mensbloggen

Direktlänk till inlägg 14 maj 2013

Riklig mens

Av Mensbloggen - 14 maj 2013 16:35

Det här med att blöda mycket kan vara otroligt jobbigt, ja vet hur det är. Det kan även leda till järnbrist, vet också hur det är. Järnbrist pga. riklig mens innebär oftast att man har färre röda blodkroppar i blodet än normalt. De röda blodkropparna transporterar syre i blodet och till organ. Har man färre blodkroppar kan mindre syre transporteras. Detta kan leda till trötthet, yrsel och även sämre kondition (så länge man har järnbrist) bland annat.

Blöder man mycket så är mitt bästa tips för att undvika läckage på natten att använda både nattbinda OCH tampong.


Några tecken på att man kan ha en rikligare mens än normalt:


  • Du får blodklumpar i mensen.
  • Du behöver byta mensskydd flera gånger per natt.
  • Det läcker ofta och fort.
  • Du byter binda inom en timme.

Jag tycker man ska söka vård om man måste leva sin vardag på mensens vilkor. Mensen ska inte behöva styra och påverka ditt liv!! 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Anonym

14 maj 2013 21:55

Hej. Jag är ganska orolig över en sak och vet inte vad jag ska göra.
Jag testade tampong för första gången för några dagar sedan. Allt gick bra och det var betydligt enklare och bekvämare. Men när jag skulle ta ut den så gick det inte. Jag kolla i speglen och då såg jag att det var en "sträng" för slidan. Om man säger att det är ett hål såhär () så var det såhär på mig (1) Vet inte hur jag ska förklara dte med tampogen kom inte ut iallafall utan jag fick dra undan slamsan och dra ut det, det gjorde vääldigt ont!

Man jag är rädd att jag är missbildad! Det är en sån slamsa ika tjock som en laddar sladd till mobilen som delar öppningen i 2 delar!

Vad ska jag göra!!!??

Mensbloggen

14 maj 2013 22:17

Åh jag förstår precis vad du menar och du ska veta att det du beskriver är mycket vanligare än du tror!!

Du kanske hört att förr i tiden sa man att man kunde se om en person var oskuld eller inte genom att "mödomshinnan" var "hel". Hur som helst idag vet man att det finns ingen hinna, så då döptes den om den till "slidkransen". Det är den som du beskriver som en sträng i mitten. (Juste glömde säga att man kan INTE se om någon är oskuld som man trodde förr).

I alla fall denna sträng är inte alls farlig, ju fler gånger man testar tampong desto bättre blir det. Vem vet du kanske inte ens känner den nästa gång?! Så var inte rädd för att testa igen, för det kommer absolut inte bli värre av att testa fler gånger, bara bättre!! Kram :-)

 
Ingen bild

Anonym

14 maj 2013 23:32

Men jag är rädd att inte få ut den, för det tog en hel kvart innan jag lyckades med en hel del smärta. Den försvinner väl inte bara? eller?

Tack för att du svarade, känns mycket bättre nu, är det därför det kan göra ont första gången man har sex?

Mensbloggen

15 maj 2013 20:05

Som jag sa kommer det inte föra ondare nästa gång, så värre blir det inte. Tampongen kan absolut inte försvinna, det är som en "återvändsgränd".. Hålet som mensen kommer ifrån är så himla litet så det är fysiskt omöjligt för en tampong att komma längre!! OMÖJLIGT!

Japp som du säger det är därför vissa tycker sex kan göra ont i början. Kram :-)

 
Ingen bild

Anonym

15 maj 2013 19:17

Hej jag har en fråga hur många dagar har man mens jag är 11 när ska jag få det

Mensbloggen

15 maj 2013 20:02

Vanligast är 5-7 dagar, men vissa har mer andra färre. Omöjligt att veta när just du får mens, man kan alltid höra hur gammal ens mamma var för ofta (inte alltid) så får man sin mens i ungefär samma ålder! Kram :-)

 
Ingen bild

Hjälp mig

19 maj 2013 15:46

Hej, jag blöder jätte mycket när jag har mens och är jätte rädd att det ska läckA igenom i skolan för jag måste gå byta ca varje halvtimme / timme och min ena (har 2) lärare blir skitförbannad och låter mig gå och när lektionen med henne är slut så har det nästan blödit igenom och nångong kommer det att göra det. dessutom är jag bara 11 år och har haft mens 7 gånger och 6 av de gånger har det kommit jätte mycket. varför? jag är först i klassen och har ingen att prata mid om det, jag har berättat till mina kompisar men de tror mig inte och skrattar bara åt det, vad ska jag göra:(((

Mensbloggen

19 maj 2013 23:14

Prata med detta med din lärare!! Berätta hur det är så kan jag garantera att hon inte kommer bli arg när du behöver gå på toan. Hon kanske inte tror något fått mens ännu.. Det tycker jag du verkligen ska göra!!!

Däremot blöder då så mycket länge? Många dagar? För då finna det stor risk att få järnbrist, så det får du vara uppmärksam över. Men jag tycker faktiskt inte du ska behöva byta flera gånger varje timme, mitt råd är att prata med Skolsyster så du kanske kan då mindre mängd mens!! Kram :-)

 
Ingen bild

Cherlie

24 maj 2013 18:31

Tror att jag..
skit i det!
Jo! Jag kan berätta om mig själv:
en tjej på snarr 12 sommar och fick sin mens förra året 3 dagar innan sin födelsedag!
Hur gör man så att bindan ska sitta rätt?
näe jag sätter på min brukar den oftast hamna för långt fram eftersom det mest rinner från baken!
Och jag har fått såna där blodklumpar! Jag använder Always och när jag byter binda och byter på en dag cirka 7-9 st!
jag brukar alltid torka slidan innan jag sätter på mens skydd !
och jag brukar ha det i cirka 6 dagar!
och det läcker ofta och fort!
jag får blodklumpar
På en dag byter jag binda under en timme 2 -3 st!

Mensbloggen

24 maj 2013 20:29

Det låter verkligen som om du har en riklig mens. Du ska verkligen inte behöva byta binda 2-3 ggr på EN timme. Då blöder du för mycket!
Detta kan lätt leda till järnbrist hos dig, så blev det för mig... man känner sig väldigt trött hela tiden.
Jag tycker verkligen du ska söka hjälp, jag gjorde det!!! Ring um eller testa att köpa Cyklo-f de minska mensmängden och finns receptfritt på apoteket. Kram :-)

 
Ingen bild

Hjälp

16 juli 2013 04:21

Hej!
Jag har aldrig haft mens innan men förrigår började det blöda mycket, är de mensen eller nåt annat? De är knallrött oxå. De har gått 3 dagar ungefär o de blöder fortfarande lika mycket. Det känns oxå som om blodet kommer bakifrån för blodet ligger ganska långt bak på tros skyddet eller vad man ska säga..
Behöver svar nu tack! Jag kan inte göra nåt heller för jag är utomlands och åker hem om typ 2 veckor. Är orolig ifall de är farlig o så..

Mensbloggen

16 juli 2013 12:49

Det är mensen!! Ofarligt. Kram :-)

 
Ingen bild

Hjälp

17 juli 2013 05:07

Men har inte ont nånstans, ingen verk i magen eller ryggen...ingenstans. Och eftersom det blöder såå mycket, Kan det vara riklig mens? Eller brukar det vara så :)

Mensbloggen

17 juli 2013 13:28

Låångt ifrån alla får mensvärk så om du har turen att slippa den, var glad! :) Vissa har mer mens och du kanske är en av dem, precis som jag. Kram :-)

 
Ingen bild

Hjälp

17 juli 2013 05:10

Glömde även säga att ja detta hände även för ungefär 1,5 eller 2 månader sen..trodde inte de va mens då efter som ja inte hade ont nånstans heller o de höll på i 4 dagar bara..efter det så kom de inget mer förrän nu..:/

Mensbloggen

17 juli 2013 13:29

Det är mensen, man blöder inte i 4 dagar (förutom mens dådå). Men som sagt vissa har turen att slippa mensvärken! :-) Kram

 
Ingen bild

.

12 december 2013 16:45

Hejsan!
Jag har haft mens nu i 5 år. Nu på senaste tiden har jag börjat blöda väldigt mycket och väldigt länge. jag får byta tampong 1 gång i timmen vanligtvis och kan blöda i 8-15 dagar (alltså väldigt länge, enligt mig). Finns det nått man kan göra för att börja blöda mindre och få en ''kortare'' mens?
Kram!

Mensbloggen

12 december 2013 20:46

Blöder du så mycket hela tiden också? Om du gör det så är det jätteviktigt för dig att äta järnrikt eftersom det är lätt att få järnbrist!

Apoteket har ju ett (receptfritt) läkemedel som heter Cyklo-f. Den kan man äta om man blöder mycket, det minskar mensmängden upp till 40%. Däremot är det ett dyrt alternativ i längden och den påverkar inte längden på mensen endast MÄNGDEN.

Det är ju inte så kul att blöda så länge för då är man ju inte mensfri i så många dagar (antar jag). Så om det fortsätter så kanske du ska gå till umo för att slippa ha det så jobbigt! Kram :-)

 
Ingen bild

hjälp

22 december 2013 09:04

Hej! jag fick min första mens 25 juli 2013. sen kom det ingenting på 5 månader. Men sen igår fick jag det igen. Är det farligt att det är 5 månader i mellan? Nu blöder det jätte mycket. Det är klumpigt. och jag är trött och mår illa hela tiden. Vad ska jag göra?
Kram!!

Mensbloggen

22 december 2013 18:35

Låter normalt! I början kan det dröja månader så där, beror på att mensen är oregelbunden! Kram :-)

 
Ingen bild

Orolig tjej

2 januari 2014 01:57

Hej! Jag är 12 år och har jättemycket mens,på morgonen när jag vaknar har det läckt ut vid baksidan av trosorna och om jag sätter bindan för långt bak så läcker det ut där framme varför?
Om man får järnbrist har man det väll under mensen och aldrig mer i framtiden ohså?
Varför får jag riklig mens? Är det fel på mig?
Jag vågar inte berätta för mamma om att jag har så himla mycket mens,det är mina värsta dagar jag vaknar ibland kl 3 på natten av att det läckt ut!
Mamma frågar hela tiden varför jag använder så mycket bindor och vet inte vad jag ska säga!
Är det farligt och duscha eller nått under mensen?
Förlåt för mycket frågor men jag har ingen pch prata med jag och en till i min klass har fått det,hon har jätte lite varje gång så jag har inte sakt något och min lärare har jag inte så jättebra kontakt med och vi har en ny skolsköterska så jag vågar inte prata med henne heller. Svara mig snälla :)

Mensbloggen

2 januari 2014 11:29

Använder du nattbinda? Om inte är det verkligen något jag rekommenderar, de är längre och har bättre uppsugningsförmåga. Får man järnbrist så har man det tills man äter mer järn, man kan ha det i år om man inte gör något åt det.. å får man järnbrist är det ganska svårt att ta sig "ifrån" det, oftast behövs järntabletter.

Nästa gång din mamma frågar varför du använder så mycket bindor, SÄG att du behöver det för att du blöder så mycket!!!

Nej, helt ofarligt att duscha under mensen.

Hur mycket man blöder beror till stor del på ens gener, men mängden kan även ändras med tiden! Kram :-)

 
Ingen bild

anonym

4 januari 2014 21:35

hej jag har haft min mens i två dagar och jag har inte haft några som helst mensvärkar är det normalt? och det blöder mindre

Mensbloggen

4 januari 2014 23:24

Låter helt normalt, långt ifrån alla får mensvärk vissa har turen att slippa den! Kram :-)

 
Ingen bild

MENS

8 januari 2014 06:35

Tjena Mensbloggen
Är en tjej på 18 vårar.
Okej lite väl mycket KP där va?
Iallafall,TACK.
Detta inlägget hjälpte mig verkligen! Jag är dessutom säker på att ni har hjälpt hundratals tjejer (och killar?)som inte haft någon att fråga, om de mest naturliga frågor.
För mens är naturligt, även om det ofta framstår som någon äckligt i media och samhället i övrigt.
Vart vill jag komma?
Keep up the good work, och tack för att ni skriver om detta "äckliga" ämne!
TACK!

 
Ingen bild

anonym

9 januari 2014 11:24

Hjälp! Fick min första mens idag och det slutar aldrig blöda!! Varje gång jag lägger dit papper kommer det nytt

Mensbloggen

9 januari 2014 13:40

Så ska det vara när man har mens:) Fixa bindor

 
Ingen bild

:-)

9 januari 2014 18:06

Hej jag har inte fått min mens än men jag vill veta så mycket som möjligt så jag är förberedd. Jag tycker det här inlägget var jätte bra jag ska nog vända mig hit om jag behöver hjälp. Jag har en fråga när man väl fått sin mens har man det hela livet?! Tacksam för svar :-)
:-)

Mensbloggen

9 januari 2014 19:22

Nej, den slutar någon gång runt 50 års åldern - klimakteriet. Kram:)

 
Ingen bild

Anonym

15 januari 2014 16:43

Jag är en tjej på 12 år och fick min mens typ tidigt i december 2013 och det blödde ganska mycket(tror jag har riklig mens). Nu har jag min andra gång och det har redan gått en vecka, men det tar aldrig slut. P.s nu när det har gått en vecka sen jag fick den så blöder det bara lite och tar inte slut. Hur länge brukar det hålla på? För när jag trodde att det hade tagit slut för att det blödde så lite gick jag till skolan utan binda och kände sen på matten att det läckte lite och jag gick på toa... Och där hade det kommit tillbaka lite.

Mensbloggen

15 januari 2014 21:24

Den är bara lite oregelbunden, men att du blöder mindre är tecken på att den börjar ta slut!:)

 
Ingen bild

Lisa

15 januari 2014 17:21

Hej, jag är orolig för att duscha när jag har mens. Jag fick min igår och det blöder redan jätte mycket, va i skolan odag och fick byta binda 4 gånger och 2 gånger hemma. Jag har även träning idag och duschar på hallen med mitt lag, jag är orolig för att jag ska blöda när jag duschar...

Mensbloggen

15 januari 2014 21:23

Gå på toan precis innan du duschar och duscha sedan snabbt. Om det skulle komma lite så blandas det bara ut med vattnet och försvinner inget någon annan tänker på om den inte skulle råstirra på dig.. Och vem gör det?! :)

 
Ingen bild

Hjälp!!!!!!!!!!!!!!!!

21 januari 2014 22:56

Jag blöder jättemycket, och jag måste byta bindor varje timma!!!! Det är skiiit jobbigt!!! Det är väl inte farligt för em 13-åring att använda tampong med en sån där plastgrej som man hjälper tampongerna att skjutas upp med (hehe)

Mensbloggen

21 januari 2014 23:07

Nej alla med mens kan använda alla sorters tamponger även tampax som de kallas. Tänk på att äta järnrikt då du har mycket mens!! Kram:)

 
Ingen bild

En ororlig tjej med klumpar!

4 mars 2014 15:07

Hej, jag har normal/riklig mens tror jag. Är snart 15 år gammal oxh har haft mens sen augusti 2013. Jag fick idag en blodklump som var typ 2 cm i diameter och jag kände verkligen när den kom ut. Jätteobehagligt, och det är som en geleklump. Jag brukar inte blöda jättemycket men tillräckligt förl att behöva ha nattbinda.

Är det något fel pp mig? Borde jag kontakta läkare om blodklumparna? Finns det något jag kan göra för att inte få blodklumpar och är det farligt?
Tack på förhand!

Mensbloggen

4 mars 2014 22:04

Personer med lite rikligare mens får ofta blodklumpar, det är inte farligt. (Har själv så). :)

 
Ingen bild

13 åring

12 mars 2014 17:08

Hej jag är 13 år jag fick min mens i agusti 2013. I början blödde jag knappt ngn ting men nu blöder det jättemycket jag är tvungen att ha tampong och binda men ändå läker det igenom. Tycker du jag ska be min mamma köpa sånna där tabletter för riklig mens. Vad heter dom? Och jag tycker att när jag har tampong så känns de alltid som att den sitter fel för när jag sitter ner gör de jätteont. Vad ska jag göra?

Mensbloggen

12 mars 2014 23:18

Hur ofta behöver du byta binda+tampong för att det inte ska läcka? Blöder du så mycket då är det viktigt att äta järnrikt!!

Du kan ju testa sånna tabletter dock vet jag inte om man ska ha det som "rutin" varje månad för de är inte jättebilliga så att säga. :)

 
Ingen bild

Anonym

7 april 2014 14:59

Hej jag är snart 14 och har haft mens 2 gånger nu men jag har haft väldigt jobbigt med den jag har mensvärk jämt jag blöder HELA TIDEN får typ byta jämt är trött och svettas är till och med hemma från skolan och tycker det är jobbigt vet inte om jag har riklig mens men är rädd att jag har det snälla hjälp mig vill verkligen bli av med detta
P.s har testat att använda tampong och det funkar inte den blir full på ungefär 2 timmar börjar undra

Mensbloggen

7 april 2014 20:44

De första gångerna man har mens kan man blöda mer, så det kan komma att ändras! Nästa gång du känner att mensvärken kommer, ta en värktablett så fort som möjligt, det brukar hjälpa!!

Har du testat tampong och det funkar så kan du ha tampong + nattbinda så kommer du inte behöva byta lika ofta!! Det är viktigt att du äter järnrikt, din trötthet kan bero på att du har järnbrist - lätt att få om man har rikligare mens (been there). Så ät JÄRNRIKT, det är inte kul att få järnbrist säger jag av egen erfarenhet! :) Kram

 
Ingen bild

Anonym

16 april 2014 01:53

Är en 17 årig tjej och har haft min mens över 3 år men den är fortfande oregelbunden och kan ibland KOmma varannan månad, vad kan det bero på? :)

Mensbloggen

16 april 2014 21:14

Det behöver inte finnas någon orsak, vissa har orgelbunden mens hela livet eller delar av. Mensen kan ju ändras i olika perioder också! :)

 
Ingen bild

Lilla jag

16 april 2014 12:55

Hej! Jag har väldigt riklig mens så detta inlägget var jättebra!

Tror att jag har järnbrist för jag har sämre kondition än jag hade innan och känner mig ofta lite trött. Så jag undrar vad jag kan äta för mat m.m för att få "tillbaka" lite järn?
Hoppas du förstår vad jag menar :)

Och sen en sak till.
Jag vill testa tampong men vågar inte. Är rädd för att det ska göra ont eller att jag inte ska få ut den sen!
Snälla hjälp.

Mensbloggen

16 april 2014 21:08

Inälvsmat är väldigt järnrikt om man gillar det till exempel blodpudding, lever, leverpastej. Även kött är järnrikt, broccoli, nässlor.. Hälsokostaffärer säljer en flaska som heter "nässeldroppar" har jag för mig, man kan droppa ca 10-20 droppar/dag i ett glas med juice. För dropparna är järnrika och c-vitamin (juicen) tillsammans med järn gör att kroppen kan ta upp mer av järnet. En idé kan också vara järntabletter, om du vet att du har järnbrist.

Tampongen kommer gå att ta ut och är du avslappnad kommer det inte göra ont!! Allt är lite läskigt när man inte testat och någon gång måste man ta första steget. :)

 
Ingen bild

anonym

17 april 2014 17:50

När man stoppar in en tampong är den ju en storlek men när man ska ta ut den har den väl svällt upp?
Blir det inte svårare att få ut den då? :P

Mensbloggen

17 april 2014 18:21

Stämmer att den sväller när den suger upp mensen, men nej det blir inte svårare. För när du stoppar in den är den ju torr vilket den inte är när den ska ut. Så då den ska ut kommer den glida lättare än då den ska in...

Dessutom är slidan vääldigt töjbar, den är trots allt gjord för att klämma ut en bebis :)

 
Ingen bild

Mig

17 april 2014 19:01

Har skrivit några anonyma frågor och måste bara få säga en sak:

Det är helt fantastiskt att du tar dig tid att svara på alla frågor, du dömmer ingen och du har typ svar på allt! ;)
Tror många inte vetat vad dom skulle göra med mens m.m om inte du varit med och hjälpt.

Är OTROLIGT tacksam för alla bra svar :)
Tack så jättemycket <3

Mensbloggen

17 april 2014 20:23

Tack själv för den väldigt värmande kommentaren!! Blir så glad av att läsa sånt här :))

 
Ingen bild

Anonym

3 maj 2014 07:38

För ca 3 månader sen så hade jag jätteont i magen och fick även små röda klumpar i trosan. Det varade i typ 4 dagar eller så. Sen nästan en månad senare hände samma sak igen. Och då frågade jag en person som sa att det var mens. Men igår när jag vaknade och gick på toa blödde jag extremt mycket. Så då visste jag ju säkert att jag har fått mens. Men vad var det innan då? Var det också mens? Kommer den vara regelbunden frammöver då eller vet man inte det?

Mensbloggen

3 maj 2014 14:43

Yes det är mens det! I början kan man få lite mindre mens, kanske mer brunaktiga flytningar.. Sen efter ett tag så kommer det mer ("en mer riktig mens"). Så är de för de flesta.

Den behöver inte vara regelbunden för det, just i början kan den komma efter en vecka men också efter 4 månader... - oregelbunden :)

 
Ingen bild

Anonym

16 maj 2014 06:25

Skulle råda alla som har mens en längre tid och behöver byta binda flera gånger i timmen att prata med UMO exempelvis. När jag var 12 år och hade min andra mens blödde det nåt hejdlöst. Jag vågade inte prata med någon... jag hade både tampong och binda och trots det så blödde det igenom på en kvart. Det blödde till och med igenom byxorna och jag kunde inte ens gå till skolan. Jag bytte skydd varje KVART och fick byta byxor flera gånger om dan. Så här hade jag det i ca 3 och en halv vecka innan mamma kom på mig och hon tog med mig till UMO när jag berättade för henne hur det varit. Jag fick åka in akut till sjukhuset. Det är lätt att få järnbrist vid riklig mens men det kan också gå så illa att man får blodbrist. Mitt blodvärde ligger normalt på 129, den här dagen låg det på 50, alltså hade jag förlorat mer än hälften av blodet i min kropp. Så jag fick göra bblodtransfusion (jag fick fylla på nytt blod i kroppen) och fick äta järntabletter. Det var en av dom hemskaste tiderna i mitt liv, jag var trött, frusen, tappade matlusten, jag var jätteblek i ansiktet, det hade tappat färgen totalt, jag klarade knappt gå upp för en trappa för jag blev så trött och andfådd. Så jag säger bara det, sök hjälp så snart som möjligt om det blöder för mycket!!!

 
Ingen bild

:O

6 juni 2014 12:04

Jag är tolv år och fick min andra mens igår. Första gången blödde jag nästan inget (inte så mycket alltså) men nu blöder jag mer. Jag tror inte att det är riktig mens men jag har ont i magen och underlivet (vilket jag vet att man har) och jag får byta binda en gång var andra timme. Det blöder inte igenom men jag är alltid rädd för att det ska göra det och känner hela tiden med handen Där. Alla skrattar åt mig eftersom jag gör det. Jag andvänder bindor med 2 droppar (tror jag) och jag bor ensam med min pappa och han vill gjärna Inte prata om sådana saker så jag vill inte be honom om "bättre" bindor.. Och vi bor "mitt ute i skogen" så jag kan inte gå och köpa det själv.. Något tips om något? :)

Mensbloggen

6 juni 2014 15:31

Be bara din pappa köpa andra bindor, inte mer med det!! Eller om du följer med honom till affären så kan du bara stoppa ner den sorten du vill ha i er kundvagn. Eller gå och handla med en nära vän. :)

 
Ingen bild

:O

6 juni 2014 16:49

Tack för svaret! :)
Men nu mensar jag ned en binda (fortfarande samma) på ca en timme!! Så har det varit i ca 2-3 timmar nu!! Är det normalt mycket? Det läcker fortfarande inte igenom men endå.. :/

Mensbloggen

6 juni 2014 16:53

Fortfarande ganska mycket, men det beror på vilken dag du är på i mensveckan? och hur länge du blöder så mycket (antal dagar)? :)

 
Ingen bild

:O

6 juni 2014 17:23

Jag är på dag två på en oregelbunden vecka (vecka 2) jag har därför inte blödit så mycket innan.. Men jag vet inte riktigt.. Jag är inte direkt expert på detta..

Mensbloggen

6 juni 2014 18:34

Då tycker jag du avvaktar lite eftersom man blöder som mest i början av en mensvecka :) Så antagligen kommer det börja avta snart. Sen så bara för att du har mycket mens nu så betyder inte det att den alltid kommer vara riklig. För den är ju lite oregelbunden nu i början, så kan hända att du kommer blöda mindre i framtida mensar!! :) time will tell

 
Ingen bild

anonym

6 juni 2014 22:33

snälla hjälp mig, jag är hur rädd som helst jag vill verkligen inte vara gravid:'( jag och min kille hade samlag för typ 1 vecka sedan och vi glömde skydd för vi tänkte bara prova lite för vi älskar varandra så mycket, och nu så trodde jag att jag fick min mens men den är jätte tunn och slämmig och inte så mörkröd, igår och idag på förmiddagen så kom det en hel del och nu kommer nästan ingenting, jag är jätterädd och vågar inte säga något till mamma eller någon.. jag är bara 14 år:'( jag vet att han aldrig kom i mig men jag är ändå riktigt rädd:'( snälla hjälp mig

Mensbloggen

7 juni 2014 16:01

Att ha oskyddat sex och att killen inte kommer i är ganska riskabelt för det kan finnas spermier i försatsen!! Så det är inget säkert kort. Det bästa för dig skulle nog vara att göra ett grav.test För annars lär du bara gå runt och oroa dig så få det gjort:) Om jag inte kommer ihåg fel så måste man nog vänta 2 veckor innan man kan göra ett grav.test för ett bra resultat.

Jag tycker du ringer din ungdomsmottagning på måndag och berättar för de och hör vad de säger!! :-) Du kanske kan ta med killen? Sen är det ju inte säkert du är gravid heller även om risken finns, så ta reda på det!! Kram:)

 
Ingen bild

Anonym

9 juni 2014 15:53

Hej! Jag fick mens idag(inte första gången) och har skolavslutning på onsdag. Min klänning är lite genomskinlig och vit och jag är rädd för att bindan kommer att synas eller att jag blöder igenom. Skulle jag kunna använda tampong då (har aldrig gjort det)? Jag blöder ganska mycket (tror jag) och jag behöver byta varannan timme umgefär. Vilken tampong ska ja använda då jag är 14 år och ganska liten? Komer jag klara att bara ha en tampong under ceremonin (1h30min)? Behöver lite hjälp, tack i förhand! :-

Mensbloggen

9 juni 2014 18:36

Man kan använda tampong hur ung eller hur gammal man än är - bara man har mens :) Det är oftast enklast för en nybörjare att börja med den minsta storleken (gul ask). Men isf kan du ju ha en tampong och en binda så kan du känna dig säker, jag tror inte bindan kommer synas genom din klänning :))

 
Ingen bild

Anonym

12 juni 2014 22:00

Hej jag har två frågor
1. Idag upptäckte jag att det är lite blod i minna flyttningar,det är ljusrött och liksom blandat, är det ett tecken på att mensen är påväg? dessutom är jag en vecka frammåt i fjällen med farmor och farfar och vill inte berätta för de ifall jag får mens så jag har lite småpanik över det.
2. Jag har ganska mycket hår under armarna och det syns även omjag har t-skirt på mig. Jag är nästan först i klassen och vissa brukar stirra på mig när jag sträcker upp armarna, vad ska jag göra?

Mensbloggen

12 juni 2014 22:55

1. Det är mensen som är på g!! Oftast är de bara brun/röda flytningar första gången för att det sedan kommer mer månaden efter eller flera månader framåt. Skulle den komma under fjällveckan så ring din mamma eller prata med din farmor - båda har ju själva varit i samma sits!! :)
2. Antingen rakar du eller så skiter du i att folk stirrar :) Det är normalt, det är så kroppen ser ut!!

 
Ingen bild

Vad är det för fel på mig?

9 juli 2014 17:55

Hej!
Jag har haft kraftig mensvärk sen 30 juni och mens sen cirka den 1juli. Jag vet att man kan ha mensvärk när man har mens men så kraftigt att jag knappt kan gå, är det normalt? Brukar inte ha mensvärk bara lite öm i ländryggen.
Och vissa gånger dröjer det flera månader mellan mensen och vissa gånger är det varannan och ibland går den inte riktigt över om du förstår hur jag menar ( blöder lite varje dag i en månads tid, det kan väl inte vara normalt?
Och bu till min sista fråga vissa gånger så är det flera klumpar på morgonen (som alla klumpar har bildads under natten och bara rinner ut på morgonen, får springa upp på morgonen till toaletten och vissa gånger måste jag duscha för att det kommer så mycket att det rinner längs benen) och på dagen att jag måste byta binda flera gånger i timmen. Det är lixom inte normalt mens som kommer utan i stort sätt bara klumpar.
Har du någon aning om vad som kan vara fel på mig?
Har aldrig varit till gynekologen och vågar inte gå dit.
Btw, har inte haft sex nån gång så kan inte vara missfall eller något sånt.

Mensbloggen

9 juli 2014 21:32

Känner igen mig delvis i vad du beskriver, det är inte farligt om än väldigt jobbigt!!

Vissa har så mycket mensvärk att man kan knappt kan stå, hjälper inte vanliga värktabletter så bör man kontanta läkaren eller umo och få recept på starkare värktabletter för man ska inte behöva ha så ont! Men testa först med vanliga värktabletter, testa olika också för Ipren kanske hjäper bättre än alvedon på dig till exempel!!

Att blöda länge kan lätt leda till järnbrist vilket inte är så bra dessutom är det väldigt jobbigt för dig!! Så jag tycker nästan du ska ringa umo, har själv haft något i den stilen.. Blödde typ konstant i ett halvår även fast det inte var mycket.. Jag fick iaf hjälp på umo, de är jätte hjälpsamma!! (man behöver inte föra gyn.umdersökning om man inte vill, så inget att vara rädd för).

Man kan ha klumpar i mensen, det är ofta tecken på att man har rikligare mens. Har själv haft klumpar förr då jag hade väldigt riklig mens!! På morgonen så har man legat ner hela natten och det har gått längre tid från toan så då kommer det oftast lite mer mens och för dig klumpar!! Det är hur som helst helt ofarligt!! Kram :-)

 
Ingen bild

anonym

14 juli 2014 13:58

heej! jag har haft min mens i nästan exakt ett år, jag har haft normal mens hela tiden tills nu, dom två senaste gångerna har jag använt både tampong och binda för de blöder så mycket (enligt mig iaf) när jag tar ut min tampong för den är full hinner jag inte ens sätta in en ny innan de börjar droppa på golvet, mensen är också väldigt tjock och nästan lite svarta klumpar i, vad ska jag göra????

Mensbloggen

14 juli 2014 20:46

Alla blöder ju olika mycket och det kan även ändras i olika perioder. Jag tycker du ska använda en storlek större på tampongen och tänk på att äta järnrikt. Vet inte hur ofta du byter? Men oftast känns det mer än vad det egentligen är, så inget du behöver oroa dig över!! Det är ofarligt även om det är jobbigt att ha.

Däremot om mensen börjar påverka dig i vardagen så bör du funderar över att söka hjälp för den ska inte behöva gå ut över dig och ditt liv!! :-) Kram

 
Ingen bild

Anonym

15 juli 2014 09:26

Hej Jag är en tjej på 12 år som fick sin första mens igår och det är ju sommarlov så jag undrar om man kan bada när man har mens och hur länge har man det

Mensbloggen

15 juli 2014 11:44

Det beror på lite hur mycket du blöder? Kan du bada utan att det rinner längs benen när du går upp ur badet så baaaada!! Om inte så kan man ha tampong när man badar (går inte att bada med binda). Man brukar ha mens i ca 5-7 dagar, ibland längre och ibland kortare. Men man blöder mindre och mindre, så i slutet blöder man inte så mycket!! :-)

 
Ingen bild

Anonym

18 juli 2014 10:49

Snälla hjälp mig är en tjej på 14 år och jag fick min mens förra sommaren och ända sen början har jag blödit enormt mycket jag har väldigt riklig mens, när jag är i skolan och har mens så måste jag byta 2 gånger varje timme och en gång läckte det igenom i skolan så som tur va så bodde jag nära så jag sprang hem och bytta byxor och binda och gick tillbaka till skolan efter det. Jag vill använda tampong men är jätte rädd för att den ska fastna eller för att det ska göra jätte och eller för att det ska inte gå att få in den. Och jag har pratat med min mamma om den rikliga mensen men hon säger bara att hon också hadde det så när hon va liten och att det inte finns nått som hjälper,fast jag sa att det fanns nån receptfri sak som lugna ner mensen lite men hon sa att jag bara fick hantera att ha riklig mens. Jag vet inte vad jag ska göra jag vill inte att det läcker igen snälla hjälp mig

Mensbloggen

18 juli 2014 14:57

Att behöva byta 2 ggr i timmen är väldigt mycket och kan väldigt lätt leda till järnbrist för dig vilket gör att man blir väldigt trött och andfådd av mindre ansträngningar!! Så viktigt är att äta järnrik kost!!!

Sen så finns det hjälp att få och tycker du ska ta den hjälpen för det låter som du behöver den. Man ska inte behöva byta så ofta och det blir också väldigt jobbigt för dig att behöva byta så ofta.

Jag har ju själv varit i en liknande situation, hade också sjukt riklig mens i början. Men jag ringde ungdomsmottagningen, fick komma dit och prata (de är jättetrevliga, inget att vara rädd inför!!) Väl där får man höra lite vad man kan göra.. Cyklo-f är receptfritt på Apoteket men kan bli ganska dyrt i längden, jag fick p-piller vilket hjälper!! Från att ha behöva byta typ 2 ggr/h kunde jag nu byta efter 4-5h!! Dessutom var antalet dagarna mycket färre och mensvärken försvann! Det hjälpte mig :) Är glad att jag sökte hjälp för det blev en sån frihet att slippa fundera över mensen och planera livet efter den.

Så går inte din mamma med på det tycker jag du ringer ungdomsmottagningen på egen hand. För det är din kropp och ditt liv - inte din mammas. Det är du som ska känna dig bekväm och trygg!! Man kan fixa sånt utan föräldrar faktiskt!! :-) Kram

 
Ingen bild

Anonym

21 juli 2014 23:54

Hej! Idag när jag var på toaletten så skulle jag kissa o sen när jag torkade mig så kom det jätte mkt blod på pappret. Sen när jag gick på toan igen så kom det inte alls lika mkt blod på pappret. O sen när jag gick på toa IGEN så var det inge blod alls. Är det min första mens? Kan det bara sluta blöda sådär? O kan det börja blöda igen?

Mensbloggen

22 juli 2014 15:42

Låter som mensen, den kan vara väldigt skum i början :)

 
Ingen bild

Anonym

22 juli 2014 16:27

Men den kan väl inte vara nåt annat?

Mensbloggen

22 juli 2014 18:23

Eftersom jag får en del frågor så kan jag inte riktigt skilja på de från person till person, så tyvärr vet jag inte din tidigare fråga så här? Så kan då inte riktigt svara på följdfrågor.. :) Hoppas du förstår och fråga gärna igen men hela frågan! Kram:-)

 
Ingen bild

Anonym

22 juli 2014 21:02

Den frågan hänger ihop med det ovanför. Alltså det kan väl inte vara nåt annat än mensen? Jag gick på toa o fick massa blod på pappret. Men sen gick jag på toa o då var det bara lite blod o sen när jag gick igen så fanns det inge blod alls. Idag har jag inte blödigt något alls. Vad kan det vara? Min första mens eller nåt annat? :)

Mensbloggen

22 juli 2014 22:47

Det är din mens, den kan vara lite lustig i början bara!! :)

 
Ingen bild

Anonym

24 juli 2014 10:26

Hej jag blöder som alla andra också hur mycket som helst. Kan nästan inte resa på mig för då skänner jag hur det rinner blod. Måste även byta mycket fler gånger än vad jag brukar göra. Men hur gammal var du när du fick p-piller och den andra tabletten?

Mensbloggen

24 juli 2014 19:03

Jag hade precis fyllt 16 år när jag fick p-piller :) Vad är det för annan tablett du menar? P-piller är den enda tabletten :)

 
Ingen bild

Anonym

30 juli 2014 11:55

Hej! Jag är bara 12 år och blöder jätte mycket under min mens, jag måste byta binda väldigt ofta( använder inte tampong) finns det inget jag kan göra för att minska mensen? Är det farligt att blöda så här mycket? Snälla svara!

Mensbloggen

30 juli 2014 14:50

Det är inte farligt att blöda mycket, men tänk på att äta järnrikt då man lätt kan få järnbrist. Sen så kan mensen ofta se mer ut än vad det är, hur ofta behöver du byta binda?

Men det finns hjälp att få :-)

 
Ingen bild

anonym

31 juli 2014 16:14

hej! är en tjej på 15 år och jag fick min mens för ca 2 år sedan. Sen försvann den i 7 månader men nu kom den tillbaka. Jag blöder jätte mycke och måste byta både binda och tampong varje timme och när jag gör det är det jätte mycke blod. Har också "klumpar". Jag blöder igenom typ varje natt för att jag bara har binda, mamma samt andra säger att man inte ska ha tampong på natten, är det så?
Vaknar inte heller på natten för att byta så det blir typ en flod när jag ställer mej upp på morgonen.

jag gör typ inget första dagarna när jag har mens känner mig typ handikappad.. äter järntabletter men det känns inte som att det hjälper..vet inte vad jag ska göra:(

Mensbloggen

31 juli 2014 22:06

Blödde du så mycket innan dessa 7 månader också? För det kan vara så att du blöder extra mycket denna gång om du inte haft mens på 7 månader?! Så tycker du ska avvakta tills nästa månad och se om du blöder lika mycket.

Man kan ha tampong på natten, bara du inte har den inne längre än 8h. (Nu har ju ob till och med nattamponger). När jag blödde som mest en gång i tiden så ställde jag min väckarklocka på natten, men sen fick jag hjälp..

Men mensen ska inte behöva påverka dig i din vardag, då tycker jag du ska söka hjälp!!! Enklast är att ringa umo och berätta, och fortsätt med järntabletter - de är bättre än inget!! :-) Kram

 
Hjälp mig!!

Hjälp mig!!

10 augusti 2014 15:10

Hej, fick mens igår för första gången, blöder ganska mycket och får klumpar då o då! Om 2 dagar åker jag till Spanien och hur ska jag kunna bada och shoppa och levan om jg måste byta bininda hela tiden?
Sedan undrar jag om man blöder mer första gången?
Och hur många dagar blöder man när man har menes?
Tacksam för svar!

http://Misslisibell.se

Mensbloggen

10 augusti 2014 21:15

Prata med din mamma, tamponger kanske kan vara något (man kan ha tampong från första mensen). Ja kan hända att man blöder lite mer förta gången men inte alltid det är så.

Man blöder runt 5-7 dagar plus minus :-) Kram

 
Ingen bild

Anonym

10 augusti 2014 23:34

Jag är en tjej på 13 år och orkar inte med mensen mer! Vi hade planerat att åka till Liseberg imorgon, men nu blir det inte så för att jag inte kunde och nu kanske det inte blir nått alls 😔

Det kommer mängder ut av blod och jag får byta typ 2 gånger Pär timme och jag har frågat mamma om jag skulle få använda tampong eller tabletter mot det men det fick jag tyvärr inte, så jag vet inte hur jag ska klara av detta hjälp !!! 😔

Mensbloggen

11 augusti 2014 14:50

2 gånger i timmen är väldigt mycket, så ska du verkligen inte behöva ha det!!! Att blöda så mycket leder förr eller senare till järnbrist vilket inte är kul alls. Sen så går mensen utöver din vardag så tycker jag man ska söka hjälp, man ska inte behöva ställa in saker bara för att man är tjej och råkar ha mens just då.

Så jag tycker du ska ta mod till dig och kontakta din ungdomsmottagning för det finns hjälp att få! Har ju själv haft en sån extrem riklig mens, fick själv hjälp hos umo och det är jätte hjälpsamma. Så tveka inte att ringa, det är deras jobb!! Kram :-)

 
Ingen bild

Anonym

11 augusti 2014 23:02

Hur lite blod kan det komma och hur mycket blod kan det komma som mest, pär vecka ?

Mensbloggen

12 augusti 2014 09:55

Det är verkligen individuellt, vissa har så lite mens att de klarar sig med trosskydd medans andra blöder så mycket att de måste byta binda och tampong ofta. Men under en mensperiod kommer det kanske knappt 1 dl.. Det kan såklart skilja eftersom vissa har mer och andra mindre. :)

 
anonym

anonym

21 augusti 2014 20:53

Har inte haft på 46 dar är lite orolig

http://mensbloggen

Mensbloggen

21 augusti 2014 22:07

Har du haft oskyddat sex? Isf rekommenderar jag att du gör ett grav.test Om risken inte finns att du är gravid så kan det bero på stress eller bantning? Sen ska du också komma ihåg att mensen kan hoppa över någon eller några månader utan bakomliggande orsak. Så tycker egentligen inte du ska oroa dig om du tagit grav.test :-)

 
Ingen bild

Anonym

9 september 2014 21:31

Hej! Jag är en tjej på 13 år och fick min mens kanske för unigefär ett halvår sedan. Jag har alltid vart hemma från skolan dem 3 förstadagarna när jag har haft mens, men jag får inte ha hemma mera gånger för mamma och alla andra i skolan värkar klara sig bra med sin mens men jag orkar inte mer känner jag. Det kommer typ 1dl blod varje timme i 3 dagar och sen minskar det sig men är det normalt med så mycket ? Jag får panik! Jag får inte äta tableter för mamma och inte använda tampong då jag vet inte vad jag ska göra och jag får typ byta varje timme! Hjälp mig 😢

Mensbloggen

10 september 2014 12:30

Hej! Jag förstår att det är väldigt jobbigt för dig och om din mamma inte vill hjälpa dig så tycker jag att du går och pratar med Skolsyster eller ringer ungdomsmottagningen för det finns hjälp att få. Inte ska du behöva ha det så, mensen ska inte behöva störa dig i din vardag!!! Har själv varit i en liknande sits, men fick hjälp! :)

Tänk också på att äta järnrikt då riklig mens kan leda till järnbrist!! Kram :-)

 
Ingen bild

tjej 13

10 september 2014 21:50

Hej. Jag är en tjej på 13 (snart 14) år som har problem med min mens. Den är superriklig dom första dagarna! Jag brukar oftast undvika skola och träning då!! Detta blir väldigt jobbigt i längden då jag missar mycket i skolan!! Min äldre syster tar cyklo-f men hon är 18! Jag hade också velat ta det men det står tydligen att man ska vara över femton? Jag har regelbunden mens så det är inget problem, men kan jag ta cyklo-f även fast jag inte är femton än?:)

Mensbloggen

11 september 2014 09:26

Det här är en fråga jag tycker du ska fråga någon på umo eller girls1st/Libresse! Jag skulle säga att man kan ta Cyklo-f ändå men tycker ändå du ska dubbelkolla med en professionell som jobbar med det. Så antingen ring umo eller ställ din fråga hos girls1st/Libresse hemsida hos experterna!! :-) Kram

 
Ingen bild

Orolig tjej

10 september 2014 22:19

Hej jag har haft min mens nu kanske i ett halv pr nu och det kommer typ 1dl blod på en timme är det mycket? Kommer det minska efter typ ett år? Kan jag göra nåt åt det för det är väldigt jobbigt!

Mensbloggen

11 september 2014 09:23

Oftast så ser det mycket mer än vad det faktiskt är. 1dl per timme tror jag inte du blöder även om det kanske känns som så. Mensens mönster kan ändras när den stabiliserat sig lite mer. Men det finns även hjälp att få hos Skolsyster eller ungdomsmottagningen! Kram :-)

 
Ingen bild

Anonym

10 september 2014 22:23

Hej! Jag har skrivit ett annat mail till dig förut och du tyckte att jag skulle kontakta ungdomsmottagning eller skolsyste och jag vet inte riktigt om jag vågar göra det (pinsamt) kan man inte istället kanske maila ungdomsmottagningen utan att dem vet vem man är och få hjälp via internet ? 😕

Mensbloggen

11 september 2014 08:51

Inget man kan göra vad jag vet tyvärr!! Men jag förstå hur du känner, har varit i den sitsen med. Men jag samlade mod till mig och ringde till ungdomsmottagningen och berättade mitt "problem". Jag lovar dig att de är hur snälla som helst, det är deras jobb!!! Jag fick en tid och fick komma dit vilket också var väldigt nervöst första gången men det är okej. De flesta är nog lite nervösa skulle jag säga. Hur som helst har de tystnadsplikt så du är nästan anonym om det känns bättre!!! :-) Kram

 
Ingen bild

Anonym

11 september 2014 21:45

Hej! Jag har haft min mens kanske i ett halv år och det kommer ganska mycket blod och det känns som att det ska gå igenom bindan, kan det gå igenom? För på mig så brukar det alltid komma mycket och jag får byta typ 1 gång i timmen och jag brukar inte gå till skolan när jag har det för det är väldigt jobbigt. Jag km knapt gå utan att bindan blir full på en gång, så jag sitter ner hella tiden och jag orkar inte mer. Men jag vågar värkligen inte ringa eller kontakta ungdomsmottagningen eller skolsystern. Mamma vet jag inte riktigt om jag klarar att prata med heller för hon säger alltid att det är nog inte så fallit 😞jag hade väldigt gjärna vellat Tästa att ta en sån där tablet mot det. Hjälp!

Mensbloggen

11 september 2014 22:18

Låter väldigt jobbigt, så ska du inte behöva ha det! Du kanske kan prata med någon äldre syster om du har? Kanske be din syster ringa umo isf? För det finns hjälp att få, att köpa cyklo-f varje månad blir ganska dyrt i längden. Men vid enstaka speciella tillfällen kan det vara praktiskt att ha.

Sen så tror jag också att man kan äta cyklo-f trots att man är under 15, tror faktiskt inte det spelar så stor roll. Blev själv rekommenderad det (var dock 15 år då), men hon (på ungdomsmottagningen) sa att jag kunde äta det trots att mensen var oregelbunden - att det inte var jätteviktigt med andra ord. Så tycker du kan testa om du vill!!

De är inte heller direkt så att Apoteket skulle ha ett läkemedel receptfritt om det var farligt!! :-)

 
Ingen bild

Sara

13 september 2014 13:44

Hej! Jag fyller 15 om en månad och jag har inte fått min mens än. Vet inte om det är onormalt, ingen aning vad jag ska göra. Men jag har fått flytningar men ingen mens. Tacksam för svar!

Mensbloggen

13 september 2014 14:33

Är du orolig så kan du gå till skolsyster och prata! :) Inte 100 men har för mig att har man inte fått sin mens vid 15 eller 16 (?) års ålder så kan man kolla upp det. Antagligen är allt som det ska bara att du får den lite senare :)

 
Ingen bild

Anonym

15 september 2014 16:22

Hej! Jag har haft min mens kanske i ett halv år och idag fick jag den igen och imorgon ska vi ha orgenteringsdag i skolan och varje mens jag har haft så kommer det väldigt mycket blod och då har jag oftast varit hemma från skolan, jag har värkligen längtat till imorgon och nu vet jag inte hur jag ska göra.


Hur säger man till sin mamma att man vill ha tableter så att det inte kommer lika mycket? Är det farligt att äta tabletterna ? Om man äter många tableter blir det farligt i längden ? Snälla hjälp

Mensbloggen

15 september 2014 18:39

Jag antar att ni ska vara i skogen imorgon då? Där finns det ju heller inte tillgång till toaletter, tyvärr. Så frågan är då hur lång tid det kommer att ta och hur länge du kan vänta med att byta mensskydd? (Inget jag kan svara på).

Men en stor tampong plus en stor binda räcker oftast längre (Dubbla mensskydd = klarar längre tid). I värsta fall kan man ju ha sitt toabesök i skogen, be en kompis hålla koll. Men antagligen kommer det ju vara mycket folk i skogen imorgon om hela klassen ska vara där?

Bara säg till din pappa att du hört talas om att Apoteket har något som heter Cyklo-f som minskar mensmängden som du gärna skulle testa då du tror att det skulle hjälpa dig mycket. De är ofarliga och äter du inte mer än vad som står i instruktionerna så finns inget att oroa sig för. Kram :-)

 
Ingen bild

Anonym (orgenteringsdag)

16 september 2014 07:13

Hej! Aså jag vet inte vad jag ska göra mamma sa att jg inte fick använda tabletter eller tampong och det kommer massa blod, jag vet inte vad jag ska göra 😩

Mensbloggen

16 september 2014 16:03

Jag antar att mitt svar kommer försent då eftersom det var idag du hade orienteringsdag? Men jag skulle verkligen rekommendera tampong trots allt, man kan använda det från första mensen!!! :)

 
Ingen bild

Anonym

22 september 2014 21:47

Hej! Jag hade bara en liten fråga, hur ser det igentligen ut när det är klumpar i mensen? För jag tror jag har riktig mens, med klumpar, men mamma brytsignal inte så mycket känns det som, för hon hade set inte så sa hon . Tacksamför svar

Mensbloggen

22 september 2014 22:27

Ofta kommer de röda blodklumpar när man sitter på toan, men kan komma i bindan med. Man känner det iaf eller jag gör. Om du måste styra ditt liv efter mensen så bör man söka hjälp, för så ska man inte behöva ha det!! :)

 
Ingen bild

Helena

27 september 2014 14:54

Hej! Jag har nu haft min mens i 14 dagar och blöder rikligare i dag! Jag är 42 år och har tre barn 19, 16 och 1.5 år. Alla kejsarsnitt. Vad kand detta bero på? Mvh/H

Mensbloggen

27 september 2014 22:22

Brukar det alltid vara så eller bara just den här månaden? För mensen kan ju komma en månad och "bete" sig på ett sätt som den aldrig gjort innan för att sedan nästa månad var som "vanligt" igen.. Sen kan mensen också ändras i olika perioder genom livet och även efter förlossningar kan mensen bli annorlunda.

Däremot är 2 veckor lite väl länge för en mens, så slutar det inte eller om den är lika lång nästa månad igen så tycker jag du ska kolla upp det!

 
Ingen bild

Sara

14 oktober 2014 09:09

Hejsan! Har haft mens i en vecka nu med vanlig menstruation som jag brukar ha. Men nu igår började det att bli mycket mens igen (trodde de hade gått över för brukar bara ha riklig mens i två tre dagar) och då kom det stora blodklumpar. Natten inatt hade de läckt och sådär. Idag är det fortfarande klumpar och en rosa tampong räcker inte ens en timma, måste ha binda också. Hade såhär sist förra mensen med. Är det vanligt? Förra gången hade jag och killen sex under mensen då vi trodde de var på g bort. Men då kom det stora klumpar efter det. Lika så nu, i fredags hade vi sex och jag trodde mensen var borta. Men igår blev det såhär. Läste någon stans att mensen kunde få som en slags störning? Tänkte om det är sexet som stör och därefter blir det klumpar i mensen? Har aldrig haft det såhär innan mer än denna mensen och förra. Äter inga p piller sedan två år tillbaka. Aldrig varit gravid. Tacksam för svar! :)

Mensbloggen

14 oktober 2014 17:24

Skulle inte tro det beror på att du haft sex under mensen då det inte borde påverka själva mensblödningen.

Däremot kan ju mensen ändras i olika perioder av livet eller bara komma lite ur balans. Preventivmedel som innehåller hormoner kan också påverka mensen. Det behöver inte vara något som är "fel" då det mesta är helt normalt. :)

 
Ingen bild

Nicole

18 oktober 2014 13:23

Jag är femton år och tror att jag fått min första mens idag. Jag märkte det när jag torkade mig. Det var rött med "blodklumpar". Så jag satte dit en binda, men efteråt så har det inte kommit någonting. Har den inte riktigt kommit då? Jag har haft lite värk i ryggen. Tacksam för svar! :-)

Mensbloggen

18 oktober 2014 20:00

Det är mensen, men det kan vara så ibörjan - inte helt ovanligt!! :-)

 
Ingen bild

En trött tjej

29 oktober 2014 11:31

Jag blöder väldigt mycket, på ungefär 3 timmar har jag behövt byta binda 3 gånger alltså en gång i timmen. Om jag sitter eller ligger ner och sen ställer mig upp så rinner det massor, på morgonen måste jag springa till toaletten och byta för att det blöder så mycket. Har en rejäl mens värk men har provat alvedon och massa annat med de funkade inte sen provade jag voltaren T och det är super bra. Men saken är den att jag såklart inte vill stå upp hela tiden eftersom att när jag ställer mig upp rinner det och jag måste gå och byta, vad ska jag göra?
Har en riklig mens och tror att jag har förlorat mycket blod för att jag är yr och mår illa, har också ont i huvudet. Hur ska jag göra?
Tack.

Mensbloggen

29 oktober 2014 12:41

Har du det så vid varje mens? Isf tycker jag du ska ringa ungdomsmottagningen för det låter som du blöder lite mycket, det är inte farligt men det är omständigt och leder lätt till järnbrist och då kan man bli trött, yr, huvudvärk, tappa hår, se blek ut osv. Så det är mitt tips!! :) Kram

 
Ingen bild

En trött tjej

29 oktober 2014 18:28

Jag har det ungefär så varannan gång men det är ändå jobbigt, tack för hjälpen<3

 
Ingen bild

11år

30 oktober 2014 11:48

När får jag min mens jag är 11 år och min mamma fick sin när hon var 12 min mormor när hon var 11. Jag har inte ens fått bröst eller nåt men min lilla syster börjar få det och hon är 9 år är det något konstigt. min pappas släkt var sena

Mensbloggen

30 oktober 2014 15:13

Det är inget konstigt, trots allt kommer 50% av dina gener från din pappas sida och du och din syster har inte heller lika dna och gener eftersom de kommer i olika kombinationer!! :-)

 
Ingen bild

anonym

5 november 2014 18:26

jag brukar inte blöda alls mycket men den här veckan blörder jag sjukt mycket, mår även illa och är yr, har varit hemma från skolan 2 dagar i rad... vad händer?

Mensbloggen

6 november 2014 07:00

Avvakta tills nästa mens och se hur den blir tycker jag. Mensen kan komma i jättekonstig form någon månad utan anledning och sen blir det som "vanligt" igen. Så du behöver inte oroa dig, det är inget farligt.

Kanske kan bero på att den fortfarande är oregelbunden också? :-) Kram

 
Ingen bild

Anonym

9 november 2014 20:56

Hej jag är en tjej på 14 år. Igår fick jag min första mens och det var jätte mycket blod/ brunaktigt i trosan. På kvällen började jag blöda mer och fick byta binda flera gånger och idag har det varit mycket värre har fått sprungit på toan flera gånger och då när jag torkar mig så är pappret genomblött med blod och det har också varit små slemmiga klumpar i också. Har även börjat må illa och ha ont i huvudet. Är detta farligt?

Mensbloggen

10 november 2014 17:31

Det är inte farligt, mensen kan vara så!! Men att den är så nu betyder inte att den kommer vara likadan varje månad, sånt kan ändras!! :) Testa ta en värktablett mot huvudvärken!

 
Ingen bild

Felicia

12 november 2014 14:58

Hej gick på Cerazette i 3 år men bytte sedan till p-ring då jag kände mej så ledsen när jag tog cerazette (+ andra problem som torrhet) har haft p-ring i ca 6 månader och jag bestämde mej för att hoppa över mensen i oktober då jag va utomlands.. Vilket istället ledde till att jag nu i November fick mensen en vecka för tidigt (när ringen fortfarande var i) o nu har jag blödigt RIKLIGT i nästan 2 veckor.. Nu till min fråga, hur får jag stopp på detta elände? Börjar tappa tålamodet och känner mej allmänt jätte ledsen av det här problmet då jag känner mej så låst.. Måste byta binda/tampong väldigt ofta.. Och som sagt har ju blödigt långt över min "normala tid". Ska jag vänta ut? Vad händer om jag tex imorgon börjar äta cerazette igen? Får man kanske stopp på det.. Klarar inte av att vänta ut mer.. Tacksam för svar :)

Mensbloggen

12 november 2014 21:22

Jag tycker åtminstone du ska vänta till nästa mens innan du gör något. För din cykel kanske bara hamnat lite i obalans när du sköt på mensen och ge kroppen lite tid att återställa det. Jag tycker inte du ska börja med cerazette, för det kanske gör det ännu värre med ännu mer hormoner. Så även om det är jobbigt, så tycker jag du ska vänta tills nästa mens och slutar det inte då så kontakta umo eller personen som skrivit ut p-ringen åt dig.

Under tiden så tänk på att äta järnrikt när du förlorar mycket blod under en längre tid. :)

 
Ingen bild

Anonym

3 januari 2015 23:53

Hur många ggr ska man byta binda om dagen när man precis har fått den :)

Mensbloggen

4 januari 2015 01:26

Beror helt på hur mycket man blöder, men kanske efter 2-3 h till att börja med. Sen kan man minska eller öka tiden beroende på hur snabbt bindan/tampongen blir full. :-)

 
Ingen bild

Anonym

9 januari 2015 17:30

Hej!!!
Jag undrar om man måste ha binda när man har mens? Kan man inte använda troskydd, jag använder troskydd för bindan skaver och är så himla stor!! Jag får också väldigt ont i magen:( så jag undrar om man kan göra något åt de?

Mensbloggen

9 januari 2015 17:47

Det beror helt på hur mycket man blöder, blöder man inte så mycket och klarar sig på trosskydd så kan man absolut ha det. Dessvärre blöder de flesta mer och måste ha större mensskydd, men har du turen att inte behöva det så tycker jag inte du ska det. :-)

Testa ta en värktablett mot mensvärken du känner i magen. :)

 
Ingen bild

Linnea

9 januari 2015 21:45

Hur ofta ska Man byta binda?

Mensbloggen

9 januari 2015 23:56

När den är full - då blodet närmar sig kanterna :-)

 
Ingen bild

Anonym

10 januari 2015 11:00

När jag torkar mig där fram så svider de lite:/ beror de på att jag har mens? För jag har mens just nu

Mensbloggen

10 januari 2015 17:38

Skulle inte tro det beror på att du har mens, men testa att smörja in dig med en snäll salva som man kan ha på de känsligare ställena. Du kanske bara har en liten irritation skulle jag gissa på. :-)

 
Ingen bild

14 år

10 januari 2015 16:05

Hej!!!
Idag när jag gick på toa såg jag att jag hade små svarta prickar i mensen vad kan de va? Är de farligt?😁

Mensbloggen

10 januari 2015 17:35

Du behöver inte oroa dig, antagligen mensen som bara var lite mörkare. :)

 
Ingen bild

rebecka

24 februari 2015 08:23

Hej! Jag är 20 år, alltså min mens beter sig jätte konstigt, förra mensen hade jag jätteont, lika ont som jag hade när jag var yngre, den här mensen har jag inte alls ont igen men jag blöder mkt mindre än vad jag brukar, även fast jag har klumpar i blodet så är det väldigt lite, även på natten, har bytt binda av anledningen av att jag inte vill ha den längre ön någon timme även om den ibte är "full" men varje gång så är det ytterst lite blod o jag brukar blöda ganska kraftigt. Har inte haft sex sen jag var 15, men nu är jag orolig att jag håller på att bli steril av klamydia eller nått. Hittar inget på google om det heller utan bara att man kan blöda mindre om man är gravid men jag är ju inte det :(

Mensbloggen

24 februari 2015 11:57

Att du skulle ha Klamydia är verkligen inte troligt eftersom du inte haft sex på 5 år. Så skulle inte tro att det är orsaken.

Mensen kan ju ändras i olika perioder av livet och du är ju på väg in i vuxenlivet från att ha varit i puberteten i många år. Så kanske kan vara så att din menscykel håller på att ändras lite och gå in i en ny fas precis som du går in i en ny fas i livet. Eller så har din mens bara blivit lite "annorlunda" nu tillfälligt ett par månader, utan någon specifik orsak. Kan också hända. I så fall kommer den gå tillbaks och bli som vanligt. Jag tycker du ska vänta till nästa månad och se hur din mens blir då. Är den fortfarande konstig så kan du ju ringa ungdomsmottagningen och höra vad de säger. Men som sagt tycker inte du ska oroa dig!! :-)

 
Anonym

Anonym

27 februari 2015 07:27

Hej jag är 13 fyller snart 14 år. Jag fick mens 2013 någongång och första gången hade jag den inte på 6 månader eller nåt.(vilket jag vet kan hända) sen efter det har jag haft hyfsad regelbunden mens i "normal" mäng eller vad man ska säga men den här månaden (har mens just nu) så började det som vanligt men sen 2-3 dagar av mensen fick jag jättemycket mensvärk en morgon och sen efter det började det blöda otroligt mycket. Mensvärken gick över och har inte kommit tillbaka men mensen har fortsatt komma i jättemängder kan väll inte säga att jag behöver byta binda flera gånger i timme men måste byta myyyycket oftare än förut. Klara inte en av natten utan att blöda igenom. Förstår inte vad detta ät? Det har Lixom aldrig hänt förut? Är det något farligt? Vill inte gå till läkaren med detta för det har ju aldrig hänt förut... Vad ska jag göra för något? Kommer det gå över efter några dagar och lunga ner sig igen eller kommer det hålla på såhär? Och kommer det vara så här mycket nästa gång också?:(

http://-

Mensbloggen

27 februari 2015 17:11

Det är helt ofarligt att blöda mycket även om det kan vara väldigt jobbigt. Även menscykeln kan ändras med tiden och mensen, så det är inget konstigt. Avvakta lite och se, det kanske går tillbaks och blir som det 'brukar' nästa månad igen. Tänk på att äta järnrikt när du blöder så mycket! :-)

 
Ingen bild

Oskuld

31 mars 2015 00:02

Jag får inte in en tampong vet inte vad jag ska göra. Har försökt flera gånger men det går inte det tar liksom bara stopp!! Jag har testat att köra upp ett finger i slidan o det går hur bra som helst!
Vad är det för fel på mig!!!??

Mensbloggen

31 mars 2015 08:42

Det är inget fel på dig!!! Försök att vara helt avslappnad när du sätter in tampongen, man kan också ta lite vaselin på toppen så att den glider lättare. Ge inte upp, det går!! :-)

 
Ingen bild

Elsa

31 mars 2015 19:49

Hej, Jag fick mens idag och det är gympa imorgon. Den här gången blöder jag supermycket och måste byta binda varje timme. Jag är först i klassen så vågar inte berätta. Hur ska jag göra?

Mensbloggen

31 mars 2015 21:34

Försök tänka att det är helt normalt med mens, alla kvinnor får det förr eller senare. Och det är något alla måste gå igenom!!

Men du kan ju bara springa iväg på toan under idrottslektionen och byta binda. Eller om du verkligen inte vill vara med på idrotten så kanske du kan be din mamma skriva en lapp till läraren. :-)

 
Ingen bild

choklad

9 april 2015 10:24

Jag har min mens för 3 gången tror jag och det blöder jättemycket! Andra gången blödde det med o ja sa till mamma som sa att det va så. ja byter binda flera gånger per dag och blödde genom byxorna igår! Ja hade dubbla nattbindor satt de skulle va längre och suga upp mer ändå blödde det igenom lite inatt. Är en aning trött också. Dessutom får ja hit massa kompisar sen och vill inte blöda igenom framför dem (även om de förstår ) och vi ska rida tänk om det kommer mens på sadeln eller nåt. Vad kan man göra för hemma tips för att minska blödningen eller inte blöda igenom?

Mensbloggen

9 april 2015 12:48

Tyvärr finns ingen huskur som minskar på mängden, dock om det fortsätter så för dig så finns hjälp att få!

Byt binda innan ridturen och efter så går det säkert utmärkt. Ha en nattbinda då så håller den lite längre!! :-)

 
Ingen bild

13 år och lite rädd

9 april 2015 22:41

Hej! Jag har fått min mens för ca en vecka sedan och nu har jag fått som konstiga slemmiga saker. Vad är det? Jag är lite rädd. :(

Mensbloggen

10 april 2015 06:21

Om de är vita/genomskinliga så är det flytningar :-) Inget att vara rädd över

 
anonym

anonym

14 april 2015 18:34

Hej jag är en tjej på tolv år och har haft mens tre gånger med denna! Min fråga är: min första mens var röd men domma här sista har varit bruna! Är det normalt?

http://mensbloggen

Mensbloggen

15 april 2015 19:55

Det är helt normalt! Att den är brunare innebär att man inte blöder så mycket, för blodet är inte färskt. :-)

 
Ingen bild

Anonym

1 maj 2015 11:11

Hej jag är en tjej på 13 år som har haft min mens i ca 1 år. Jag blöder igenom ofta på nätterna och måste byta tampong eller binda två ggr i timmen ungäfär. Jag har också sådana klumpar i mensen. Tror du att det är riklig mens? Vad ska jag göra för att inte blöda igenom så ofta?

Mensbloggen

2 maj 2015 09:48

Låter som du har ganska riklig mens!!! Att behöva byta 2 gånger/timmen är för mycket. Så mycket ska man inte behöva blöda. Det finns hjälp att få då, tycker du ska ringa ungdomsmottagningen. :-)

 
Ingen bild

Linnéa

17 maj 2015 17:20

Hej!
Jag är en tjej på 15 år som har haft mens i ca 1,5 år. I början var min mens väldigt oregelbunden och jag blödde väldigt lite. Efter ett tag blev den regelbunden och jag blödde vad jag anser som normalt och "lagom" ;) Då kunde jag ha en normal tampong i säkert 5h utan problem. Men nu de senaste tre mensarna har jag blödit väldigt mycket! En normal tampong kan jag ha i ca 1h och en stor tampong kan jag inte ha längre än i 2h, för då blöder jag igenom. Använder binda samtidigt som jag har tampong i fall det blöder igenom. Detta är väldigt jobbigt! I skolan måste jag byta tampong precis innan jag åker dit, sedan 3-4 gånger i skolan och sen direkt när jag kommer hem. Folk tror ju att det är nåt fel på en när man springer på toa hela tiden och ibland får jag stressa som fan för att hinna byta tampong mellan lektionerna. Ibland när jag t.ex är o tränar har jag inte tillgång till toa på kanske 3h och det är jobbigt, för då vet jag att det blöder igenom tampongen och jag är rädd för att det ska blöda igenom vinna också...


Ojuste, glömde att Skriva att från när mensen slutar så går det bara ca 16 dagar innan jag får mens igen, och att mensen är som kraftigast de 3-4 första dagarna och sen de resterande dagarna så känns den mer normal. Jag brukar blöda i ca 7, kanske 8 dagar.

Nu till frågan haha. Är detta normalt? Jag tycker att detta påverkar min vardag väldigt mycket och trots att jag inte har mensvärk eller liknande, så mår jah inte bra av detta. Så finns det något att göra åt det?

Kramar!

Mensbloggen

17 maj 2015 21:34

Vissa har rikligare mens, vilket inte är något konstigt alls. Men är det så mycket att det påverkar ens liv så tycker jag man ska söka hjälp för det för det finns hjälp att få! Dessutom kan det lätt leda till järnbrist vilket kan göra en väldigt trött. Så tycker du ska ringa umo! Och 16 dagars menscykel är lite i kortaste laget, mens tanke på risken för järnbrist! :-) Kram

 
Ingen bild

Anonym

24 maj 2015 11:46

Jag är 13 år och jag fick min mens förra midsommaren, ibland blöder jag jättemycket under 3-4 dagar (använder en nattbinda på dagen men jag behöver inte byta under dagen) sen är det bara lite så då behöver jag bara använda ett trosskydd, ibland kan det komma små blodklumpar. Är det onormalt? Måste jag börja använda tabletter för att minska mängden? Somsagt jag blöder bara mycket några gånger när jag har mens, men jag behöver inte byta binda för att jag använder nattbinda. Det kan hända att bindan fylls efter en hel dag i skolan (då byter jag ju) men ibland blöder jag inte mycket alls. Måste jag använda tabletter?

Mensbloggen

24 maj 2015 19:48

Nej, det låter helt normalt :)

 
Ingen bild

Anonym

12 juni 2015 19:31

Hej, jag är nästan tretton år och har inte fått min mens än. (men ganska mycket flytningar)Är dock jätterädd för att jag ska få den utan att jag märker det och plötsligt stå där med en röd fläck på byxan utan att veta om det. Jag tror inte att den är påväg att komma nu men är rädd ändå, speciellt i skolan. Vad ska jag göra? Jag har med mig några bindor till skolan ifall den kommer. Kan man känna om när mensen kommer? Har varit rädd länge och har sökt upp typ allt om mens. (Fast det var ganska bra för jag fick A i biologi, haha) det är ju inte så att jag längtar efter att få mens för det verkar hemskt. (Haha) jag vill bara få den så jag slipper oroa mig för när den kommer.

P.S Du är bäst och dina svar är grymma, du har
hjälpt massor av tjejer och kanske till och med killar!

Mensbloggen

12 juni 2015 21:59

Hej, mensen kommer inte på 10 sekunder!!! Man hinner bli förvarnad och mensen börjar lite och ökar successivt, så man hinner jag lovar :-) Har du en binda i väskan så behöver du inte oroa dig :-)

Ps. TAACK, vad glad jag blir

 
Ingen bild

Annika

17 juni 2015 00:11

Hej. Jag har en nyfiken fråga. Jag är 32 år och har haft riklig mens enda sedan jag va runt 14-15 år. även om den kan ha hoppat lite ibland och varit 1 vecka sen eller tidig har den alltid "betett" sig likadant. dvs rikligt och med stora blodklumpar. och den håller på i större mängder i 3 dagar. och 2-3 dagar med mindre blödning. Och jag får alltid en stor mensvärk inför det som jag tar bort med ibumentin.

Min fråga dock. den här månaden hände något konstigt. jag fick min "mens" men det va ingen mensvärk inför det. och blödningen har varit mer brunaktig och väldigt väldigt mycket mindre och under kortare tid. detta är VÄLDIGT olikt. Jag är 32 och singel, jag blir orolig att detta är något som kanske kommer försvåra det för mig att bli mor en dag om jag önskar?

jag vill också informera om att jag har järnbrist och månaden innan mensen jag fick nu testade jag till sist järnpiller för att bota tröttheten. kan de ha minskat mensen eller gjort den konstig?

jättetacksam för svar. älskar att den här bloggen finns. /A

Mensbloggen

17 juni 2015 09:44

Hej, först och främst så påverkar inte järntabletter mensen alls!

Det är alltid svårt att svara på varför en mens beter sig annorlunda från vad den brukar göra, det kan bero på många saker och ibland finns ingen speciell anledning för den delen heller. Din mens kanske bara fick 'fnatt' denna månaden, så tycker du ska avvakta tills nästa månad och se om den är som "vanligt" igen då. Är den lika konstig då som nu så kan du ringa din gynekolog för att höra.

Oftast behöver man inte vara orolig om mensen ändrar mönster och oftast brukar kroppen stabilisera det igen av sig själv! Jag har svårt att tro att detta skulle göra det svårt för dig att bli gravid en dag :)

 
Ingen bild

Anonym

1 juli 2015 11:20

Hej!
Jag är en tjej som är 11 år och ska fylla 12. I måndags fick jag min första mens. jag har haft den nu i tre dagar... Det blöder jättemycket och tycker det är jobbigt. Om 10 dagar ska jag utomlands i 1 vecka. Jag har hört att ibörjan är den oregelbunden och kan komma lite då o då. Kan man göra något så det inte kommer den veckan? Jag har som klumpar och det kommer bak i trosan. Därför har jag dubbel trosa. Men sen när jag har bikini kan jag inte ha det. Jag vågar heller inte ha en tampong. Kanske skriver när du inte håller på med bloggen, men aja.

Mensbloggen

1 juli 2015 18:26

Tyvärr kan man inte påverka mensen, den kommer när den kommer! Men förhoppningsvis slipper du mens på resan, men glöm inte bort att ta med mensskydd för att känna dig säker & förberedd! :-)

 
Hjälp

Hjälp

4 juli 2015 19:59

Jag är 12 år och fick mens igår jag får jätte mycket och det är blodklupar jag vet inte vad jag ska göra

http://mobil.mensbloggen.bloggplatsen.se/2013/05/14/9840510-riklig-mens

Mensbloggen

4 juli 2015 22:31

Prata med din mamma och ha mensskydd :) Det är inget konstigt att det kommer klumpar och mycket bord även om det kan vara jobbigt!! :-)

 
Ingen bild

Anonym

11 juli 2015 13:06

Hej!
Jag är 15 år och har haft väldigt oregelbunden mens. Men nu har den kommit ungefär två månader i sträck.( inte exakt samma datum skilde än vecka ungefär, men alltså ganska regelbunden) min "stora fråga är att: jag har alltid blött väldigt mycket. Men denna gången så har jag inte gjort det. Från dag 1-5 så har det varit ganska så lite. Men nu helt plötsligt under dag 6 så kom de jätte mycket. Varför kan det vara så. Kommer denändå ta slut när den borde eller? Kram Anonym

Mensbloggen

11 juli 2015 18:35

Jättesvårt att svara på, men kanske kan vara så att din mens håller på att bli mer regelbunden men inte riktigt är ännu :)

 
Ingen bild

Tjejen

14 juli 2015 08:53

Hejsan..
Jag blöder väldigt mycket. Jag undrar om det finns någon tabellet mot det som är recept fri(cyklo-f ?)
Är över 15 så borde väl få ta den? Och hur funkar den. Ska man ta den samma dag/dagar som man blöder mest under? Och kan man köpa den själv på typ Ica? Tacksam för snabbt svar

Mensbloggen

14 juli 2015 12:04

Ja stämmer finns receptfria läkemedel som minskar mensmängden för de med riklig mens. Precis Cyklo-f och den säljs bara på Apotek (inte ica), men ingen åldersgräns!

Man tar den vid behov, förslagsvis under mensens första dagar! :-)

 
Ingen bild

Tjejen

14 juli 2015 12:23

Kan man ta den tabletten även om man har oregelbunden mens och inte är på de första dagarna?:)

Mensbloggen

14 juli 2015 14:41

Ja! Dock står det i bipacksedeln att man inte ska ta den om man har oregelbunden mens men det kan man :-)

 
Ingen bild

Tjejen

14 juli 2015 23:31

Kan man själv hämta ut den eller måste en vuxen göra det?? Tacksam för snabbt svar

Mensbloggen

15 juli 2015 05:16

Man kan köpa själv :-)

 
Ingen bild

nathalie

23 juli 2015 16:42

Hej jag hade min första mens i bara en dag ska man ha det? För min syster sa att man ska ha det i flera dagar. Och min kompis sa att man har första mensen 1gång sen så kommer man ha 3-7 dagar mens jag vet inte vem som har rätt?

Mensbloggen

25 juli 2015 07:44

ALLA är olika, vissa har första mensen i 1 dag, andra i 7 dagar :-) Inget konstigt

 
Ingen bild

Mig

25 juli 2015 12:26

Hej jag är 13 år och har haft mens i snart ett år.
Den har varit väldigt regelbunden och kommit varje månad runt den 23:e.
Men jag har ett problem, jag simmar 4 dagar i veckan och under mens dagarna måste jag hoppa över träningen.
Problemet är att jag inte kan ha tamponger. Köpte den mista sorten och kollade i spegeln.
Men jag fick inte in den.
Är detta normalt?
Snälla hjälp

Mensbloggen

26 juli 2015 07:58

Vissa lyckas med tampong på första försöket och andra på 25:e så ge inte upp!!! Det går till slut :-)

 
Ingen bild

anonym

3 augusti 2015 15:51

Min dotter på 10 år fick sin första mens i torsdags. Nu på femte dagen så blöder hon jätte mycket. Hon använder nattbinda på dagen men måste ändå byta en gång i timmen. Det kommer även klumpar. Jag har själv riklig mens och tar alltid cyklo-f och har ofta även både tampong och binda de värsta dagarna. Vi ska åka på semester så jag tänkte att jag skulle prova ge henne cyklo-f för att få lite stopp på det men då står det att det är åldersgräns 15 år? Annars får vi även prova med tampong tänkte jag. Som det är nu måste jag hjälpa henne att duscha efter varje toabesök eftersom det läcker och kommer blod överallt. Om det fortsätter så här kommer vi kontakta skolsköterskan när skolan börjar, men mensen kanske kan vara lite konstig så här första gången. Jag fick inte så här riklig mens förrän jag var vuxen. När jag var ung var den mer normal. Tycker synd om henne och vill verkligen hjälpa henne!

Mensbloggen

3 augusti 2015 17:16

Just i början kan ju mensen vara väldigt konstig, så förhoppningsvis blir den bättre!! Jag är ingen läkare, men jag vet att när jag var runt 14 år och också hade jätteriklig och oregelbunden mens så sa barnmorskan på ungdomsmottagningen att jag kunde ta Cyklo-f. Däremot kan du ringa ungdomsmottagningen och höra för detta är just deras område, men Cyklo-f är ju ingen konstig medicin så kan säkert funka för din dotter!

För man ska ju verkligen inte behöva ha det så! Men glad över att höra att ni har en så bra relation att du kan hjälpa henne och prata om det!!

 
Ingen bild

Anonym

13 augusti 2015 20:06

Hej! Jag är en tjej som är 14 år. Jag tror att jag har rikligmens . Jag fick min mens på alla hjärtans dag 2014. Senaste fem månaderna behöver jag byta binda hela tiden känns det som, jag använder både tampong och binda dom värsta dagarna, jag använder tranexamsyra orifarm varannan mens, jag har mens 6-8 dagar och sen två veckors mellanrum, men min mamma vill inte att jag använder det varje mens , men hon förstår inte hur jobbigt det är i skolan att byta binda o tampong varje timme, mina kompisar vill inte följa med på toa hela tiden...
Och mamma blir sur när jag använder upp massa bindor, jag sover med nattbinda, maxi. Och när jag reser mig upp rinner det efter benet eftersom den redan är full, och jag brukar knipa ihop så att mensen stannar inne så jag kan springa på toa, då läcker det inte.min mens är klumpig och det komme mycket hela tiden, det är värst i 2-3 dagar sen lugnar det sig, vad ska jag göra?.. Jag årkar inte mer, dessutom säger mamma att jag är fjollig för att jag har lika mycket mens som alla andra men hon förstår ingenting, när jag säger till henne att jag vill göra något åt det så blir hon jätte arg och skriker på mig, hon måste verkligen tycka att jag är jobbig...😔

Mensbloggen

14 augusti 2015 01:54

Låter som du blöder väldigt mycket, och blöder man så mycket att man måste planera ens liv efter sin mens så är det tecken på att man ska söka hjälp tycker jag. För mensen ska inte vara i vägen!! Låter inte din mamma dig söka hjälp så gör det själv, det är ditt liv, din kropp och DU som ska må bra! Ring din ungdomsmottagning, de är jätte hjälpsamma och vill verkligen hjälpa, så gör det. Det är deras jobb och inget pinsamt!!! För det finns hjälp att få :-) Kram

 
Ingen bild

Anonym

14 augusti 2015 14:07

Är 14 år, haft min mens sen i april ungefär, dom månaderna fram till nu har det inte vart så mycket blod och bara i ungefär 4-6 dagar men den hoppade över juli så fick jag den igen den 1 augusti och har haft den sen dess! Har nu haft den i 14 dagar, blödde normalt i början sen lite mer och nu mindre men det är ändå 14 dagar! Detta har inte hänt innan vad ska jag göra?

Mensbloggen

15 augusti 2015 01:04

Mensen kan under den första tiden vara väldigt oregelbunden, vilket inte är konstigt. Det beror på att hormonerna inte är helt stabila ännu, men avvakta lite och se om det slutar annars ringer du bara umo och hör! :-)

 
Ingen bild

Vill ha mens!

20 augusti 2015 19:43

Hej, jag är 13 år och har inte fått min mens. Alla mina kompisar har det och pratar om det hela tiden. Jag längtar verkligen tills jag får min mens! Men min fråga är: Finns det något sätt att skynda på mensen? (Kan man typ äta något speciellt) jätte tacksam för svar!

Mensbloggen

21 augusti 2015 01:39

Nej tyvärr inte, mensen kommer när den kommer och det är väldigt individuellt för alla!! :-) Men var inte ledsen för det, för när den väl kommer så kommer du inse att det inte var något att längta efter

 
Ingen bild

Mens problem

30 augusti 2015 18:57

Hej, jag är 14 år och fick min första mens när jag va 13 år, min mens är oregelbunden och som längst har min mens haft ett avbrott på 5-6 månader.
Jag fick min mens förra månaden, i början av augusti hade jag sex med min kille (16 år) för första gången och sen dess har jag inte haft min mens och den skulle komma i början av månaden men kom aldrig, efter 2-3 veckor köpte jag ett graviditetstest och som tur va så var jag inte gravid, testet visade negativt!
Förra veckan fick jag en liten blödning så jag stoppade in en tampong men dagen efter så drog jag ut den och det visade sig att jag inte hade mens så jag vet inte om jag inbillade mig eller inte.
Idag fick jag en likadan blödning fast i trosorna och denna gången inbillade jag inte mig så jag stoppade in en tampong. Är det normalt att det ska komma en sån blödning bara sådär men jag fick ingen riktig mens?
Jag använder inga preventivmedel eller något sånt.

Mensbloggen

31 augusti 2015 05:54

Hej, eftersom du haft sex så tycker jag du ska gå till ungdomsmottagningen så du verkligen kan vara helt 100 på att du inte är gravid. Och just eftersom du har oregelbunden mens kan det bli väldigt jobbigt att vänta på mensen!! Sen kanske ni kan prata om preventivmedel där också :-) Antagligen är du inte gravid, men för att vara på den säkra sidan

 
Ingen bild

anomym

10 september 2015 18:13

hej jag fick mens för ett år sedan nu har jag precis fyllt 14 och jag vet inte riktigt om jag har riklig mens eller inte. När jag ställer mig upp efter ha suttit ner så känner jag ner blodet åker ner, e de normalt? och sen så blöder jag klumpar ibland men inte jätte mycket längre. Jag var och tog blodprov och doktorn sa att man skulle ha mellan typ 110 och 150 eller nått sånt och jag hade 118 så lite lite järn. Blöder inte igenom jätte ofta men har hänt. Byter binda kanske 1 gång i timmen eller lite mer sällan. TRor du jag har riklig mens? Har du något tips om hur man kan göra det lättare och så när man tränar?

Mensbloggen

11 september 2015 18:30

Låter som du har ganska riklig mens :) Tycker du att det påverkar dig i vardagen så kan du få hjälp med det, bara att ringa umo!! Hade själv väldigt riklig mens och mitt järnvärde var nere på 96 så du har ändå bra värde!! Mitt bästa tips är tampong + nattbinda om man blöder rikligt, dubbla mensskydd. Tampong är också skönt när man tränar så man slipper känna mensen :-)

 
Ingen bild

Anonym

21 september 2015 18:35

Jag fick min första mens i januari detta år sedan bart det ett avbrott och den kom inte förens i sommars. Nu har den ett til avbrott och har inte kommit sen dess? Vad är detta

Mensbloggen

23 september 2015 07:21

Din mens är bara oregelbunden :-)

 
Ingen bild

Anonym

21 september 2015 22:33

Jag vet inte vad jag ska göra... Jag fick min mens igår och denna gången var den verkligen riklig. Har inte använt tampong innan och ska till läkaren imon för att kolla på mig höft. Jag tycker att det är jätte pinsamt om jag måste dra ner byxorna och både läkaren och pappa kollar och ser att jag har mens. Jag oroar mig också för att det ska gå igenom under besöket. Vad ska jag göra?! :O

Mensbloggen

23 september 2015 07:19

Ha ett par större trosor och för att kolla på höften behöver du ju inte dra ner byxorna hela vägen!! :-)

 
Ingen bild

Anonym

21 september 2015 22:40

Hjälp! Min mens är helt plötsligt jätte riklig! Den går igenom nattbindor och det är fullt med stora klumpar i den! Det är jättejobbigt i skolan för att jag är förkyld och varje gång jag nyser så typ forsar det ut blod. Jag kan inte få in en tampong men om jag skulle få det så hade jag nog vara fått in den minsta sorten när jag egentligen behöver den största.

Mensbloggen

23 september 2015 07:18

Vissa blöder mer!! Men testa den minsta tampongen och ha nattbinda under, då slipper man känna mensen rinna :-) Åhh vet exakt hur du menar med att nysa + mens eller bara hosta om man är förkyld.. Du är inte den enda :-)

 
Ingen bild

Elina

27 september 2015 08:38

Hej! Innan har jag inte haft så mycket mens, det kom knappt något i nattbindan och kanske bytte binda 5 ggr på en dag och då var dom inte ens fulla. Nu är jag inne på min andra dag i mens veckan och det är så mycket! Inatt kunde jag knappt sova för mensen, bytte fulla nattbindor 2 ggr och var tvungen att duscha. Det är stora blodklumpar i blodet också och det känns jätte jobbigt eftersom jag har massa träningar i veckan. Brukar ha mens i 6-7 dagar. Tips? Kram

Mensbloggen

29 september 2015 08:13

Hej, tycker du ska ge tampong en chans och binda. Dubbla mensskydd håller längre!! :-) Tänk också på att äta järnrikt och förhoppningsvis blöder du mindre nästa månad igen :-) Kram

 
Ingen bild

Christina

3 oktober 2015 11:57

Hej!
Jag undrar om det går bra att ställa en fråga även om man börjar bli till åren? Jag är drygt 44 år. Slutade med p-piller tidigare i år för att jag var trött på att ta dem. Har ätit p-piller sedan jag var ca 25. Mensen kom igång månaden efter och skötte sig perfekt. Den varade ca fyra dagar och var "lagom", inga smärtor eller illamående som jag hade i min ungdom. Förra månaden varade mensen plötsligt nästan två veckor och blev rikligare. Denna gång har jag nu gått in i den tredje veckan med mycket riklig mens som även innehåller en del klumpar av blod. Jag mår inte dåligt. Känns kanske lite ömt i magen, men det är ju inte så konstigt. Vad beror detta på? Är det bara att "gilla läget" eller kommer det att återgå till det normala? Jag har fött ett barn, inga missfall eller aborter. Har haft vattencystor i tjugoårsåldern och en tvillingcysta för ca tio år sedan.
Stort tack på förhand!

Mensbloggen

5 oktober 2015 08:54

Hej, när man slutar med p-piller kan mensen bli lite oregelbunden (precis som i tonåren), innan kroppen återställer sin normala hormonbalans. Så ge det lite tid skulle jag säga! Men blir det inte bättre så tycker jag du kontakter din gyn.mottagning för riklig mens i 3 veckor ska man inte behöva stå ut med!

 
Ingen bild

Matilda

21 oktober 2015 22:09

Hej!
jag är en tjej på 13 år och jag fick min mens i Januari, då var jag alltså 12 år. Jag berättade inte för någon bara för mina närmaste vänner och dom hjälpte mig att berätta för min pappa. Jag blöder väldigt mycket och måste byta binda 2-3 gånger i timmen och blodet är mörkt rött och klumpigt/slemmigt. Jag är ganska orolig över det. Är det farligt eller dåligt på något sätt?? Jag vågar inte berätta för mina lärare eller skolsyster om mensen för jag är en väldigt blyg person och vänder mig hellre till er. Hoppas ni har det bra kram!

Mensbloggen

23 oktober 2015 08:19

Det är inte farligt, men man ska inte behöva stå ut med det! Dessutom kan det lätt leda till järnbrist. Det finns hjälp att få och om tycker det är jobbigt, vilket jag skulle förstå om du tyckte det var.

Tycker du ska ta och ringa umo för det är deras jobb, du känner inte de och du känner inte dem så ingen dömer. De är jättesnälla och stöter på liknande problem hela tiden. Ta mod till dig och gör det för din skull :-)

 
Anna 12 år

Anna 12 år

1 november 2015 17:19

Jag och min kompis va ute å gick i ca 1.5 timma och innan så va de inge mens i bindan 😊. När jag satt mig på cykeln hem kände jag att de va blött i ja där. Klev av sadeln och de va som en sjö av blod på sadeln. Sen gick jag på toa och märkte att hela binda va alldeles blodig med stora klumpar i 😐. Har alldrig blött mycket förr har inte ens behövt byta binda på skolan. kan de bero på att jag va ute och gick. Är på andra mens dagen och är 12 år

http://Umo.se

Mensbloggen

2 november 2015 18:40

Det beror inte på att du gick promenad, men ibland blöder man bara mer!! :-)

 
En ledsen

En ledsen

1 november 2015 17:52

Hej jag är 12 år och ganska ny med mens. Det är så här oftast när jag har mens. När jag torkar mig så svider det jätte mycket i slidöppningen😢 Jag brukar dusha varje dag under mensen men det verkar inte hjälpa har du något/några tips??

http://umo.se

Mensbloggen

2 november 2015 18:39

Köp babyolja du kan smörja in med eller annan salva man kan ha i underlivet :-) Och tvätta inte med tvål

 
Ingen bild

Anonym

1 november 2015 23:19

Jag är 13 år och hade min första mens för några månader sen. Det har hänt att det har kommit typ lite slemmigt rött lite då och då. Varenda gång det blir så typ dör jag av oro. Jag vet inte vad jag ska göra för jag mår ofta jättedåligt för att jag är så orolig att det ska få det och det ska fara igenom i skolan, och jag har inte nära hem. När jag hade det första gången kom det ganska mycket ändå. Första dagen kom det bara lite. Men andra dagen kom det jättemycket. Jag hade bara ett tunt trosskydd. Och hela trosskyddet blev fyllt. Men vad jag minns så for det inte igenom. Men jag kan ha fel. Jag vart jätterädd. Sen la jag mig i sängen och då for det igenom typ morgonrocken och trosorna och allting. Nu är jag livrädd för det.

Mensbloggen

2 november 2015 18:37

Tycker du ska skaffa bindor då det är mycket säkrare (större och tjockare) än trosskydd!! Sen se till att ha bindor i väskan så är du alltid förberedd. :-) Inget att vara rädd för

 
En rädd

En rädd

2 november 2015 21:26

Hej jag har hört att om man tränar så kommer de ju lite mer. Och att de e en viss mängd som ska ut varje månad, så om man tränar å de kommer mycke håller de inte på lika länge e de sant? ?

http://umo.se

Mensbloggen

6 november 2015 07:00

Ja det kommer lite mer mens när man rör på sig, dock håller mensen i sig lika länge ändå :)

 
Tar snart självmord pga mensen :(

Tar snart självmord pga mensen :(

2 november 2015 21:29

Hej jag är livrädd varje natt när jag har mens. Har bara problem med att de far ut på sidorna nåt tips?? Och att jag inte kan sova pga mensen:(. Har nattbinda å sånt men e ändå rädd

http://umo.se

Mensbloggen

6 november 2015 06:59

Hade också det problemet förut och jag gjorde bara så att jag ställde väckarklockan mitt i natten.. Ja det sög, men man slapp vakna i blod! Annars om du blöder mycket finns hjälp att få, kontakta umo!!

 
Ingen bild

Anonym

8 november 2015 10:40

Är mens och mensen samma sak? Vad är det för skillnad? Vad är klimakteriet? Jag tror att klimakteriet är när mens slutar, men vad händer?

Mensbloggen

12 november 2015 06:19

Ja mens och mensen är samma sak, det är som att säga mjölk eller mjölken.

Klimakteriet är det som inträffar omkring 50 års åldern när mensen upphör. Man kan alltså inte bli gravid längre och äggstockarna släpper inga nya ägg. :)

 
Ingen bild

Mens

18 november 2015 16:45

Hej! Jag har mens och det är verkligen jätte mycket har haft det två gånger och nu kommer den inte den skulle komma för 2 veckor sedan men nej, i skolan så har det läkt genom och det är jätte jobbigt finns det något man kan göra så att man får mindre mens (förutom tabletter osv) tacksam för svar!!:)))

Mensbloggen

21 november 2015 11:31

Tyvärr kan man inte påverka mensen utan "hjälp" av ex tabletter. Men tampong + binda kanske skulle passa dig? Dubbla mensskydd håller längre :-)

 
Ingen bild

anonym

5 december 2015 12:36

Hej jag är 13 år och blöder väldigt mycket. Jag måste byta binda typ varanan timme. Jag använder always och det läcker och har mens klumpar. Det går åt typ ett paket bindor varje dag.

Mensbloggen

5 december 2015 20:11

Tycker du ringer umo för hjälp, så ska du inte behöva ha det, det finns hjälp att få :-)

 
Ingen bild

Anonym

12 december 2015 10:23

Hej. Jag behöver hjälp nu, jag är 12 år och har mens men det är för kraftig. Nästan i 5 dagar, jag måste byta varenda timme oftas gör jag fläckar. En gång i skolan så blödde jag så mycket så att min byxa blev en stor fläck (som tur har jag världens bästa vännerna som hjälper mig att täcka den) men apro på det så gör jag fläck på skolans möbler.... Jag gör fläckar i min säng. Men jag äter inte godis. (Har gett mig själv godis förbjud) och när jag har det så äter jag såå lågt fett som möjligt. Kand det bero på der? Snälla jag behöver hjälp nu!!!

Mensbloggen

13 december 2015 21:42

Maten påverkar inte hur mycket mens du har!! Vissa blöder bara mer :) Men blöder så så mycket att du knappt kan leva ett vanligt liv så tycker jag du ringer umo för hjälp!!

 
Ingen bild

Anonym

20 december 2015 22:43

Hej! Jag har haft mycket mens sen jag fick den för cirka 4 år sedan. Mycket blodklumpar och det har läkt igenom när jag sover. Jag brukar ställa klockan mitt i natten så att jag ska kunna springa på toa så att det inte läker allt för mycket när jag vaknar på morgonen. Jag är vågar inte prata med mamma om att köpa bindor, jag vill så gärna slippa behöva ha så mycket mens men att slippa behöva prata med min mamma (Då mitt liv har varit så komplicerat) Finns det något sätt att slippa prata med sina föräldrar eller prata med någon alls för att få mindre mens? Jag rider cirka tre höstar varje dag men ibland läcker det när jag rider och jag vet inte vad jag ska göra då jag inte kan hoppa av direkt och gå på toa. Tacksam för svar!

Mensbloggen

26 december 2015 00:10

Känner så igen mig, brukade görs exakt samma sak förr!!! Men tycker absolut du ska prata med din mamma, mens är naturligt och alla friska tjejer får det. Så verkligen inget man behöver skämmas för eller känna sig tvungen att dölja. Din kropp FUNGERAR bara!!!! :-)

 
Ingen bild

Anonym

28 december 2015 00:00

Hej!
Jag fick min första mena igår och sen dess har jag blödigt väldigt mycket, det borde väll inte va så på FÖRSTA mensen? Jag måste byta binda varje timme och det är jätte jobbigt. Jag känner hela tiden att det rinner typ som om man kissar på sig (vet att det är vanligt) men det kommer hela tiden typ varje 5 min.
Jag kan heller inte göra typ något alls, kan inte sitta på en stol, springa, gå upp/ner för trappor och till och med bara resa på mig eller gå det kommer HELA tiden. Jag vet inte vad jag ska höra det är så himla jobbigt. När jag byter min binda så är det nästan blod över hela den förutom en liten del på toppen och botten av bindan. Jag vill inte att det hör ska hända jag har alltid hoppats på att när jag får min mens så kommer jag att blöda lite och må bra men det är tvärt imot. Jag är även väldigt känslig nu asså vill bara typ gråta hela tiden och det är också jätte jobbigt vet att nästan alla får humörsvängningar sådär men HUR kan man stå ut. Jag känner bara att hela mitt liv är förstört eftersom att jag kommer få stå ut med detta i nästan hela mitt liv!!! Jag vill verkligen inte detta det är så jobbigt asså jag är seriös jag kan inte ens sitta normalt på soffan eller något det går bara inte. Jag vet inte hur nästan alla kan stå ut med det här det är det SÄMSTA absolut sämsta som någonsin har hänt mig!

Mensbloggen

29 december 2015 08:09

Hej, okej ska försöka hjälpa dig tjejen :) Det är inte världens undergång även om jag vet att det är jättejobbigt för dig!! Min mens var också extremt riklig det första året typ. SÅ jag vet att det är såå jobbigt. Men du är inte ensam om att ha det så!!

För vissa kan mensen vara riklig första tiden och sedan blir den mindre medan andra bara har riklig mens. Men fortsätter din mens vara riklig så finns hjälp att få, så inget man ska behöva stå ut med.

Tycker du ska testa tampong + binda. Dubbla mensskydd räcker längre plus att du inte känner mensen rinna. Prata med din mamma om detta, hon kanske hade det likadant? :-) Kram

 
Ingen bild

H

30 december 2015 22:41

Hej! Jag är 12 år och jag fick min första mens för ca ett år sedan. Jag har alltid haft lite mens, men nu blöder jag jätte mycket! Jag satte i en normal tampong innan jag skulle sova, ungefär 22.00 Sedan vaknade jag ca 04.00 av att det kändes som om jag kissade på mig. När jag tänder lampan ser jag att hela sängen är full i blod och mina trosor är alldeles röda. När jag springer till toaletten för att byta, rinner det blod. Jag drog ut tampongen, och det bara rinner. Det droppar inte, det verkligen rinner blod. Så nu är min matta, lakan, madrass, täcke och min handduk full i blod. Men det är speciellt när jag sover som jag blöder. På dan blöder jag nästan ingenting. Jag har inte berättat för min mamma om min mens, så det är svårt för mig att få tag i mensskydd.
Jag vågar inte gå och köpa själv.

Jag vill alltså veta hur man kan göra för att blöda mindre, utan att någon vuxen behöver vara med och köpa och hur man kan göra för att minska riskerna att blöda igenom.

Tacksam för svar!

Mensbloggen

31 december 2015 05:39

Man kan inte påverka hur mycket man blöder utan läkarhjälp tyvärr. Apoteket har ju cyklo-f receptfritt som minskar mensen. Men det bästa är att berätta för din mamma och så kanske ni kan kontakta umo för du ska verkligen inte behöva ha det så + att det lätt blir järnbrist i kroppen om du blöder så mycket!! Så våga prata om det, det finns hjälp :-) Kram

 
Ingen bild

Sara

6 januari 2016 14:39

Hej jag är 12 år och fick min mens i somras och jag blöder mycket så det inte är sant och jag vågar inte använda tampong för jag känner mig för ung måste man ha tampong?

Mensbloggen

7 januari 2016 07:56

Ingen måste ha tampong, men det kan underlätta för många speciellt om man har riklig mens! Men man gör det man själv känner för och är bekväm med såklart :)

 
Ingen bild

MJ

10 januari 2016 14:23

Hej!
Jag är en 13 årig tjej som fick min mens på sommarlovet någon gång. Jag har haft min mens nu ett X antal gånger men har inte bärettat till min mamma än. Mamma har aldrig pratat om mens, sex och sånt. Jag blöder rikligt mycket. Jag har mens just nu och mamma har inga tamponger eller bindor. Så i 4 dagar nu har jag behövt ha jättemycket papper i trosan. Jag ligger även ner i sängen så att det inte ska droppa så mycket och fara igenom papperet.
Här är mina frågor:
Hur ska jag fråga mamma?
Blir mrnsen längre då jag ligger ner? (Eftersom att jag inte låter den "rinna")
Tacksam för svar;))

Mensbloggen

11 januari 2016 18:26

PRATA MED DIN MAMMA TJEJEN!! Du måste berätta för din mamma så hon kan köpa mensskydd, så här kan du ju inte ha det!! Hon har också varit ung och fått sin första mens en gång i tiden, så ta mod till dig och berätta!! Eller om du verkligen inte kan så kanske du kan skicka ett sms till henne eller helt enkelt gå till affären och köpa egna mensskydd? :-) Mensen är lika lång om man står eller ligger ner.

 
anonym

anonym

12 januari 2016 16:12

hej
jag är en 13 årig tjej och jag har haft mens 5/6 gånger nu. Det har varit oregelbundet men nu verkar de va varje månad.
Problemet är dock att jag får j*vligt riklig mens. Ibland stannar jag tom hemma från skolan.
Jag går till skolan med nattbinda, men det blöder igenom efter 2 timmar.
Och det är ofta klumpar i blodet.
På vår skola har vi också typ ej tjej o kill toa. Jag vet iaf inte vilket som är vad så kan ej byta bindan.
Jag har läst om de här cyklo-F tabletterna men de står att man ska rådgiva med läkare om man är under 15, behöver man verkligen det???
Finns det något annat som man ej behöver göra det?
Är för feg att fråga mamma och skolsyster eller ringa ungdomsmottagningen.

http://mensbloggen

Mensbloggen

21 januari 2016 07:41

Hej, kan du inte bara ta reda på vilken toa som är tjejtoan?? Såklart du kan byta bindan i skolan :))

Men ta mod till dig och prata med din skolsyster eller mamma tycker jag :-) Kram

 
Anonym

Anonym

16 januari 2016 10:45

Hej!
Jag hade jätte mycket mens förra gången och hade två bindor o två trosor och jeans. Men ändå efter första lektionen blödde det igenom jeansen! Jätte Mycke!!! Jag fick panik och gick hem från skolan. Men denna gång (två veckor efter) så var det inte alls lika mycket och är rädd att det blir så mycket igen?!

http://Mennsbloggen

Mensbloggen

17 januari 2016 07:57

Hej, låter som din mens är oregelbunden och då kan även mensmängden variera. Men förhoppningsvis blir det bättre för dig när mensen blir mer regelbunden. Annars kan du kontakta umo för hjälp :-)

 
Anonym

Anonym

17 januari 2016 10:50

En snabb fråga.
Finns det en vecka då man har extra mycket mens?

http://Mensbloggen

Mensbloggen

18 januari 2016 07:46

Vad menar du?? Man har ju mens i ca en vecka och sen inget alls på ett tag :)

 
Ingen bild

anon

26 januari 2016 00:40

hej! fick just min andra mens (min första var för typ 6 månader sen), i början blödde det jätte mycket, men nu efter ungefär 3 dagar börjar det att bli mindre blod, hur många dagar ungefär brukar man ha mens de första gångerna?? :-)

Mensbloggen

26 januari 2016 05:57

En mens varar i ca 5 dagar, för vissa kortare och för andra längre :)

 
Ingen bild

Hur ska jag göra?

12 februari 2016 07:23

Hej! Jag är 14 år och min andra Mens startade i måndag, jag blöder väldigt mycket asså riktigt mycket. Jag har fått börja använde lika stora bindor som min mamma för dom vanliga libress/Always räcker inte... Varje halvtimma måste jag byta annars blodar jag ner.. Hur ska jag göra? Jag orkar inte springa och byta hela tiden.

Mensbloggen

7 mars 2016 06:08

Förhoppningsvis kommer du inte blöda lika mycket i framtiden, men fortsätter det så.. Så ring umo och få hjälp, för det finns hjälp att få :) Är ju jättejobbigt att ha det så!

 
Ingen bild

L

19 februari 2016 17:40

Hej!
Jag har haft mens i ca 5 år nu och har alltid haft regelbunden. Men denna gången den skulle komma så upplevde jag något som aldrig hänt mig förut. Fick min mens i förrigår och för det första så var min mens 12 dagar tidig!! och för det andra så var blodflödet extremt litet igår och i förrigår, men inatt när jag vaknade så var hela lakanet täckt av det. Jag har aldrig behövt byta under natten förut. Och nu under skoldagen så behövde jag byta åtminstone varannan timme annars så blöder det igenom. Bytade självklart lika ofta förr för fräschhetens skull men det är så sjukt irriterande att gå runt och vara orolig att det ska blöda igenom....
Jag läste om att ökat blodflöde kan leda till att man får blodbrist. Jag har haft väldigt ont i huvudet på den senaste tiden som det stod att man fick, men jag trodde det var pga stress??

Finns det något man kan göra, förutom att använda tampong för det vill jag inte? Och verkar det lönt att kolla upp det eller är det jag som oroar mig för mycket? :)

Mensbloggen

7 mars 2016 06:30

Förhoppningsvis går mensen tillbaks till "normala fall" nästa månad :) Man kan få blodbrist av mensen eller järnbrist, men det tar lite tid, men får det inte av en riklig mens. Fortsätter det så, så kolla upp det! :)

 
Ingen bild

Anonym

24 februari 2016 19:44

Hej! Jag är en tjej på 13 år och jag har inte fått min mens än. Det jag är rädd för är att den ska komma i skolan!
Jag har haft flytningar nu i 2 år men ingen mens.
Det här är mina frågor:
Vad gör jag om jag får den i skola och jag inte kan få tag på en binda/tampong?
Hur många bindor går åt per dag?
Kan man göra en akut binda av fluffiga stockar och toapapper?
Tacksam för svar inom kort!

Mensbloggen

7 mars 2016 06:24

Man hinner bli förvarnad, så den kommer inte komma på 2 sek i skolan :) Ha alltid en binda i din väska så har du inget att vara nojjig över :-) Man kan göra en akutbinda av toapapper.

 
Ingen bild

anonym

12 mars 2016 18:40

jag har aldrig haft problem med mensen men idag så blödde jag Nästan igenom på två & en halv timme. förut idag blödde jag Nästan ingenting!! vad kan det bero på? fick första mensen förra året!!

Mensbloggen

12 mars 2016 19:18

Kan inte svara på varför, ibland ändras det bara utan anledning. Men vänta tills nästa månad och se om det är som vanligt, anars kan du ringa umo och prata om du är orolig. Men du ska veta att det är inget ovanligt att mensen ändras :-)

 
anonym

anonym

9 april 2016 07:43

Svara snabbt jag borde få mensen blrt till 4timmar är det möiligt iallafall att försöka få så lite som möiligt därför jag har två matcher på en plats där det inte finns toaletter så kommer ei kunna gå på wc så hjälp mej snälla

http://snälla hjälp mej jag borde få mensen bort till ungefär 4 timmar är det möiligt har du tips hur jag kunde få så lite mens som möiligt i 4 timmar svara snabbt

Mensbloggen

21 maj 2016 09:47

Tyvärr inte, du kan inte påverka den :-)

 
Ingen bild

Anonym

13 april 2016 07:13

Jag fick "mens" för ungefär 4 månader sedan, sen har det inte kommit något mer. men igår kom det, och det kom jättemycket! Det blöder otroligt mycket asså, och idag har vi dans på idrotten och jag är så rädd att det ska blöda igenom, har du några tips förutom att byta ofta?

Måste bara lägga till att jag har läst lite kommentarer och så, denna sida är verkligen jättebra! Och jag har redan fått lite svar på olika frågor, verkligen jättebra sida!

Mensbloggen

22 april 2016 01:15

Använd nattbinda och byt oftare så det inte läcker :-) Eller använda dubbla mensskydd binda + tampong. Men prata med din mamma om arr du blöder mycket, kanske hon varit med om samma och kan hjälpa dig :-)

 
Ingen bild

En orolig tjej

24 april 2016 15:36

Hej jag är En tjej på 13 år och jag behöver verkligen hjälp! Varje natt när jag har mens så måste jag byta binda 2-3 ggr det är jätte jobbigt och jag får nästan ingen sömn alls, jag har en jättelång nattbinda men när jag ställer mig upp på morgonen så forsar det ner jätte mycket mens. Kan tampong funka bättre tror du? Alla säger att tampong är tusen ggr bättre men jag vet inte. Det känns lite läskigt att ta in något i slidan. När jag sitter ner så kmr det inget men däremot när jag reser mig upp då forsar det som in i helvete och jag måste ha ena handen i fiffin och andra i rumpan och gå som en pingvin. Och i klassen så känns det jätte jobbigt,tänkte faktist prata med skolsystern och säga hur det är. Men iaf det är super jobbigt vad ska jag göra?

Mensbloggen

21 maj 2016 09:36

Låter jättejobbigt, du kan ju testa tampong. Men blöder du så mycket kan du få hjälp hos umo :) Så mycket ska man inte behöva blöda!!

 
Ingen bild

Anonym

26 april 2016 17:47

Hej, jag fick min första mens i torsdags och det har inte blödit jätte mycket men, min klass ska till simhallen om en månad, och jag är jätte rädd att jag ska ha mens när vi ska dit. Vad ska jag göra?

Mensbloggen

21 maj 2016 09:16

Oroa dig inte över något som inte inträffat ännu, förhoppningsvis slipper du mensen då :-)

 
Anonym

Anonym

27 april 2016 19:07

Hej jag är en tjej på 12 års åldern. Jag har jätte mycket mens och det tar aldrig slut. Den kommer sen aldrig efter en månad så det tar mer än en månad för den att komma igen (är det farligt att det dröjer)? Jag undrar också hur man använder en tampong? Gör det ont att ha det? Jag har det verkligen jätte jobbigt på gympan! Vågar inte gå dit, är rädd att bindan ska synas genom min tajta tränings tajts? Vad kan jag göra? Är jätte ledsen för detta!!! Snälla svara. Kram

http://Mensbloggen

Mensbloggen

7 maj 2016 20:32

Inte farligt att blöda mycket men kan leda till järnbrist. Och slutar du aldrig blöda borde du kolla upp det även om jag gissar det beror på att den är oregelbunden.

Tampong ska inte göra ont och finns en bra instruktion i varje ask :) Kram

 
Ingen bild

Anonym

6 maj 2016 14:42

Jag har haft riklig mens i ungefär fyra dagar nu och innan det blödde jag lite grann. Ungefär den första maj så hade vi bad och då blödde jag ingenting alls så jag trodde den hade slutat fast sen nästa dag fick jag en riklig mens. Jag har fortfarande mens nu(fyra dagar efter) och jag är rädd för att få järnbrist och att jag har någonting fel. Är det någonting fel på min mens eller någonting? Jag är tretton år och fick min mens ett eller två år sedan.

Mensbloggen

7 maj 2016 20:25

Tycker du ska kontakta umo om det inte slutar, jobbigt (men ofarligt) att blöda så länge ju. :-)

 
Ingen bild

Anonym

18 maj 2016 14:10

Hej, jag har extremt riklig mens tror du jag kan jag ta Cyklo-F även fast jag är 13 år ( fyller 14 år i november)

Mensbloggen

21 maj 2016 08:57

Ja, har du regelbunden mens så testa det! :)

 
Anonym

Anonym

17 juni 2016 11:23

Hej.
Jag är en tjej på 13år och jag fick mens förra året å jag har ett problem som jag drar om kring på å tycker de är jätte jobbigt😫 Jag vågar inte säga till min mamma att jag vill använda tampong för min mamma använder bara binda å inte tampong å jag vill ha tampong så när jag är hos kompisar å då letar jag tamponger å tar med mig hem å gömmer i BH:n å sen när jag kommer hem så gömmer jag dom.
Och sen så när jag väl har mens gråter jag bars för att jag hatar att ha den där himla mensen förmån mens styr mitt liv å gör att jag nt kan bada, vågar inte sova över, håller mig vaken på natten för att jag är rädd att de ska komma i sängen å då vågar jag inte väka mamma för att då så får min pappa veta om de å han är en sån som typ retas jätte mkt😫
Jag vill ha p-piller men vågar inte fråga min mamma om jag kan få de för att min mens gör ont å behöver byta binda 3-5ggr i timmen å jag orkar knappt med min mens själv å jag är ofta å reser å är rädd att ha mens då😫 Å jag vill ha tampong.......... Jag vill slippa min mens å bara springa ifrån den för den styr över mitt liv å närmande e 13år ksk man nt vill leva med detta å jag vågar för den delen inte säga till mina kompisar att jag har mens Heller😫 VAD SKA JAG GÖRA HJÄLP MIG......................(jag har mens nu och är borta hur får jag mensen att nt hamna i sängen i husvagnen i natt) kan jag sova i tampong från mina kompisar jag tog?? HUR SKA JAG GÖRA I HELGEN??😫😫

http://Ingen

Mensbloggen

18 juni 2016 05:44

Hej tjejen, tycker du ska ta ett snack med din mamma och faktiskt öppna upp och berätta vad som snurrar i ditt huvud. Och även om mensen kan vara jobbig så var glad över att din kropp fungerar som den ska. Köp egna tamponger, inget konstigt med det!!!

Och om du blöder så mycket så kontakta umo så kan de hjälpa dig!! Det finns hjälp att få!! Mens är helt naturligt, inget man ska vara rädd eller skämmas för :-) Sov med nattbinda i natt eller dubbla bindor, en framtill och en baktill. Kanske gå upp en gång och byta under natten om det behövs. Lycka till, och du är inte ensam!!! :)

 
Ingen bild

mensbruttan

11 juli 2016 08:07

hej! jag har lite frågor gällande mens dådå.
Jag är 13 år och har haft mens i ungefär ett år, jag har nyss börjat använde tampong & har frågor om dem.

1. Kan man trycka in tampongen för långt? Så att man inte kan dra ut den igen?
2. Hur länge ungefär kan man ha inne en "medium" tampong om man blöder skapligt mycket?
tack :)

Mensbloggen

13 juli 2016 20:45

1. Nej, tryck in den tills det tar stopp bara.
2. Kanske 3h, men man får testa sig fram :-)

 
Ingen bild

qwerty

6 september 2016 11:07

Om mensen har tagit slut men på något sätt fortsätter att droppa hela tiden små droppar vad ska man göra då? Det har varit så en lång period.

 
Panik!!!

Panik!!!

4 januari 2017 02:39

Hej jag undrar om du fortfarande skriver här och om du gör det så vill jag gärna ha svar på några frågor.
Jag är 13 år och har haft min mens lite mer än ett halvår nu
1. Jag har aldrig använt tampong och vågar inte prata med mamma om det. Men mina syrror har tamponger ståendes framme i badrummet och jag tog en och skulle testa men det gjorde ont och jag fick inte in hela utan att det skulle göra för ont. Ska jag testa en mindre tampong för jag tro att mina syrror har stor.
2. Det blöder ganska mkt och jag har haft panik idag tack vare mensen. Jag brukar inte få värk eller nåt men när jag vaknade så kändes det som att jag hade en blöja på mig för att jag hade mänsat. Jag hade nattbinda men det hade läckt ut i alla fall och det brukar läcka vid innsidan av låren och jag vet inte vad jag ska göra😣
Tacksam för svar❤
P.S Jag tycker att du ger jättebra förslag åt vad man kan göra men inte fått svar på mina frågor riktigt😕

http://Mensbloggen

Mensbloggen

6 januari 2017 21:50

Hej, ibland när jag har tid tyvärr inte lika ofta som jag önskar!

1. Enklast är att börja med minsta storleken! Sen r det också viktigt att man är helt avslappnad när man trycker in den annars går det inte!!
2. Testa tampong och ha binda också, dubbla mensskydd = dubbelt skydd!! Det är mitt bästa tips :-) Hoppas du fick svar på dina frågor!

 
Ingen bild

Förvirrad

8 januari 2017 18:04

Hej, vet inte vad det är riktigt för de blöder men det kommer inte hela tiden utan typ lite då å typ 4h senare kommer det igen, är det mens och ör det vanligt att det blir såhär? Jag har haft såhär bara idag för det är första gången för mig idag men det har blött 3gånger tror jag. Det har varit ändå ganska mycket för mig men inte särskilt ändå.

Min kompis har även fått en liknande blödning för ca 1 månad sen men det var bara en gång för henne, jag vet inte exakt hur mycket de var för henne men hon säger att hon var på toa och det kom nästan hela pappret med blod, men det hände bara 1 gång för henne.

Mensbloggen

2 februari 2017 14:53

Det är mensen! :-)

 
Ingen bild

Hej!

12 januari 2017 22:18

Fick min mens i onsdags och skulle få en nästa vecka, jag vet att mensen kan vara förtidigt, brukar har mens i 4 dagar men den slutade idag, har haft mens i 3 dagar, är det något fel?

Mensbloggen

28 januari 2017 13:08

Nej, mensen kan ändras lite inget konstigt :)

 
makarenka

makarenka

21 februari 2017 17:22

Hej jag har haft min första mens när jag va 13 år gammal och sen nästa månad hade inte jag och sen i juni så har jag haft mens till oktober och sen i november och december hade jag i samma datum och efter i januari har min datum bytes till 17 vad betyder det och hade rikliga mens

http://mensbloggen

Mensbloggen

21 februari 2017 19:25

Din mens kanske bara är oregelbunden, inget konstigt med det :-)

 
help

help

23 februari 2017 08:33

Jag behöver help har rikliga mens och min mens har inte slutat i den datumet den ska och har stora blod klumpar.

http://mensbloggen

Mensbloggen

9 mars 2017 04:33

Du kan kontakta umo för hjälp om du har riklig mens så det påverkar dig och din vardag :-)

 
blod

blod

23 februari 2017 17:41

hej jag har mens men min mens kommer som stora blod klumpar och är trött. Jag tänkte fråga innan jag söker vård.

http://mensbloggen

Mensbloggen

24 februari 2017 21:05

Vissa får klumpar i mensen, inget konstigt. Det kan dock vara tecken på att du har riklig mens? Blöder du mycket så kan du alltid söka hjälp om du tycker det är jobbigt och påverkar dig :)

 
blödningar

blödningar

24 februari 2017 18:20

Om man har rikliga blödningar måste man operera bort livmodern om man är 14 år gammal. HJÄLP

http://hemsida

Mensbloggen

24 februari 2017 21:03

Nej verkligen inte!! Finns andra sätt att minska blödningen på, genom till exempel cyklo-f (tabletter). Men kontakta din umo för hjälp :-)

 
blod

blod

25 februari 2017 11:53

Men efter stora blod klumpar kommer mensen i samma datum och som vanligt. För att jag vill att det ska komma i samma datum blev trött på att se blödningar.

http://hemsida

 
livmoder

livmoder

3 mars 2017 17:22

Har rikliga blödningar behöver hjälp

http://hemsida

Mensbloggen

8 mars 2017 19:25

Ring umo eller din doktor :)

 
Ingen bild

Anonym

5 mars 2017 21:39

Hej! Jag har bara haft mensen fyra gånger nu tror jag. Den femte gången var allt så konstigt och annorlunda. Men den var 15 dagar sen och jag blödde mycket mindre i mängd. Vad beror det på? Är det något farligt? För hittills så har mensen varit regelbunden.

Mensbloggen

8 mars 2017 19:23

Antagligen beror det på att den är oregelbunden vilket inte är konstigt alls. Oregelbunden kan även vara att mensen beter sig olika och inte bara cykelns längd. :-)

 
Ingen bild

Anonym

7 mars 2017 21:07

Hej! Alltså jag hoppas att det inte ät fötsent att skriva här. Jag är så himla orolig! Men mens har ändrat sig. Den kom senare, var i en kortare period och jag blödde myycket mindre! Den efteråt så hade jag sååå himla mycket flytningar, har aldrig haft så mycket. Jag öt orolig att nåt är fel. Älskar denna blogg, det är så många tjejer som inte har någon kunskap och man lär sig genom att se vad du skriver till andra också! Tack!

Mensbloggen

8 mars 2017 19:22

Hej, mensen kan ändras vilket inte är något konstigt. Men är du jätteorolig så gå till umo och kolla upp det så slipper du slösa energi och tid på att vara orolig!! :-)

 
sent

sent

23 april 2017 08:42

Hej min mens är 8dagar sent vad beror det på jag är en tjej

http://hemsida

Mensbloggen

26 april 2017 20:23

Mensen kan vara sen utan anledning, har du haft oskyddat sex nyligen bör du hålla koll och ta ett grav.test om den inte kommer

 
sent

sent

27 april 2017 19:44

Jag är bara 13 år gammal och har aldrig och aldrig haft det

http://hemsida

Mensbloggen

28 april 2017 17:51

Inget konstigt med det :)

 
mens

mens

28 april 2017 18:21

Hej jag har en fråga vad innebär det om mensen hoppar över en månad exempel finns det olika anledningar vad det bero på.

http://hemsida

Mensbloggen

4 maj 2017 19:38

Om man stressar mycket, äter väldigt lite under en tid, inte mår bra psykiskt eller ibland så har man bara inte en ägglossning en månad utan en viss anledning. :)

 
Ingen bild

Anonym :)

6 maj 2017 23:37

Hej jag har tre frågor till dig!
1. Min mens kom en vecka för sent denna månaden men betyder det att den kommer om en månad från den dagen jag fick min mens eller kommer mensen den dagen jag skulle fått den?
2. Jag har en sån hemsk mensvärk. Jag får den samma dag som jag får min mens. Jag vill ha lite tips på hur jag kan lindra den så jag inte behöver gå på Alvedon en hel dag.
3. Jag har jättesvårt för att ha idrott och mens samtidigt. Jag tycker det är jättepinsamt om nån ser att jag har en binda på mig. Hur tycker du att jag ska göra för att jag inte ska skämmas för att jag har mens på idrotten.
4. Kan du lära mej hur jag ska börja tycka om min mens. Jag skäms över den och tycker att jag skulle kunna gjort allt för att fått tagit bort den. Hur ska jag gö?

PS. Jag älskar din blogg DS.

Mensbloggen

15 juni 2017 20:06

Hej,
1. Utgå från ca 28 dagar från senaste mensens första dag.
2. Värme brukar lindra, vetekudde eller att röra på sig kanske ta en promenad.
3. Bry dig inte om vad andra tycker, alla tjejer får mens förr eller senare - supernaturligt. Men vill du kan du ju alltid ha bindorna i en liten necessär i väskan och på idrotten.
4. Se det som ett tecken på att din kropp fungerar som den ska och det är ju något värt att uppskatta!!! :)

 
slår

slår

29 maj 2017 16:24

Hej jag undrar vad händerom någon råkar slå dig mellan benen och det kommer ingen mens. Vad är det som har hänt inuti??


http://hemsida

Mensbloggen

14 juni 2017 05:22

Tror inte det beror på slaget att mensen inte kommer. Men mensen kan ju vara oregelbunden :) Inget kan gå sönder inuti och isf skulle slaget varit HÅRT och du skulle märkt

 
inte ont

inte ont

18 juni 2017 00:37

Om man har inte ont i magen och du fick mens betyder det att mensen är oregelbundet. Hjälp


http://blogg

Mensbloggen

4 juli 2017 00:06

Nej :)

 
brun flytning

brun flytning

9 juli 2017 16:57

Hej jag hade bruna flyttningar och hade ont i magenen men ingen mens vad innebär det.??

http://hemsida

Mensbloggen

10 juli 2017 20:04

Låter som en början på mensen :)

 
mellanblödning

mellanblödning

11 juli 2017 16:07

Hej jag har haft mellan blödning och läst vad det betyder men undrar efter mellanblödningen kommer mensen som vanlig att har ont i magen också??

http://hemsida

Mensbloggen

14 juli 2017 21:26

Mensen brukar komma som vanligt om den är regelbunden vill säga ändå :)

 
mellanblödning

mellanblödning

15 juli 2017 00:23

Men hur länge tar mellanblödningen en mådan eller??

http://hemsida

Mensbloggen

15 juli 2017 12:55

Olika, oftast några dagar i mitten av månaden

 
Ingen bild

Jennifer

26 augusti 2017 20:07

JAG BEHÖVER HJÄLP snälla svara så fort du kan innan i morgon jag har jätte mycket mens och vågar inte säga till min mamma snälla jag vet inte vad jag ska göra och just nu gråter jag

Mensbloggen

2 september 2017 22:09

Prata med din mamma tjejen, hon har också varit ung!! Mens är ju världens naturligaste grej :)) Din kropp fungerar ju

 
normalt

normalt

30 oktober 2017 17:52

Hej jag har haft mens som vanligt men det har kommit en dag att mina flyttningar blev bruna och hade mellanbödningar vet inte varför
behöver hjälp.

http://hemsida

Mensbloggen

2 november 2017 09:59

Behöver inte vara något som är fel, ibland blir det bara så utan någon speciell anledning. Kroppen löser det oftast själv, så avvakta ska du se att det går över med mellanblödningarna :)

 
normalt

normalt

2 november 2017 23:30

Hur lång tid tar det? och kommer mensen som vanlig efter.

http://blogg

Mensbloggen

6 november 2017 20:40

Jag kan inte se vad du tidigare ställde för fråga, så berätta hela sammanhanget :) Förstår inte annars vad du menar

 
normalt

normalt

6 november 2017 22:23

Aså jag ställde frågan att jag hade vanlig mens men en dag kom det att jag fick ingen mens och hade bruna flyttningar och mellanblödningar. Så min fråga är kommer mensen som vanlig nästa månad.

http://hemsida

Mensbloggen

8 november 2017 19:34

Kan inte svara på det. Men förhoppningsvis är den tillbaks som vanligt igen nästa månad!

 
samlag

samlag

7 november 2017 18:24

Hej jag undrar kan man bli smittad av någon sjukdom fast man inte märker det. Jag vet att det finns klamydia meb undrar om det finns flera.

http://hemsida

Mensbloggen

8 november 2017 19:34

Ja, så skydda dig med kondom om ni inte testat er :)

 
Ingen bild

Anonym

10 november 2017 20:51

Blöder mqn mycket om en liten ob tampong är full efter 4 timmar

Mensbloggen

12 november 2017 23:02

Nej det låter inte som mycket! :)

 
gravid

gravid

14 november 2017 23:02

Hej jag har läst att i en sida att när mensen hoppar över en månad fast man inte haft sex och magen börjar bli stor. Så min fråga är kan man vara gravid även om man inte hade samling.

http://blogg

Mensbloggen

15 november 2017 16:00

Nej, man kan inte bli gravid utan sex!

 
Ingen bild

Anonym

19 november 2017 13:50

Hej jag undrar hur ofta man bör byta en normalstor tampong under dom rikligaste dagarna, jag behöver nämligen byta innan en timme gått. En gång när jag hade en lektion på en timme hade jag binda och tampong, tampongen hade läckt efter en timme och det var blod i bindan. Om jag använder tampong mini behöver jag byta efter max 30min och använder jag normal måste jag byta efter 45min

Mensbloggen

20 november 2017 19:43

Det beror lite på hur mycket man blöder såklart, 1h låter dock lite väl ofta. Då blöder du mycket :) Jag brukar byta efter ca 3h normalstor tampong.

En ide kan vara att använda en större tampong och nattbinda under, dagarna du blöder som mest :)

 
Ingen bild

Hej

Lördag 6 jan 00:10

Jag fick min första mens för tre dagar sedan, första dagen ganska lite, men sedan första natten så har jag börjat blöda betydligt mer. Tror du att det bara är så första gången eller kommer det vara så varje mens? Jag tycker det är väldigt jobbigt med riklig mens eftersom jag är rädd att det ska läcka och jag måste byta skydd ganska ofta

Mensbloggen

Söndag 7 jan 21:07

Kan inte riktigt svara på det, för mig var första mensarna väldigt annorlunda mot vad den blev sen när den blev regelbunden mer :) Man lär sig med tiden och lär känna sin kropp och sin mens, men alltid lite svårt och klurigt i början

 
bussen

bussen

Tisdag 23 jan 09:54

Hej jag fick inte min mens i två månader men jag undrar kan man bli gravid att flera killar står i bussen ganska nära dig. Påverkar det min mens. Kan man vara ila av det.

http://mensbloggen

Mensbloggen

Tisdag 23 jan 12:31

Nej det påverkar inte!!!

 
Ingen bild

hejhej

Söndag 11 feb 20:09

hejhej! Jag har haft min mens i ca 2 år, och antar att jag har riklig mens. Tampongerna går inte att ha i mer än 1-2 timmar (förutom i slutet av mensen). Brukar ofta ha tampong och binda då det läcker genom tampongen snabbt och brukar låta bindan fånga upp det då. Det blöder mycket och fort, jag blir även väldigt trött under perioden. Men den håller även i sig en längre period. Ofta kan jag ha mensen i 3 veckor, ibland mer och ibland mindre. Brukar oftast ha mensen de 3 veckorna men bara var annan månad, det hår alltså ca 2 månader innan jag får den igen. Jag läcker ofta igenom och tycker detta väldigt jobbigt att behöva gå och va rädd över det hela tiden i skolan osv. Har funderat på att prova P-piller för att minska mängden, men känns fortfarande jobbigt med hur många veckar jag har mensen eftersom att det ej påverkar längden :|

Mensbloggen

Söndag 11 feb 20:27

Hej :) Låter jättejobbigt, hade liknande förr så känner igen mig i mycket av det du skriver. P-piller var lösningen för mig, blödde både mindre och färre antal dagar. Absolut värt att prova. När jag sen tog ett uppehåll med p-piller så fortsatte även min mens vara normal i mängden, superskönt. Men alla reagerar olika på p-piller, så bara att testa för att se hur det passar för en själv.

Men oavsett tycker jag du ska söka hjälp för detta, för så ska du inte behöva ha det. Jättejobbigt ju :) Hoppas det ordnar sig

 
Hjälp mig

Hjälp mig

Måndag 12 feb 07:28

Hej!
Har precis fått min mens men är orolig över att jag ska blöda igenom! Och hur ska jag göra när jag tränar!! De kommer kanske blöda igenom? Eller? O jag har idrott ju! Då måste jag duscha + byta om! Ahhh de här är så svårt HJÄLP

http://Ingen

Mensbloggen

Måndag 12 feb 18:11

Ha mensskydd och byt regelbunden så läcker det inte :) Man lär sig med tiden hur mycket sin egen kropp blöder, men kan vara lite svårt i början. Men det blir lättare.

Gå på toan före duschen bara så är det lugnt :)

 
Brunna

Brunna

Lördag 17 feb 16:37

Hej jag undrar varför har jag ont lite i magen och har bruna flygningar men ingen mens? behöver HJÄLP!

http://Hemsida

Mensbloggen

Söndag 18 feb 14:40

Mensen kanske är nära :)

 
Brunna

Brunna

Måndag 19 feb 17:08

Hej du sa att mensen är nära men har också mellanblödnignar hur kan mensen komma. Och hur länge har man mellanblödnignar?

http://Hemsida

Mensbloggen

Tisdag 20 feb 18:28

Alla är olika så kan inte riktigt svara på det. Men man kan få mellanblödningar!

 
Slut

Slut

Tisdag 20 feb 05:53

Hej jag har haft bra mens som vanligt men sen fick jag inte mens i 4 månader och vad kan det betyda är mensen slut eller försvann det?.

http://Hemsida

Mensbloggen

Tisdag 20 feb 08:43

Kan finnas många anledningar, men kolla upp det så slipper du oroa dig!

 
Försvann

Försvann

Tisdag 20 feb 20:24

Hej jag har läst i en sida att om mensen har inte kommit i 2 månader kan det ta slut?

http://Hemsida

Mensbloggen

Torsdag 22 feb 09:25

Mensen tar inte "slut" förens du blir äldre, 50 års åldern. Men när man är yngre kan den vara oregelbunden, inget konstigt :)

 
Ingen bild

Anonym

Tisdag 13 mars 16:16

Hej, jag är 13 år och har riklig mens. Kan inte gå till skolan och blöder igenom hela tiden. Man måste tydligen vara 15 år för att ta Cyklo-F? Vad ska jag göra??

Mensbloggen

Onsdag 21 mars 19:36

Kontakta din ungdomsmottagning tycker jag :)

 
toaletten

toaletten

Måndag 19 mars 11:13

Hej om en kille råkar se dig naken i toa påverkar den att mensen inte kommer eller kan det vara att man har haft sex behöver hjälp.

http://hemsidan

Mensbloggen

Onsdag 21 mars 19:35

Nej det påverkar inte

 
Dans

Dans

Onsdag 25 april 17:58

Hej jag undrar en fråga. Jag har dansat med killar aså salsa och tanfo dans med kommer det påverka min mens eller är man gravid kommer mensen sent.

http://Hemsida

Mensbloggen

Torsdag 26 april 14:10

Nej det påverkar inte mensen :)

 
Ibland

Ibland

Lördag 28 april 23:40

Hej jag undrar varför kommer mensen iblad eller när den vill för vissa ? Vad kan innebär det

http://Hemsida

Mensbloggen

Onsdag 2 maj 18:47

Ägglossningen som är oregelbunden :)

 
Blandad

Blandad

Onsdag 9 maj 21:55

Hej vad betyder att att man har haft problem med mensen alltid att den är sent, mellanblödnignar, inte ont i magen eller ont ibland och flytningar blandad med blod eller bruna? Hjälp !

http://Hemsida

Mensbloggen

Onsdag 16 maj 12:29

Förstår inte frågan :/

 
Blandad

Blandad

Onsdag 16 maj 16:14

Jag ställde en fråga att vad betyder att man har haft problem med mensen alltid aså att den kommer när den vill. Inte varje månad! Kan det betyda att man har en sjukdom

http://Hemsida

Mensbloggen

Torsdag 17 maj 16:27

Det innebär oftast att den bara är oregelbunden, vilket den är för de flesta den första tiden

 
Oregel

Oregel

Torsdag 17 maj 20:28

Hej jag har en fråga om man har haft oregelbunda mens och sen när man blir äldre kommer den komma som vanligt?

http://Hemsida

Mensbloggen

Torsdag 17 maj 20:48

Ja för de flesta :)

 
Oregel

Oregel

Fredag 18 maj 18:56

Men från hur många år till exemepl kommer den för att jag är 15 nu ?

http://Hemsidan

Mensbloggen

Söndag 20 maj 22:27

Kan inte svara på det, olika för alla!

 
Riklig mens?

Riklig mens?

Tisdag 22 maj 05:44

Hej! Har haft mens i lite över ett år och är 16 snart 17 år. Jag funderar på om jag har riklig mens eller om det bara är så att jag blöder mer under andra tredje dagen. Har läst runt lite och tror att min mens är relativt normal (byter en normal tampong 2-3 gånger under en dag), men sen på natten till andra dagen ät det jobbigare och jag blöder mycket med blodklumpar. Har inte så mycket mensvärk utan känner mig mest lite svullen- är allt detta normalt eller har jag riklig mens?

http://Hemsidan

Mensbloggen

Tisdag 22 maj 21:14

Låter helt normalt :)

 
Kön in i kön

Kön in i kön

Fredag 1 juni 14:54

Hej! Jag undrar att jag har praoat hos npgra barn men när jag slutade så kom alla och kramade mig samtidigt men jag kännde att någons kön eller snopp gick in i min kön så vad måste jag göra kommer inte mensen eller blir man gravid jag har inte togit bort min oskuld.

http://Hemsida

Mensbloggen

Fredag 1 juni 18:19

Hej, nej man blir inte gravid eller tappar oskulden så :)

 
3månader

3månader

Torsdag 7 juni 20:40

Hej! Jag har en fråga, jag har haft min sista mens i mars och de andra månaderna hade jag bara flyktingar och mellanblöningar. Men nu i juni fick jag min mens och jag undrar varför är det så eller kom mensen rätt nu?

http://Hemsida

Mensbloggen

Måndag 11 juni 20:15

Hej, den är bara oregelbunden :) Det kan ta lite tid i början för kroppen och hormonerna att ställa in sig, och därför kan mensen vara oregelbunden den första tiden - helt normalt :)

 
3månader

3månader

Tisdag 12 juni 17:29

Men jag är 16 år bara är det normal då.

http://Hemsida

Mensbloggen

Torsdag 14 juni 13:09

Ja

 
Kräk

Kräk

Onsdag 13 juni 20:57

Hej! Jag har en fråga jag har mens men mår inte illa eller har int i magen. Men när jag satt så kom det plösligt ett kräk upp. Kag kräktes inte men undrar varför blev det så.

http://Hemsida

Mensbloggen

Torsdag 14 juni 13:08

Du kanske bara fick en sur uppstötning?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mensbloggen - Tisdag 5 juni 19:28

En läsare som delar med sig av sin "första mensen historia". Tack, alltid lika kul att läsa om era första mensar!   Jag kommer ihåg min första mens som om den vore igår :) Det var den 9 december 2017 😂Jag hade precis vaknat och skulle som...

Av Mensbloggen - 18 november 2017 14:44

Ett brustet hjärta finns det ingen medicinering på och ont som satan kan det göra. Det kan kännas som att man aldrig kommer bli lycklig igen. Men det stämemr inte, man blir lycklig igen. Man kommer bli kär igen. Men ibland tar det tid, och det behöve...

Av Mensbloggen - 14 november 2017 13:50

Hej, tänkte skriva 21 saker som jag hade sagt till yngre mig om jag hade kunnat gå tillbaks i tiden och prata med mig själv som tonåring.   1. Sluta jämföra dig med dina kompisar. Du är fin som du är och kommer aldrig bli någon annan hur mycket d...

Av Mensbloggen - 17 oktober 2017 21:38


#MeToo Ni har säkert sett detta runt om på nätet när kvinnor delar att de upplevt sexuellt ofredande. Jag tycker det är skrämmande att se hur många av mina bekanta som har delat denna. Och jag är säker på att det även finns ett mörkertal som inte d...

Av Mensbloggen - 29 september 2017 15:45

Hej! Det här med p-piller tänkte jag prata om idag. Har själv erfarenhet av det, och för vissa människor passar det jättebra medan för andra passar det inte alls. Man måste testa för att se. Tyckte själv det var jätteskrämmande först, stoppa i sig ho...

Presentation


I den här bloggen kan du ställa alla dina frågor. Antingen i frågelådan här under eller maila mig på mens_fraga@hotmail.se
Jag svarar på allt så gott jag kan. Du kan såklart vara anonym, precis som jag! Kommentera om det är något du saknar här. :)

Fråga mig

2 662 besvarade frågor

Omröstning

Har Du riklig mens?
 Ja
 Nej
 Har inte mens

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Skriv i Gästboken

Följ bloggen

Följ mensbloggen med Blogkeen
Följ mensbloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se