mensbloggen

Alla inlägg under januari 2015

Av Mensbloggen - 16 januari 2015 18:40

Det här inlägget kommer för mig att bli ganska personligt och det är något som jag inte skrivit om tidigare då det som sagt är personligt. Men jag vet att jag inte är ensam om det, precis som ni inte är ensamma om era problem vad nu ni har för problem. Så med detta inlägg vill jag dela en del av min historia och om någon har det liknande så kom ihåg du är inte ensam! Det här är en del av min historia. Vissa av er kanske vet att jag hade en extremt riklig mens till en början och då menar jag EXTREMT. Fick gå upp ungefär 4 gånger på natten när det var som värst, så min sömn fick lida en hel del... Inte nog med det så fick jag järnbrist (anemi) på köpet, så hade ett väldigt lågt hb-värde (hemoglobin). En tid som tog hårt på mina krafter och mitt psyke - levde ju livet efter mensens villkor. Till slut blev jag så himlans trött på eländet och ringde ungdomsmottagningen, de hade full förståelse och tog mig på allvar (jättetrevliga för övrigt). Long story, short så fick jag p-piller. Den första sorten mådde jag sjukt jävla illa av och spydde bara av, så fick sluta med den och byta till en annan sort vilket funkade ganska bra. Mensen blev i alla fall mindre vilket var allt jag drömde om då.


Tiden gick och jag kände att jag inte ville ha p-piller längre av olika anledningar så slutade. Trodde min mens skulle börja bli riklig igen, men turligt nog blev den inte det vilket jag är tacksam över. 


Av Mensbloggen - 14 januari 2015 13:29



Ta en titt på denna video om mens på nattetid för precis som Clara säger i videon hindrar inte natten livmodern från att sluta blöda... Min mens börjar alltid under natten, tror faktiskt inte den någonsin har startat när jag varit vaken.. Så det har ju lätt till en del besvär ibland. Så den första mensdagen vaknar jag i princip alltid av att jag har mensvärk och tänker varje gång "nej, var det dags nu, helt oförberedd". Hur börjar eran mens och när på dygnet framförallt? Kommentera gärna :)



Videon är av Clara Henry

Av Mensbloggen - 12 januari 2015 17:30

Från min allra innersta vrå så kan jag med hela mitt hjärta säga att alla, varenda liten individ därute förtjänar att vara nöjd med sig själv och gilla den kropp som man är född i. Tyvärr så är det inte riktigt så i samhället vi lever i idag. Långt ifrån alla är nöjda med den man är. Jag tycker det här är väldigt sorgligt och att det är ett väldigt viktigt ämne att ta upp för det skrivs alldeles för lite om det. Vart man än tittar så ser man fantastiska ansikten och kroppar på bilder som cirkulerar på nätet, i tidningar, på tv:n och diverse olika sociala medier... Vad som inte framgår är att dessa bilder är retucherade i 99 av 100 fall ungefär. Media fösöker framställa något som inte ens är rimligt, då är det ju inte konstigt att många människor och speciellt unga tonåringar börjar ogilla sin kropp. Idealen i samhället är förvrängda och varför ska vi behöva jämföra oss med dessa retucherade modeller och känna oss ännu sämre? 


Alla har vi brister och skavanker, men vad gör det? Det visar bara att vi är mänskliga (och unika). Det är inte det man ska fokusera på, bristerna kommer att gå vid vår sida ovadsett om vi gillar det eller inte. Så ta fram optimisten i dig och gör dina svagheter till din styrka. Det är inte värt att lägga ner tiden på pessimisten i dig för den kommer alltid bara att se bristerna och lägga tyngden vid det. Nu är tiden inne för oss att börja uppskatta vad det är vi faktiskt har, jag vet att du har extremt mycket att vara tacksam över - det har vi alla. Alla har något ljus som är tänt i den mörka tunneln och som visar dig vägen framåt. Faktiskt så är det inte de gladaste människorna som har det bästa utav allting utan de gladaste människorna är de som gör det bästa av vad de har. There's a difference. 


En gång i tiden var jag den där osäkra tjejen som gick runt på skolgården utan att våga ha riktig ögonkontakt med någon, ville helst inte prata högt och tog ingen plats. Ni vet den där tysta tjejen som man inte får ett riktigt grepp om. Henne var jag. Den tiden är förbi nu, jag växte ur mitt sköldpaddsskal och vågade sträcka på ryggen, prata med främlingar jag aldrig träffat förut och jag vågade hålla kvar ögonen när någon kollade på mig. Jag gick från att vara den osäkra tjejen till att bli säker på mig själv, jag tror jag hittade min väg. Alla förtjänar att hitta sin väg, men ibland hamnar man på lite sidostigar innan man hittar rätt. Den snabbaste vägen är inte alltid den bästa för oj vad jag har lärt mig mycket om mig själv och andra längs min väg. Jag vågar ha egna åsikter och stå upp för vad jag tycker, alla borde våga stå upp för sig själva för vem ska annars göra det?? Lev nu, inte sen. 


Och är ni lite vilse just nu på eran väg så ta det lugnt och njut av utsikten och guppen på vägen och tids nog kommer du också hitta rätt. ♥ Stay strong

 

 


Av Mensbloggen - 11 januari 2015 16:01

Jag har skrivit om detta tidigare, men eftersom det är så många nya läsare så tänkte jag skriva ytterligare ett inlägg om detta. För helt ärligt, handen på hjärtat, vem tycker om att spendera pengar på mensskydd? Alla dagar i veckan skulle jag personligen hellre lägga de pengarna på något annat, lite roligare. Någon som håller med mig på den punkten?


Därför tycker jag det här är ett så bra initiativ, en möjlighet att få gratis tamponger till brevlådan en gång i månaden. Hur de kan finansiera detta är tack vare reklam på tampongaskarna och kundernas uppgift att fylla i svar på några frågor varje månad om kampanjen. Så länge man gör det fortsätter man få tamponger hemskickade månad efter månad. Jag tycker dock att det skulle finnas något liknande fast med bindor (inte hört talas om det, ännu). Det skulle på riktigt vara underbart. Men vem vet kanske kommer i framtiden och tills dess får vi nöja oss med möjligheten till gratis tamponger.


Om du är intresserad så gå in på Reddvilles hemsida och läs mer, där finns allt man behöver veta. OBS, det här är inte sponsrat, endast min åsikt om den här bra möjligheten.


 

Av Mensbloggen - 9 januari 2015 17:59

Om man är i slutet av mensen och bara blöder lite och ska till badhuset just då så kan man bada utan mensskydd för det kommer inte att läcka. Det går alldeles utmärkt att bada med mensen utan skydd om man inte blöder så mycket. Vad som kan hända är att att blir en liten fläck på insidan av bikinitrosan men bara man inte väntar flera dagar så att det torkar in så är det enkelt att få bort fläcken. Gnugga försiktgt på fläcken i ljummet vatten och ju fortare man gör det, desto lättate går fläcken bort.


Kom att tänka på en liten rolig story som hände mig för ett antal år sen... Eller just då var den ju inte rolig, men nu i efterhand så kan jag skratta åt det. Var som jag skrev ovan i slutet av mensen då och blödde inte alls mycket. Skulle ut med båten och bada vid några klippor den dagen och eftersom jag var i slutet så tänkte jag att jag kunder bada utan mensskydd men hade ingen lust att göra fläckar i bikinin som jag hade på mig under båtturen ut... Så tänkte jag var smart och hade lite toapapper i bara för att skydda trosan tills jag skulle hoppa i havet (trosskydden var slut, varav toapappret). Det enda var ju att jag inte fick glömma detta, att ta ut pappret innan badet.... Men vad var det jag gjorde, hoppade i havet med allt papper kvar i bikinitrosan. Hade inte en tanke på detta, helt glömt det. Men så kände jag att det blev "tungt" i trosan och kom ju på att visst ja pappret. Som tur var så låg det kvar i trosan, så gick upp på klipporna och tog ut pappret lite diskret innan jag kunde fortsätta bada. Slutet gott, allting gott :) haha


 

Av Mensbloggen - 8 januari 2015 10:00

     


Har ni några andra historier ni vill dela, så känn era fria att lämna de som en kommentar på bloggen eller maila mig på mens_fraga@hotmail.se 


Av Mensbloggen - 5 januari 2015 13:00

14. Kan du berätta om första gången du köpte tamponger eller bindor? 

Jag hade "försökt" flera gånger innan men alltid fegat ur väl inne i affären så att det slutade med att jag köpte något helt annat... Men en dag bestämde jag mig verkligen att nu jävlar ska jag göra det, alla andra verkar ju kunna det?! Så gick till affären och köpte lite andra saker också så att bindorna och tampongerna inte skulle ligga där helt ensamma på bandet. Kändes bättre av att köpa lite mer så att man kunde dölja de lite tyckte jag.. Som tur var så satt en tjej i kassan så det kändes lite bättre för mig. Väl hemma igen så var jag SÅ nöjd att jag faktiskt klarade av det. Idag så bryr jag mig ärligt talat inte, brukar till och med hända att jag bara köper ett paket bindor och en chokladkaka... (ingen pms här inte). Men tycker inte det är pinsamt längre, det är naturligt att ha mens och de som inte förstår det kan gå någon annan stans.


15. Tycker du det är pinsamt att köpa mensskydd?

Inte alls.


16. Hade/har du mycket eller lite flytningar? Hade du mer flytningar innan du fick din första mens eller hade du mindre? Eller lika mycket?

Har nog normalmycket skulle jag säga och det har inte ändrats vad jag märkt sen jag fick första mensen.


17. Om man får sin första mens i skolan och inte har binda med sig vad ska man göra då? Och man blöder mycket..

Gå till skolsyster och be om en binda, hon har bindor (och värktabletter). Är skolsyster inte där just då så fråga en nära vän om en binda eller en kvinnlig lärare du litar på. Det finns alltid någon annan som har mensskydd!!


18. Är det normalt att ha ''stopp'' under mensdagarna, alltså att inte blöda något under typ 12 timmar, och sedan blöda?

Nja, normalt sätt blöder man lite hela tiden. Men alla är olika, så det är inte onormalt om du skulle ha det så.


19. Hur lång brukar en mensperiod vara?

Åter igen så är alla olika och även våra mensar. Men runt 4-7 dagar brukar det vara (som man blöder), men vissa har längre och andra kortare mens.


20. Måste man berätta för sin mamma varje gång man har mens?

Det bestämmer man själv, men jag brukar inte göra det. Ska man göra något speciellt där det kan vara bra att ens mamma vet om det så kan man ju säga det. Eller om man har mensvärk så kan man ju säga det så fattar hon.


21. Är det normalt att ha mens men platta bröst, kommer dom vara platta resten av livet då?

Vissa har mindre bröst och andra större, man kan ha mens fast inte så stora bröst. Det är inte bröstens storlek som avgör när man får mens. Eftersom brösten till största delen består av fettvävnad så hänger storleken ihop med hur mycket fett man har på kroppen. Smalare personer med mindre fett har generellt mindre bröst och vice versa. Så går man upp i vikt efter att man fått mens så kommer även brösten bli lite större (generellt). Generna har ju också delvis betydelse om man har anlag för större eller mindre bröst, så alla har lite olika förutsättningar.

 

22. Måste man ha olika mensskydd, alltså olika bindor för olika mycket blod eller räcker det att ha samma binda hela tiden? (asså inte samma, men samma typ).

Man måste inte ha olika typer av bindor, man kan ha samma sorts hela mensveckan. Men många tycker det underlättar att ha en mindre binda när man blöder mindre och en större då man blöder mer. Har man mycket mens kan det vara bra att ha nattbinda på natten (de är extra långa) så  de skyddar längre bak då blodet har en tendens att rinna dit. Men svaret på din fråga är nej att det måste man inte!


23. Hur ofta bör man byta binda?

Beror på hur mycket man blöder, men efter 2-3 timmar. Byt när bindan är full vilket är då blodet börjar närma sig kanterna. Tiden får man testa sig lite fram med eftersom man blöder olika mycket.


24. Hur länge bör man ha haft mens innan man ska börja med tampong?

Man kan ha tampong från första mensen om man så vill. Det enda "kravet" är att man ska blöda när man använder tampong!


25. Kan en vanlig nattbinda från always läcka igenom? Eller är det helt omöjligt?

Alla typer av mensskydd kan läcka om man inte byter de i tid (innan den blir full). Så den kan läcka!

 

26. Jag är 13 år och har inte fått mens. (iaf inte innan detta skedde.) För ca tre dagar sedan såg jag en brun fläck i min trosa när jag vaknade på morgonen. Andra dagen såg jag blod och nu blöder jag ganska mycket. Får även blodklumpar. Kvällen innan den bruna fläcken hade jag onanerat. Kan mina blödningar ha något med det och göra eller har jag fått mens? Har haft flytningar i ca 2 år, humörsvängningar och allt det där. Jag är jätteorolig för att detta inte är mens och något annat konstigt just eftersom att det hände efter jag onanerat. Kan jag förstört någonting inuti mig? Jag använde bara fingrarna. Förut när jag gjort det har jag inte fått blödningar. Sedan har jag en till liten fråga och det är om man ska blöda hela tiden när man har mens för det gör jag? Ska det liksom inte bara komma en gång varje dag under sin "mensperiod" och sen är det klart?

Det är din mens och det beror inte på att du onanerade. Man förstör inget av att onanera! Så det är mensen du fått :) Yes, man blöder hela tiden mer eller mindre när marn har mens. Så man blöder konstant (mer eller mindre) under mensveckan - det är normalt!!

Presentation


I den här bloggen kan du ställa alla dina frågor. Antingen i frågelådan här under eller maila mig på mens_fraga@hotmail.se
Jag svarar på allt så gott jag kan. Du kan såklart vara anonym, precis som jag! Kommentera om det är något du saknar här. :)

Fråga mig

2 687 besvarade frågor

Omröstning

Har Du riklig mens?
 Ja
 Nej
 Har inte mens

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24 25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Skriv i Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards