mensbloggen

Senaste inläggen

Av Mensbloggen - 10 mars 2015 12:00

Vissa har en längre menscykel, det är inget konstigt. Precis som att vissa blöder lite längre under sin mensperiod vilket inte heller är konstigt. Mensen kan också vara oregelbunden så att man har mensen längre, det brukar rätta till sig med tiden när den blir mer regelbunden.


Men har man däremot haft mensen ett tag och man ändå blöder väldigt länge så kan det vara tecken på att man har någon typ av hormunell obalans. Det är inget farligt och man kan få hjälp med det. Så har man mens under en längre tid tycker jag man ringer sin ungdomsmottagning och pratar med de.Det är inget farligt, men det leder lätt till järnbrist och sen så är det inte heller så kul att blöda länge. P-piller brukar vara en av möjliga lösningar till detta.


Jag vill inte med detta inlägg oroa er på något sätt! Fick ett önskemål om att skriva om detta, och kom ihåg det är inte farligt och man kan få hjälp. Tänk bara på att äta järnrikt under tiden.


 

ANNONS
Av Mensbloggen - 8 mars 2015 00:15

8 MARS 2015 - INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 


En dag som definitivt är värd att fira. Det är år 2015 och fortfarande har långt ifrån världens kvinnor fria rättigheter och jämställdhet mellan könen. Jag tycker det är tagiskt att det kvinnliga könet anses vara mindre värt än det manliga bara för att den saknar det manliga könsorganet och detta gäller på majoriteten av världens alla platser mer eller mindre. HALVA JORDENS BEFOLKNING ÄR KVINNOR... Ändå ska det kvnnliga könet ses som nåot negativt i många länder, något mindre värdefullt. I Afghanistan till exempel är (mamman) och pappans mål att föda minst en son, för familjen behöver en son som kan försörja dem i framtiden och en son som kan göra sällskap med mamman och systrarna på stadens gator när pappan inte längre kan det, FÖR ATT kvinnor får inte vistas utan en mans sällskap utanför hemmet. Det är alltså förbjudet för en kvinna att röra sig fritt i staden om hon saknar manligt sällskap. Vissa mödrar som fått många barn men bara döttrar, väljer att klä vissa av sina barn som pojkar så att de ska få frihet och kunna röra sig. Detta är inte oke, men det är så vissa familjers verklighet ser ut.


I Nepal får inte unga tjejer och kvinnor varken arbeta eller gå i skolan under deras menstruationer, de ska hållas avskilda sålänge de blöder. Kvinnorna får flytta ut i små skjul på gården där de sovar så länge de menstruerar.


Unga flickor som giftas bort så fort se får sin mens, de får inte gå i skolan och saknar därför utbildning, deras uppgift är att ta hand om hemmet och tillfresställa mannen (som i många fall kan vara i samma ålder som din pappa). 41% av Afrikas flickor blir bortgifta innan de ens har hunnit fylla 18 år. I kina väljer många att göra abort efter att de tagit reda på könet...om det visar sig vara en flicka. IDAG TYCKER JAG VI TAR DEN HÄR DAGEN PÅ ALLVAR, för det är inte många dagar på året som tillägnas världens kvinnor...Vilket kön ett foster har ska inte få komma att avgöra dess framtid. Vi har en lång väg kvar till jämställdhet mellan könen och mer frihet och rättigheter åt kvinnorna. Tycker alla ska tänka lite extra på världens tjejer idag. Girl, be proud of yourself.  


(Glöm inte gilla detta inlägg och visa ditt stöd)

 

 ANNONS
Av Mensbloggen - 7 mars 2015 11:55

Fråga:

Hej! Jag vill bara berätta att jag är SUPERglad! :) 

Varför? Jo, igår studerade jag mitt lilla liv därnere. Har länge tänkt på att det känns som om jag inte har något slidhål (vet att jag har det, men har aldrig hittat det), letat HUR MYCKET SOM HELST under massvis med månader. Men gissa vad? Igår hittade jag det! Alltså kanske inte låter så fräscht och roligt för dig/er - men jag är sååå glad! :D Hehe, var bara tvungen att dela med mig! 

FÖRRESTEN. Man har ju de inre och yttre blygdläpparna, men mitt "hål" är lixom innanför de inre läpparna (såklart) men lixom i en till läpp (som om jag har 3st, lixom två små som är innanför de inre. Förstår du hur jag menar? Riktigt svårt att förklara.. Dessutom är "hålet" typ 1 cm långt och inte bredare än så, är det normalt? Vet att slidan är töjbar men det känns extremt litet? o:

Vill även fråga en annan sak angående slidan.. Kan man föra upp något, för att testa? Prova med en topps igår, för att lixom förbereda mig lite (man kommer ju föra in saker där i framtiden lixom) & det gick bra. Borde jag prova med en tampong? Har inte mens ännu, men vill lixom träna på att känna mig bekväm med att föra in saker. Finns det något större man kan prova med också (låter så ofrächt), men vill lixom exprimentera lite för att lära mig mer om min kropp och hur den fungerar på bästa sätt! :) 

HEHE.. kanske konstiga frågor osv, men är bara så glad och har lite grejer jag inte vet vart jag kan få svar på (om inte här)! ;) 
Tack!


Svar:

Hej, brukar inte svara så ofta på frågor i bloggen men tyckte denna skulle få vara med här ändå! Vill börja med att säga till ALLA att det finns lika många slidor som det finns tjejer på denna planet. Så det finns verkligen inget som är 'konstigt' eller 'mer normalt'. Alla ser olika ut, sen så kan man själv välja om man vill se det som att alla är konstiga eller alla normala. :) Hihi, så tycker inte man ska fundera så mycket på hur man ser ut därnere, du är normal och unik. Alla är det!


Slidhålet är inte riktigt ett hål skulle jag säga, skulle mer kalla det en öppning. Och JA det är töjbart, det ska trots allt gå att klämma ut ett bebishuvud där. Så det går och sen när man blir kåt så blir slidöppningen lite större ändå.


Visst kan man föra upp 'saker' i slidan, jag rekomenderar att man börjar med sina fingrar (se bara till att du har rena fingrar). Först kan man ju börja med ett finger och sen ta flera fingrar. Tampong ska man bara stoppa in när man har mens, då vänta tills mensen innan du testar det. För att stoppar man in tampong när man inte har mens så kommer den suga upp alla bra vätskor som vi vill ha kvar i slidan. Vilket resulterar i den slidan blir torr och det kan göra ont att ta ut tampongen. För man in andra saker så se till att ha kondom på de!


Av Mensbloggen - 3 mars 2015 16:06

Detta är mest riktat till er som blöder mycket dvs. har riklig mens. Jag har själv det ibland och hade extremt riklig förut. Att blöda är mycket är inte farligt i sig, men leder lätt till järnbrist. Något som är väldigt jobbigt att ha och tar på ens krafter. Ni som har följt bloggen ett tag vet kanske det, men jag har själv haft ett väldigt lågt hb-värde (järnbrist) när jag hade som rikligast mens. Detta var rent ut sagt skitjobbigt, och jag var ständigt trött.


Jag tipsar er om att tänka lite extra mycket på att äta järnrikt just under mensveckan, det gäller alla kvinnor. Kanske dricka Blutsaft under mensveckan (finns på Life eller Hälsokost), det är järn och b-vitamin främst. Det kan alla dricka, inga konstigheter. Eller äta mer inälvsmat som leverpastej eller blodpudding. Broccoli är också ganska järnrikt.


Har man järnbrist eller känner sig trött under och efter mensen så ta järntabletter. Brukar själv äta det under just mensveckan eller varannan dag under den veckan beroende på hur mycket jag blöder. För vill inte hamna med järnbrist igen. Däremot ska man inte proppa i sig järntabletter om man inte vet med sig att man har lägre järnvärde, då är det bättre att äta järn genom kosten. Finns iaf järntabletter på Apoteket receptfritt och för recept, Niferex är en sort som jag själv har, recepfri.


 

Av Mensbloggen - 26 februari 2015 11:14


Innan jag fick min mens för drygt fem år sedan så hade jag tiotusentals funderingar som snurrade runt i huvudet, jag vet att jag inte är enda som gick runt med alla dessa funeringar då. Många gör det och det är inget konstigt, det är normalt. Jag tror det underlättar om man har någon man kan ventilera med om alla sina tankar, kanske sin mamma. Jag hade inte den personen i mitt liv då, ingen att ventilera med. Så om ni har den personen ni kan prata med, utnytja det och var tacksam över det. För det gör så mycket! Jag tror dessutom att det gör så att man blir mer öppen kring ämnet och ser det som mer naturligt, ingen tabu att prata om det. Något som behövs i samhället, mer snack om det för att det är fortfarande ganska tabubelgagt även om det är mer acceptabelt nu än det var förr. Vi har en bit kvar ändock! 


Här är några av mina funderingar jag önskar jag hade haft svaret på, funderingar jag gick och funderade över innan jag väl fick mensen. Alltså detta är vad jag skulle jag sagt till mig själv: - Sluta oroa dig och tänka så mycket. Ta det som det kommer. Du kommer att få mens precis som dina kompisar, dessutom kommer det inte att hjälpa att gå och oroa sig över det. Lev nu och så kommer mensen när tiden är inne.


- Du är inte den enda att få mensen sent även om det känns som det. Kom ihåg det är lika tufft att vara den första att få mens som att vara den sista.


- Mensblodet kommer inte vara som du har föreställt dig. Det kan skifta i både konsistens och färg från brun till röd. Alltså det är inte som blodet från ett sår.


- Du kommer känna mensen rinna med bindan, det suger och känns som man går och kissar på sig. En ganska obehaglig känsla som man helt enkelt får gilla bara.


- Varför tog du din första värktablett mot mensvärken 3 år efter att du fick mensen??? Om du bara hade vetat hur stor hjälp den varit tidigare. Den underlättar verkligen för en ibland.


-  Det är helt normalt ifall mensen inte kommer på flera månader, den är bara oregelbunden och du är långt ifrån ensam om det.


- Var inte orolig och bli inte rädd ifall allt toavatten i toaletten blir rött, för det blir det oftast.


Av Mensbloggen - 25 februari 2015 01:30

De flesta väljer ju att ta bort sitt oönskade hår på kroppen, vissa mer än andra. Jag måste först bara påpeka att tanken med detta inlägg är absolut inte att ni ska känna det som ett måste att raka er, för det måste man inte. Man gör precis som man själv vill och känner sig bekväm med!!

 

Men till de som väljer att raka sig så kan man ändå vara så snäll som möjligt mot huden. Jag har själv ganska känslig hud, som kan reagera. Här är några punkter som är bra att tänka över vid rakning:


  • Ha vassa rakblad på hyveln, är de slöa så är det lätt att skära sig.
  • Raka dig under rinnande vatten, förslagsvis i duschen. Undvik torrakning då huden inte gillar det.
  • Använd raklödder/rakgel i duschen för att minska risken för rakfinnar sen.
  • Återfukta huden efter rakning, min favorit är att smörja in sig med kroppsolja. Men salva fungerar också.

Att raka sig dagligen är heller inte något huden älskar, låt huden hinna läka emellan gångerna. Det mår den bäst av. Nu under vinterhalvåret kan man till och med vara lite orakad i perioder om man inte ska resa eller träffa killen. Huden gillar det och ingen ser det heller, win win. Det mest skonsamma för huden är arr raka medhårs dock brukar allt hår inte följa med då, så oftast brukar det sluta att man rakar mothårs i alla fall. Men fungerar det för dig att raka medhårs så gör det, mycket bättre för huden.


 

Av Mensbloggen - 24 februari 2015 12:05

Gammal omröstning resultat:

 

   

 

Ny omrösning: (svara i menyn till höger)

Svara ärligt, Hur mår du? (på insidan, från hjärtat)

 

* Helt ärligt har jag inget att klaga på, mår toppen.

* Mår helt okej, mått bättre

* Nja sådär... Inte så jättebra

* Mår inte bra alls, mår dåligt

 

Presentation


I den här bloggen kan du ställa alla dina frågor. Antingen i frågelådan här under eller maila mig på mens_fraga@hotmail.se
Jag svarar på allt så gott jag kan. Du kan såklart vara anonym, precis som jag! Kommentera om det är något du saknar här. :)

Fråga mig

2 684 besvarade frågor

Omröstning

Har Du riklig mens?
 Ja
 Nej
 Har inte mens

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Skriv i Gästboken

Följ bloggen

Följ mensbloggen med Blogkeen
Följ mensbloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se