jag göra?

Mensbloggen

14 februari 2015 14:44

Duscha utan tampong bara, det går utmärkt!! :-)

 
Ingen bild

Fnaks

19 mars 2015 16:07

Jag blöder väldigt mycket alltid när jag har mens. Vad ska jag göra?? Jag kan inte sova på nätterna för det blöder igenom vilket hände inatt. Hur ska man säga det till sin pappa?

Mensbloggen

19 mars 2015 21:53

Använder du nattbinda? Annars är det ett hett tips. Annars kan man ha dubbla mensskydd, tampong + binda. Ibland kanske man till och med behöver gå upp på natten för att byta.

Blöder du extremt mycket så finns hjälp att få! :-)

 
Ingen bild

Sara

22 mars 2015 10:33

Hej jag heter Sara och har haft mens i drygt ett halv år. Men jag har för små trosor så bindorna får inget fäste på kanterna vilket gör att trosorna bli mensiga. Jag har sagt detta till min mamma jag har också sagt att jag vill använda tamponger men hon låter mig nt. Hur ska jag få min mamma att ändra sig? Ps jag använder de smalaste bindorna:/

Mensbloggen

22 mars 2015 13:49

Testa bindor med vingar som man kan vika ner under till trosans undersida. De sitter mycket bättre då!! Tycker du kan fråga din mamma varför hon inte vill att du ska använda tamponger, för det är inget farligt och kan användas från första mensen!! Vill du verkligen ha men din mamma inte tillåter så kan man också köpa på egen hand i affären, det är din kropp! :-)

 
Ingen bild

Sara

23 mars 2015 06:50

Hej det är jag igen. Jag vill verkligen använda tamponger men jag är rädd för att få tss och för att jag inte kommer få ut den. Hur ska jag göra för att jag ska sluta oroa mig?

Mensbloggen

23 mars 2015 09:26

Tänk dig att miljontals kvinnor använder det JUST NU och hur ofta hör man om TSS? Juste, TSS är väldigt ovanligt så det är inget man behöver oro sig för. Bara man inte har tampongen inne i mer än vad rekommendationerna anger så är det lugnt. Och ut får man den alltid, det är bara att dra!

Affärerna skulle inte få sälja tamponger om det var farligt! :-) Kram

 
Ingen bild

Hjälp mig snälla 12/13 år

26 mars 2015 15:49

Jag fick min första mens för 6 dagar sedan. Jag har skillda föreldrar och sa det till min mamma. Min mamma frågade mig om jag ville att hon skulle säg still min pappa att jag fått mens men jag vill inte det. Men i måndags kom jag hit till pappa o han vet ju inte att jag att jag har mens och jag får alltis ta jättemycket papper att Linda in bindan i och det ser jättekonstigt ut i papperskorgen och så är det full varranan dag.
2) jag vill andvända tampong och köpte en ask och hade den igår kväll på träningen och har den även nu. Men jag vill liksom inte lägga mina pengar på tamponger. Det kostar ju faktiskt en del. Men jag vågar inte säga till min mamma och då är drt lite pinsamt för att hon kommer undra hur jag vet vad tamponger är och så :/ vad ska hag göra?

Mensbloggen

26 mars 2015 21:40

Prata med din mamma om detta, antingen kanske hon kan prata med din pappa eller skicka med mensskydd när du ska till pappan?

Prata med din mamma om tamponger, det är inget konstigt alls att du vet vad det är!! Det är naturligt. I menyn på höger finns en länk till en sida där man kan få gratis tamponger hemskickade 1 gång/månad. Praktiskt och billigt! :-) Men tycker du ska ta ett mammasnack! :-)

 
Ingen bild

A

3 april 2015 08:47

Hej! Jag har haft min mens i 2 år nu och alltid använt binda, jag vill använda tampong. Men jag har 1 problem, min mamma dig för ca 1 vecka sen och nu lever jag med min bror och min pappa. Hur ska jag kunna berätta för min pappa att han ska köpa tamponger. Tycker de e så jävla pinsamt. Hur vet man vilken storlek man ska ha?

Mensbloggen

3 april 2015 10:18

Hej fina du! Varför inte köpa tamponger själv? Det har jag alltid gjort från dagen jag började med tamponger då det bara blev så. Enklast är att börja med minsta storleken tills man fått till 'tekniken', då kan man köpa storlek efter hur mycket man blöder. Den minsta storleken heter mini och ligger i gul ask! Kram :-)

 
Ingen bild

Wilma

11 maj 2015 14:55

Hej :)
Jag har gympa som första lektion och vill ha tampong när jag tränar men vill inte byta tampong om den nt är full för det känns obehagligt.. Så kan jag duscha med tampong och ha den i några timmar till?

Mensbloggen

11 maj 2015 18:34

Ja det funkar, om den inte är full :-)

 
Ingen bild

Anonym

30 maj 2015 16:07

Hej är 15 år och fick min mens idag för första gången
När jag hade tampong i så blev det ganska mycket på den kanske inte jätte mycket men normalt mycket typ
Fast sen när jag har binda så kommer det inget i bindan är det något fel eller är mensen för tjock? Eller något annat?

Mensbloggen

31 maj 2015 21:24

Det är inget fel! :)

 
Ingen bild

Anonym

3 juni 2015 15:05

Hej! :)
Har min mens för andra gången och det blöder jätte mycket. Min sista binda blev held nerblödd idag i skolan och det kom några droppar på byxorna. Går det bort från byxorna i tvätten?
Jag tycker bindor är ganska stökigt, och vi har en blå ask hemma med tamponger! Ska jag testa sådanna? Pratade med min mamma och hon sa att tamponger kan skada en, är det sant? Tacksam för svar!! :)

Mensbloggen

3 juni 2015 21:03

Det går bort i tvätten, lägg byxorna i tvättkorgen ikväll så är det INGEN fara!!! :) Tamponger är HELT ofarliga och kan inte göra någon skada, så testa om du vill! :)

 
Ingen bild

Anonym

17 juni 2015 12:56

Hej jag fick min första mens för ca ett halvår sedan och har mens nu förra mensen hade jag för ca två veckor sedan är det ovanligt/farligt? Jag blöder rätt mycket och har bara binda/trosskydd jag tror inte att mamma har tamponger men jag skulle gärna vilja ha det men vågar verkligen inte fråga vad ska jag göra?
Och vad ska jag göra på gympan i skolan när vi ska duscha om jag inte har någon tampong?

Mensbloggen

17 juni 2015 15:54

Det är inget konstigt, din mens är bara oregelbunden! Antingen ber du bara din mamma köpa tamponger eller så köper du egna :-) Kom ihåg, din mamma har också varit ung och hon vet hur det är!

 
.....

.....

23 juni 2015 16:25

Hej jag är 13 år och undrar om jag kan använda en stor tampong fast jag blöder normalt? Jag ska iväg ganska mycket och vill inte byta så jätte ofta. Funkar det??

http://Siriwigenborg.nouw.se

Mensbloggen

23 juni 2015 16:36

Absolut, kom bra ihåg att inte ha den inne i mer än 8 timmar! :-)

 
Ingen bild

anonym

30 juni 2015 18:34

Hej! jag fick min mens för ca 9 månader sen. (då var jag 12 år men är 13 nu) idag testade jag för första gången en tampong och det gjorde skit ont… har några frågor och skulle bli jätteglad om du kunde svara på de!

1. är det tidigt att få mensen när man är 12 år?
2. kan man ta lite vaselin på tampongen innan man stoppar in den så att det går lättare så att säga.
3. bästa tipset om mens?

Jätte Tacksam för svar! <3

Mensbloggen

30 juni 2015 21:19

Hej :)
1. Alla är olika och inget är mer onormalt så nej!
2. Absolut det funkar!
3. Hmm bara generellt? Att ha alltid ha ett litet kit i väskan/necessär med någon binda/tamponger och någon värktablett så är man alltid förberedd vart man än är :-) Kram

 
Ingen bild

En tjej

1 juli 2015 22:00

jag har mens men ibland blöder jag bredvid/bakom bindan även på natten, vad ska jag göra?

Mensbloggen

1 juli 2015 22:51

Testa nattbinda, de är längre och bredare!!! :-)

 
Ingen bild

Hemliga tjejen

8 juli 2015 00:08

Vad ska man göra om man har binda men mensen rinner fram på trosan? Det hände mig idag och jag hade vita byxor

Mensbloggen

8 juli 2015 12:02

Testa en längre binda :-)

 
Stina

Stina

8 juli 2015 12:46

Hej! Jag är på gymnastik läger och fick min första mens igårkväll. På natten hick det bra för det kom inte så mycket blod men på morgonen kom det jättemycket! Jag hade ingen binda eller så så jag virade papper runt trosan och gymnastik dräkten. På träningen kom det hela tiden så jag fick byta papper:-( det är jättejobbigt! Mamma vet för jag smsa. Hon sa att jag skulle fråga nån efter binda men jag vågar inte! Ingen av mina gympa kompisar har fått mens och vi har inga kvinnliga tränare. Vad ska jag göra?!!

http://Mobil.mensbloggen.bloggplatsen.se

Mensbloggen

8 juli 2015 13:26

Du måste fråga någon, någon kvinna måste väl finnas i närheten?? Eller affär så du kan köpa? :) Ta mod till dig, mens är normalt och något alla tjejer får

 
Ingen bild

12 år

9 juli 2015 11:59

Hej jag är en tolvårig tjej som har haft mens i några månader och jag har använt både tampong och binda men imorgon ska jag på en två timmars bilresa och jag känner mig inte bekväm med att använda binda då. Så jag undrar om man kan ha tampong när man inte badar eller sportar och om rekommenderade timmar för tampong menas att man kan ha en tampong i fyra timmar och sedan byta till en ny eller om man liksom har en tampong sen måste man ha binda.(förlåt om otydligt är lite stressad).

Mensbloggen

9 juli 2015 12:06

Man kan ha tampong vid ALLA tillfällen bara du har mens!! Och en tampong ska vara inne max 8 tinnar eller när den är full och då kan man byta till en ny tampong!! :-)

 
Ingen bild

Hilda 14

21 juli 2015 00:06

Hej! Hur gör man om man sover med tampong men ska sova ner än 8 timmar? Är rädd för tss, hjälp snälla:)

Mensbloggen

25 juli 2015 07:34

Ställ väckarklockan och gå upp eller sov utan tampong :)

 
Maiken

Maiken

22 juli 2015 18:37

Hej! Jag är snart 14 år och fick min mens i lördags!
mina tjej kompisar och jag ska va i morgon och bada och sova i tält då skulle jag vilja ha tampong men jag har testat flera gånger i dag men jag lyckas inte få in den!!! Jag har fått in den två gånger men inte tillräckligt långt för jag kan se och känna den.men det gör lite ont och går inte att trycka upp den mer. Tror du det är fel hål eller??? Tacksam för svar!!💜💜

http://mobil.mensbloggen.bloggplatsen.se

Mensbloggen

25 juli 2015 07:40

Nej, det är inte fel hål då det bara finns ett som går :) Fortsätt övaövaöva och var avslappnad!!! När det tar stopp, testa ändra riktningen snett bakåt. Kram :-)

 
Ingen bild

Tjej som blöder :(

25 juli 2015 19:25

HEJ. Jag har ett litet problem. Jag har sett på en reklam (Libress?) att det finns en ask typ som man kan köpa till bindor. Jag har kollat lite men vet inte riktigt vart man kan köpa dem?
Jag tycker det är ganska jobbigt att byta binda i skolan, då man på något vis måste ta bindan från väskan, försöka gömma den så gott det går och sen undvika prassel...
Vet ni vart man kan köpa dem?
(väldigt dålig beskrivning... Men jag hoppas ni förstår :))

Och förresten, undrar jag en sak till. Man ska ju inte ha bindan i "för länge" men hur länge är lagom? Och kan man få någon sjukdom om den är o för länge?

Tacksam för svar :)

Mensbloggen

26 juli 2015 08:01

Den finns inte att köpa utan kommer med vissa paket bindor (gratis), så kolla i din affär!! :-)

Man kan inte få någon sjukdom av att ha bindan länge, byt när den är full bara eller ofräsch!

 
Ingen bild

Tjej som hatar det!

9 augusti 2015 10:10

Hej, jag är 13 år och har mens för tredje gången, jag hatar mens för det stoppar mig från allt, att spela fotboll, bada, vara med kompisar, ja allt! Jag ligger bara inne i soffan och äter glass!
Jag har läst om något som heter p-piller och minipiller, men eftersom min mens är så ojämn så vet jag inte om jag kan ta piller, skulle hjärna villja slippa mens eftersom jag spelar fotboll flera gånger i veckan. (Fotboll är verkligen mitt liv) Kan man ta piller i början? Hur ofta ska man ta det? Jag behöver hjälp!

Mensbloggen

9 augusti 2015 16:24

Hej, p-piller och minipiller är preventivmedel som skyddar mot graviditet så om du inte har en pojkvän och regelbundet sexliv tycker jag inte du ska börja med det!!! Det är hormoner man tillsätter och även om mensen påverkas så gör hela kroppen och 'psyket' det också! :-)

Men man kan spela fotboll med mens!!! Och göra allt man vanligen kan

 
Ingen bild

Osäker tjej!!

3 september 2015 16:32

Tror jag fick min mens idag. Min kompis hängde med mig in på toan som tjejer brukar göra. De va helt brunt i trosan. Brukar blodet bli brunt?? Eller är det något annat. Jag sa bara till henne. Jag kanske har bajsat ner mig eller något på skoj.. Men min fråga är då att brukar det blodet bli brunt??

Mensbloggen

8 september 2015 05:13

Mensen kan vara brun i nyansen då blodet inte är så färskt, helt normalt!! Det var antagligen en början på din mens :)

 
Ingen bild

En tjej

20 oktober 2015 20:05

Om man har tampong mer än 8 timmar vad händer då??
Om man har en tampong i 8 timmar kan man byta till en annan tampong då??
Hur länge ska man ha tampong?
Hur länge ska man ha bindor??
Kan man ha det för länge??
Hur många gånger ska man byta bina??

Mensbloggen

23 oktober 2015 08:21

Man ska undvika ha en tampong inne i längre än 8h för att undvika att bakterier börjar bildas.

Visst kan man byta till en ny tampong när man tar ut den tidigare.

Tills den är full och det kanske tar runt 2-4h beroende på hur mycket man blöder.

Bindor har ingen riktigt tidsgräns men när de är fulla eller hela dagen. :-)

 
Ingen bild

Fick mens igår

25 oktober 2015 22:47

Mensar man när man såver? Ska man ha binda då? Det känns som om jag har en blöja på mig, är det normalt att det gör det eller har jag satt bindan fel?

Mensbloggen

27 oktober 2015 03:08

Japp mensen kommer även på natten så man får sova med binda eller tampong! Jo det blir ju lite som en blöja tyvärr, men du kanske kan testa tampong? :-)

 
Ingen bild

Elina

25 november 2015 19:49

Hej, har mens nu och på natten kommer det jätte mycket i bindan, så när jag vaknar på morgonen är det lixom blod o hela underlivet. Är det viktigt att jag tvättar underlivet varje morgon när det händer? Kram

Mensbloggen

28 november 2015 20:44

Inget måste, men det är ju fräshast! :) Kram

 
Ingen bild

Anonym tjej:-)

17 december 2015 17:59

Hej! Detta är nog världens dummaste fråga men jag undrar verkligen.. Jag fick min mens i sommras och du vet bindan är ju typ "in packad" i ett papper dom låter när man tar bort det..Iallafall vart kan jag lägga det?
Asså jag har detta "jättestora" problemet att jag ej vet vart jag ska lägga det för man ska ju rulla in bindan i de..vart ska jag lägga den???? Mvh du äger🙂🙂

Mensbloggen

19 december 2015 08:34

Hej, ingen fråga är för dum :) Så första bindan på mensen så får man slänga pappret bara men sen kommer du ju alltid ha en binda i trosan under mensen så när du byter binda stoppar du i den gamla bindan i den nya bindans förpackningen, förstår du? Sen blir ju sista bindan på mensen utan papper, men då får man bara rulla ihop den själv och slänga. :-)

 
Ingen bild

judy

2 januari 2016 01:32

hej! jag har ett proplem det är så att när jag har tamponger svimar jag bara efter en timme och jag blöder super super mycket och måste byta varje 30 min eftersom det kan bara rinna ut så har du några tips om hur jag kan har bindan rätt.
ps. jag har en oerhört jobbig mensvärk och jag klarar aldrig av den en hel vecka specielt när det är skolan också så vad ska jag göra.
tacksam för svar :)

Mensbloggen

3 januari 2016 23:26

Tycker du ska kontakta umo, för att få hjälp så ska du inte behöva ha det!! :-)

 
Ingen bild

Clara

16 januari 2016 10:08

Hej! Jag är en tjej som fick min mens i torsdags. Imorgon ska jag ha cup och jag vill verkligen inte gå eftersom jag inte vill börja använda tampong än. Jag blöder ganska mycket. Kan man spela fotboll med binda? Det känns mest som att jag inte kommer göra mitt bästa för att jag är rädd att det kommer blöda igenom.

Mensbloggen

17 januari 2016 07:58

Absolut kan du spela med binda, ta dubbla trosor om du känner dig orolig :-)

 
Ingen bild

Anonym

7 mars 2016 23:46

Hej jag fick min mens idag efter skolan , men saken är att jag inte har några binder vad ska jag göra?😩

Mensbloggen

8 mars 2016 02:39

Ta toapapper och berätta för din mamma :-)

 
Anonym 11åring

Anonym 11åring

9 mars 2016 15:53

1:Jag är 11år snart tolv och fick min mens igår kväll och kände det inte.
2:Hur vet man när man får mens.
3:Igår när jag gick upp på mitt rum och bytte trosor så hade jag mens där och ville inte väcka min mamma så jag torkade bort blodet med vanligt hushållspapper.Är det farligt ?
4:Hur många gånger ska man byta om dagen
5:Är först i klassen att få mens och vågar inte berätta för mina bästisar,vad ska jag göra?

http://Mensbloggen

Mensbloggen

10 mars 2016 05:47

Man kan torka med hushållspapper, eller toapapper. Och man byter när bindan är full, beroende på hur mycket man blöder - men när blodet närmar sig kanterna.

Berätta för dina bästisar, det kanske gör er öppnare mot varandra och när det sen är deras tur vet de att de kan prata med dig om sånt!! :-)

 
Ingen bild

Anonym

16 mars 2016 22:56

Hej!
Jag blöder väldigt mycket när jag får mens och det läcker alltid igenom under natten om jag har binda. Jag brukar istället få använda toapapper? Kan man göra det eller är det "farligt?" Vet inte annars hur jag ska göra. Känns obekvämt att sova med tampong under natten då man inte ska ha den inne för länge.

Tack. // vilsen tjej

Mensbloggen

19 mars 2016 18:27

Funkar toapapper för dig så ha det, inte farligt. Men har du testat nattbinda, de är extra långa och har stora vingar? :-)

 
Ingen bild

15 år

1 maj 2016 16:07

Hej! Jag fick min första mens Augusti 2015 och den har väll varit ganska regelbunden. Om man går efter tamponger så blöder jag väll normal (svårt att säga, har liksom inget att gemföra med). Min senaste mens hade jag 1 april-7 april, och i Fredes (29 april) fick jag den igen. Men nu blöder jag extremt lite, precis som att den skulle varit sista dagen av mensen. Problemet är att jag har läger på tis-sön(3-8 maj) och sedan konfirmiras jag den 14 Maj, konfirmeras=vit klänning, vit klänning+mens= panik. Kanske lite förvirrande nu men det jag undrar över är om detta kanske är en mellanblödning och den "riktiga" mensen kommer kanske på lägret eller om min mens bara blev extremt lite denna gången? För jag är jätteorolig över att blöda igenom i sängarna på lägret. Och ännu värre är om jag får den när jag konfirmeras, fast den är oftast väldigt regelbunden. Förlåt för Bibeltexten men är så orolig...

Mensbloggen

7 maj 2016 20:28

Kan tyvärr inte svara på det, men bäst att packa med mensskydd ifall att. Och vita klänning plus mens går utmärkt, du vet ju om det brukar läcka eller inte.. :) Så se bara till så det inte läcker, och ha dubbla mensskydd (tampong + binda) om det känns tryggare.

 
Ingen bild

En tjej

29 oktober 2016 03:26

Hej! Jag har mens och jag blöder väldigt mkt...jag kan inte sova på nätterna för att jag är rädd att blöda igenom....vad ska jag göra! Jag är blyg för allt och alla! Jag har blött igenom flera ggr och det var pinsamt så vad ska jag göra snälla hjälp mig.....jag har försökt använda nattbinda men de är för stora! Vilka trosor är bäst når man har mens?

Mensbloggen

18 november 2016 23:34

Vill man att bindan ska sitta bra så är större trosor bäst typ boxer. :) Tips ha en handduk under, men tycker du ska prata med din mamma eller skolsköterskan, man ska inte behöva stå ut med det!!

 
Ingen bild

Tjej

6 november 2016 11:15

Jag har fått min mens och har det nu för 3 gången, och har bara blödigt lite och undrar om det är mensen för har hört att nästan alla blöder mycket i början. Så undrar när kommer jag få mycket mens?

Mensbloggen

18 november 2016 23:17

Vissa blöder mycket, andra lite. Inget som är konstigt :-)

 
Ingen bild

13 årig tjej

10 januari 2017 22:14

Hej! Jag har haft mens ungefär ett år nu och till en början blödde jag ganska normalt och bytte binda ca var fjärde timma utan att läcka. Nu de två senaste mensarna har jag blödig så mycket att jag i skolan behövt ha en nattbinda+binda men efter 2 timmar läcker det igenom ändå:( Hela tiden när jag går runt i skolan känner jag hur mensen rinner och det känns väldigt obehagligt. När jag sover använder jag också dubbla bindor (har ej börjat med tampong) men blöder ofta igenom då också. Detta är väldigt obehagligt och när jag suttit en längre tid o ställer mig upp blöder jag väldigt ofta igenom. Skulle du kunna hjälpa mig med de här problemen? Vad ska jag göra;(? Tack för svar <3

Mensbloggen

2 februari 2017 14:35

Hej, låter som du blöder väldigt mycket och så ska du inte behöva ha det. Tycker du ska gå och prata med skolsyster eller så ringer du direkt till umo för det finns hjälp att få!! Kram :-)

 
Anonym

Anonym

13 januari 2017 21:37

Vad ska man göra om man bara har en binda på sig och har inga fler, vad ska jag göra hjällllllllp mig nuuuuu snälllllla😰😰😰😰😰😰

http://Mensbloggen

Mensbloggen

28 januari 2017 13:06

Köpa fler? Fråga kompis, skolsyster, mamma? Eller i värsta fall toapapper

 
Emma 13 år

Emma 13 år

17 mars 2017 14:00

Hej! Jag har snart haft mens i ett år. Jag tycker det är jätte jobbigt md

http://Mensbloggen

Mensbloggen

18 mars 2017 09:16

Hej, man vänjer sig med ju längre tiden går :)

 
Ingen bild

Bella tjej på 12 år

20 juli 2018 00:18

Hej jag har haft mens i ca 2 år har alltid haft skydd hemma men glömde köpa nya har ganska kraftig mens och jag har inga skydd kvar men måste sova min pappa vet inte om att jag har mens så hur ska jag bärätta det bor även en hel del hos min farmor nu eftersom mitt hus brann ner vad ska jag göra. Har paniiiiik.

Mensbloggen

8 augusti 2018 12:08

Gå och köp själv, eller helt enkelt gör det och fråga pappa/farmor om ni kan handla :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mensbloggen - 18 december 2019 10:56

Hej! Bloggen har legat nere, men har skrivit om det mesta som finns att skriva om och svarat på massor av frågor - så det ni undrar över har jag säkert redan skrivit om, om ni kollar tillbaks i arkivet!   Jag tänkte bara dela med mig av ett pre...

Av Mensbloggen - 28 augusti 2018 10:05

  Hej,   Kommentera detta inlägg och berätta   vad ni vill läsa om :) ...

Av Mensbloggen - 5 juni 2018 19:28

En läsare som delar med sig av sin "första mensen historia". Tack, alltid lika kul att läsa om era första mensar!   Jag kommer ihåg min första mens som om den vore igår :) Det var den 9 december 2017 😂Jag hade precis vaknat och skulle som...

Av Mensbloggen - 18 november 2017 14:44

Ett brustet hjärta finns det ingen medicinering på och ont som satan kan det göra. Det kan kännas som att man aldrig kommer bli lycklig igen. Men det stämemr inte, man blir lycklig igen. Man kommer bli kär igen. Men ibland tar det tid, och det behöve...

Av Mensbloggen - 14 november 2017 13:50

Hej, tänkte skriva 21 saker som jag hade sagt till yngre mig om jag hade kunnat gå tillbaks i tiden och prata med mig själv som tonåring.   1. Sluta jämföra dig med dina kompisar. Du är fin som du är och kommer aldrig bli någon annan hur mycket d...

Presentation


I den här bloggen kan du ställa alla dina frågor. Antingen i frågelådan här under eller maila mig på mens_fraga@hotmail.se
Jag svarar på allt så gott jag kan. Du kan såklart vara anonym, precis som jag! Kommentera om det är något du saknar här. :)

Fråga mig

2 687 besvarade frågor

Omröstning

Har Du riklig mens?
 Ja
 Nej
 Har inte mens

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Skriv i Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards