mensbloggen

Direktlänk till inlägg 26 december 2014

Menskopp

Av Mensbloggen - 26 december 2014 17:46

Menskopp är en typ av mensskydd som det skrivs alldeles för lite om enligt mig. Det är en kopp oftast i silikon som man för in i slidan och den sitter placerad precis innanför slidmynningen. Koppen samlar sen upp allt mensblod och när man sen går på toaletten tar man ut menskoppen, tömmer den i toaletten, sköljer ur den i handfatet och sätter in den igen. En enda menskopp håller i upp till 10 år och kostar runt 200-300 kr ungefär. Man bör också koka den en gång i månaden (förslagsvis efter varje mensvecka) så att den blir helt ren och bakteriefri. 


...och det är vad en menskopp är: miljövänlig, billig (om man jämför med att köpa bindor/tamponger i 10 år) och praktisk. Precis som tamponger kan det vara lite klurigt i början, men det finns en första gång för allt. När man väl fått till principen så går det lätt! Dessutom rymmer en menskopp mer än en tampong så man behvöer inte byta/tömma den lika ofta, har man normalmängd mens brukar det räcka att tömma den en gång under dagen.


Vem som helst med mens kan använda menskopp, oskuld eller inte. Man kan ha det från första mensen, däremot tror jag det är enklast att börja med tampong för att sedan gå över till menskoppen. Sen kan man börja med de minsta storlekarna.


Mitt tips om ni är intresserade är att goggla runt på olika sidor som säljer menskoppar och läsa vilken ni tycker verka passa er bäst. Vissa större mataffärer kan också ha samt vissa apotek men det största utbudet finns helt klart på internet. Här är några länkar som kan vara bra att läsa:

Länk 1 menskoppen.se

Länk 2 menskopp.se

Länk 3 m-koppen.se

Länk 4 tampongshopen.se

Länk 5 Apoteket


  

 
 
Ingen bild

Hjälp!!!!!

28 december 2014 02:56

Jag är jätte rädd att det är fel på mig. Började få flytningar sommaren 2013 och nu är jag elva år. Har haft flytningar ända till nu. Och en gång den första advent fick jag ljusrosa saker i flytningen när jag torkade och jag visste att det var lite mens. Vad händer i kroppen..? Alla säger att man får lite flytningar innan man får mens typ 2 dagar innan men har haft flytningar i snart 2 år!

Mensbloggen

28 december 2014 19:19

Man kan ha flytningar ett bra tag innan sin första mens. Vissa tar det bara några månader medans andra har flytningar i ett par år innan mensen - allt är lika normalt.

Men att du hade en ljusrosa flytning kan ju vara tecken på att mensen är på g, men det kan ta lite tid för kroppens äggstockar att vakna vilket också är helt normalt. Så det du beskriver låter helt normalt, det är inget fel på dig. Ibland behöver kroppen bara lite tid på sig! :)

 
Ingen bild

Lovisa

29 december 2014 10:26

Jag får verkligen inte in min tampong, jag har minsta storleken och jag har testar alla knep, jag får bara in halva/ en tredjedel sen tar de stopp. jag har testat att ligga i olika vinklar och stå sitta och ligga. jag har använt mig av en spegel och jag har haft vaselin på toppen men den kommer inte längre än halva/ en tredjedel. Jag läste på en annan hemsida att man kan ha en typ skinbit som ligger ivägen där så man inte kan få in en tampong eller ha sex kan jah ha det? Vad ska jag göra åt det? Jag är jätterädd och jag vet att jag försöker i rätt hål för jag har testat med spegel och när jag skulle försöka få in den kom de blod därifrån innan så jag är ju i rätt hål. Är det något fel på mig?

Mensbloggen

30 december 2014 11:38

Vissa kan ha lite "skinbitar" precis innanför slidmynningen - slemhinnekransen. Den ser olika ut för alla, och förr i tiden kallade man den mödomshinnan som var en hinna som skulle "spricka" när man tappade oskulden - det är en MYT. Det är ingen hinna utan mer som en krans som ser olika ut för alla och ibland kan den vara i vägen ja. Men den är ofarligt och även om det kan göra lite ont så är det ingen farlig smärta. Så fortsätt försöka och om det verkligen inte går så ring umo så kan du få hjälp!! :-)

Det är inget fel på dig, du är långt ifrån ensam om det!!

 
Ingen bild

Anonym

29 december 2014 20:17

Hej! Asså, min mamma fick mens i 8an och jag är 12 år och går i sexan. Jag har haft flytningar sen typ i början av sommaren tror jag, och jag har ganska stora bröst (asså inte jätte, har väl ungefär som de flesta i klassen) och har börjat få lite finnar runt näsan och plitor i pannan. Är detta tecken på att mensen kommer? för jag är jätte orolig och jag vet inte hur jag ska säga till mamma att jag har, eller asså jag vill liksom inte vara såpass tidig att jag får den i sexan, helst sjuan så man är lite i mitten eller vad man säger. Tror du att mensen är på G? för jag känner mig inte alls redo. Jag har inte riktigt prata med min mamma om det heller, utan mer frågat när hon fick den oså. Jag skulle bli jätteglad om du svarade på det här för jag känner mig jätte nervös och tänker ofta på det. Jag brukar prata med mina vänner om mens och sånt men inte liksom att jag tror jag får det snart.

Mensbloggen

30 december 2014 11:42

Svårt att svara på när du får mensen, för vissa har flytningar en kortare tid medans andra kan ha det i ett par år innan mensen. Jag tycker inte du ska tänka så mycket över det för du kommer ändå inte att kunna påverka det, mensen kommer när den kommer! När din mens väl kommer så kommer du att bli redo!

Det är inget att vara nervös över, det är naturligt!! :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mensbloggen - 18 december 2019 10:56

Hej! Bloggen har legat nere, men har skrivit om det mesta som finns att skriva om och svarat på massor av frågor - så det ni undrar över har jag säkert redan skrivit om, om ni kollar tillbaks i arkivet!   Jag tänkte bara dela med mig av ett pre...

Av Mensbloggen - 28 augusti 2018 10:05

  Hej,   Kommentera detta inlägg och berätta   vad ni vill läsa om :) ...

Av Mensbloggen - 5 juni 2018 19:28

En läsare som delar med sig av sin "första mensen historia". Tack, alltid lika kul att läsa om era första mensar!   Jag kommer ihåg min första mens som om den vore igår :) Det var den 9 december 2017 😂Jag hade precis vaknat och skulle som...

Av Mensbloggen - 18 november 2017 14:44

Ett brustet hjärta finns det ingen medicinering på och ont som satan kan det göra. Det kan kännas som att man aldrig kommer bli lycklig igen. Men det stämemr inte, man blir lycklig igen. Man kommer bli kär igen. Men ibland tar det tid, och det behöve...

Av Mensbloggen - 14 november 2017 13:50

Hej, tänkte skriva 21 saker som jag hade sagt till yngre mig om jag hade kunnat gå tillbaks i tiden och prata med mig själv som tonåring.   1. Sluta jämföra dig med dina kompisar. Du är fin som du är och kommer aldrig bli någon annan hur mycket d...

Presentation


I den här bloggen kan du ställa alla dina frågor. Antingen i frågelådan här under eller maila mig på mens_fraga@hotmail.se
Jag svarar på allt så gott jag kan. Du kan såklart vara anonym, precis som jag! Kommentera om det är något du saknar här. :)

Fråga mig

2 687 besvarade frågor

Omröstning

Har Du riklig mens?
 Ja
 Nej
 Har inte mens

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13 14
15 16 17 18 19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Skriv i Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards