mensbloggen

Direktlänk till inlägg 14 mars 2014

Könssjukdomar

Av Mensbloggen - 14 mars 2014 16:56

Önskat inlägg:)


Könssjukdomar kan överföras genom könsorganen, munnen och analöppningen. Vissa kan också smitt genom blod. För att skydda sig så ska man inte ha sex oskyddat. Med andra ord använd kondom. Det finns flera olika typ av könssjukdomar , här är några med kort beskrivning:


KondylonMan får vårtor kring underlivet om man blivit smittad. Det är ett virus. Vårtorna kan klia men det är ofarligt även om det kan kännas ofräscht. Det kan vara lite lurigt eftersom man kan vara smittade men virus bara ligger och vilar i kroppen men man kan ändå smitta andra. I de flesta fall så behövs ingen behandling, det går oftast över och vårtorna försvinner. Gör det inte det så kan man få en sorts salva av läkare som är receptbelagd.


Herpes i underlivet: Ett virus som ger sår och blåsor där man är smittad (vid slemhinnorna oftast), när man väl fått den så har man viruset hela livet. Viruset kommer inte att lämna kroppen. Herpes är väldigt vanligt och har man fått det så kan det lindras med mediciner.


Klamydia: En bakterie som gör att det svider när man kissar, men det är inte alla som märker att det ens har Klamydia. För att bli av med bakterien behövs antibiotika. Upptäcks inte bakterien kan det leda till inflamerade äggledare och prostata vilket i sin tur kan leda till svårigheter att få barn.


Gonorré: En bakterie som inte alltid ger personen besvär. Men det kan visda när man kissar. För att bli av med bakterien behövs antibiotika. Om det skulle sprida sig till äggledarna eller prostatan finns risken att man kan få svårigheter flr att få barn. 


Mykoplasma: En bakterie som botas med antibiotika. Alla får inte symptom, men vissa kan känna att det svider när man kissar. Denna könssjukdom vet man inte lika mycket om.


Hiv/Aids: Ett virus som saknar botemedel idag. Viruset finns i blod, sperma och bröstmjölk. Sjukdomen kommer med tiden att leda till döden, inte sjukdomen i sig men följdsjukdomar eftersom man får ett väldigt försvagat emunförsvar. Det finns bronsmediciner vilket gör att man kan leva i flera år även om man är smittad. 1-2 veckor efter att man blivit smittat kan man få en influensaliknande symptom. Men det brukar gå över, sen är det även flera som inte får någon symptom alls. Sen kan det gå flera år innan Aids bryter ut.


HPV: Ett virus som ger vårtor. Finns i måånga olika varianter. På könsorkanen kallas det Kondylon, den kan inte orsaka cancer. Däremot kan vissa typer av HPV virus leda till cellförändringar vilket i sin tur kan leda till livmoderhalscancer. Försvinner inte vårtorna av sig själv kan man köpa en kräm och stryka på.


Illustration av en hoprullad kondom som en hand räcker över till en annan hand.


Läs Mer


Vill man ta reda på om man har någon könssjukdom kan man testa sig för det, finns tester att köpa på apoteket eller kontakta umo eller vårdcentral. Tester. 
ANNONS
 
Ingen bild

Erika

24 september 2014 15:26

Bra och kortfattad post med tydlig information. Har varit lite slarvig och har därför letat överallt på nätet efter info. Har läst på bland annat <a href= "http://xn--knssjukdomar-4ib.org/">denna sidan</a> att man måste testa sig för säker diagnos för att symtomen ofta är vaga? Stämmer detta och vart hittar man i sådana fall testen?

Mensbloggen

24 september 2014 19:47

http://www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/Sidor/Intimosex_Intimmedmera_Konssjukdomar_Hurduskyddardig_Allmant.aspx#/?page=1&sort=Rank&doublerow=True&list=IntimoSex_Intim_Konssjukdomar_Kondomer&listtitle=Alla+produkter+för+Intim+med+mera&alla=true

Tror inte man kan testa alla könssjukdomar hemma, men klamydiatester finns på Apoteket bland annat (se länken). Annars om du har åldern så är ungdomsmottagningen väldigt hjälpsamma och har tester! :)

 
Ingen bild

blyg tjej

28 augusti 2016 21:34

hej kan man testa sig mot klamydia även när man har mens? tacksam för snabbt svar. har tid på umo för att kolla men vet inte om man kan kolla när man har mens?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mensbloggen - 18 december 2019 10:56

Hej! Bloggen har legat nere, men har skrivit om det mesta som finns att skriva om och svarat på massor av frågor - så det ni undrar över har jag säkert redan skrivit om, om ni kollar tillbaks i arkivet!   Jag tänkte bara dela med mig av ett pre...

Av Mensbloggen - 28 augusti 2018 10:05

  Hej,   Kommentera detta inlägg och berätta   vad ni vill läsa om :) ...

Av Mensbloggen - 5 juni 2018 19:28

En läsare som delar med sig av sin "första mensen historia". Tack, alltid lika kul att läsa om era första mensar!   Jag kommer ihåg min första mens som om den vore igår :) Det var den 9 december 2017 😂Jag hade precis vaknat och skulle som...

Av Mensbloggen - 18 november 2017 14:44

Ett brustet hjärta finns det ingen medicinering på och ont som satan kan det göra. Det kan kännas som att man aldrig kommer bli lycklig igen. Men det stämemr inte, man blir lycklig igen. Man kommer bli kär igen. Men ibland tar det tid, och det behöve...

Av Mensbloggen - 14 november 2017 13:50

Hej, tänkte skriva 21 saker som jag hade sagt till yngre mig om jag hade kunnat gå tillbaks i tiden och prata med mig själv som tonåring.   1. Sluta jämföra dig med dina kompisar. Du är fin som du är och kommer aldrig bli någon annan hur mycket d...

Presentation


I den här bloggen kan du ställa alla dina frågor. Antingen i frågelådan här under eller maila mig på mens_fraga@hotmail.se
Jag svarar på allt så gott jag kan. Du kan såklart vara anonym, precis som jag! Kommentera om det är något du saknar här. :)

Fråga mig

2 684 besvarade frågor

Omröstning

Har Du riklig mens?
 Ja
 Nej
 Har inte mens

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Skriv i Gästboken

Följ bloggen

Följ mensbloggen med Blogkeen
Följ mensbloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se