mensbloggen

Alla inlägg under augusti 2013

Av Mensbloggen - 21 augusti 2013 11:45

Frågan löd: "Kan du berätta lite, i ett inlägg t.ex hur man gör på ungdomsmottagning om man vill ha P-piller. Ska man be om det bara och berätta sitt problem eller vad?"


Jag tycker enklaste vägen är att boka en tid på ungdomsmottagningen. Väl där så berätta varför du vill ha P-piller och ta även reda (i förväg) om någon i din närmast släkt eller du själv har haft någon typ av blodpropp. För om det är fallet så blir man oftast rekomenderat något östrogenfritt p-medel, till exempel minipiller. Är du 15 år eller äldre (är osäker på hur det är om man är under 15) så behöver inte dina föräldrar få reda på att du käkar p-piller (eller något annat p-medel). I den åldern är det lagligt att ha sex och de som jobbar på ungdomsmottagningen får inte berätta för dina föräldrar om du varit där utan din tillåtelse. Men oftast så vill de gärna att föräldrarna vet om det inte finns vissa säl att de inte ska veta.


Däremot tycker jag man ska fråga sig själv en gång extra innan man börjar med p-piller. Man tillsätter hormoner och helt enkelt mixtrar med kroppens natur. Dessutom finns det en hel del biverkningar och alla påveras olika. Vissa blir väldigt deprimerande och känsliga medan andra (så som jag) spyr... En trevlig överaskning jag upptäckte. ^^ Så ta inte p-piller i onödan säger jag för jag tycker det är dumt att mixtra med kroppen. Men visst är man sexuellt aktiv och vill ha skydd mot graviditet så testa p-piller, men skaffa inte p-piller för att kunma styra över mensen eller blöda mindre för då finns det andra medel. Nu finns även där undantag, vissa som är mer "extrema" får även p-piller pga. mensen eller mensvärken. Men det får man diskutera med barnmorskan, de är experterna!





Av Mensbloggen - 20 augusti 2013 06:45

Att sätta i en tampong

1. Tvätta dina händer med tvål, finns inte tvål så funkar alcogel (bakteridödande). Vi vill inte ha in några läskiga bakterier där nere.


2. Ta bort platsen runt tampongen och ta så lite som möjligt på själva tampongen. Knöla ut snöret och test att dra i det lite så kan du känna dig trygg!


3. Ställ dig i en bekväm position. Förslag på postion: Antigen kan du sätta upp ena benet på toastolen i 90 grader eller sitt bredbent på toan eller ligg ner om det känns bättre.


4. Är du högerhänt? Om ja, så sära på dina blygdläpparna med vänsterhand och samtidigt trycker du in tampongen med din högra hand. (Viktigt vid detta steg att du är avslappnad)


5. Tryck tamponen först rakt uppåt och sedan bakåt mot ryggen. Hela ditt finger ska in innan tampongen sitter på plats!


6. Tvätta händern efter du satt in tampongen! Klart.



Att ta ut en tampong

1. Var avslappnad! Ta tag i snöret och dra försiktigt i det tills tampongen är ute.


2. Vira in den i papper och släng i papperskorg, INTE TOAN!


Tips & Tricks

Har du svårt att få in tampongen, tänk på att vara avslappnad, du kan ta lite vaselin på tampongens topp så att den glirde in lättare eller glidmedel funkar det med. Första gången du testat kan det vara enklare att använda den minsta storleken (gul ask). Har du svårt att hitta hålet så ta en liten fickspegel. Man kan också öva innan man väl provar med tampong att bara stoppa upp fingret. Gör det ont när du ska dra ut den, försök SLAPPNA AV. Spänn dig inte!


Och viktigast, GE INTE UPP! Du kanske inte klarar det på första försöket, men ge inte upp fortsätt öva tills du kan. Det finns en första gång för allt :)




Av Mensbloggen - 19 augusti 2013 14:38

Eftersom jag inte riktigt hade tid för bloggen i helgen så drog jag igång en frågestund, så här kommer svaren på den! (Ps. Fick även vissa mer personliga frågor till den så på de frågorna svarade jag direkt på).



1. Om man får mens i skolan , och inte vet om det innan. Har inga skydd på. Kan det rinna blod på benen då? I så fall rinner det mycket? Syns det?

- Oftast så börjar inte mensen med att bara rinna mycket... Vanligare är att mensen börjar med bruna flytningar och sedan ökar succesivt, kanske dagen efter. Så det är inte så troligt att du kommer vara helt oförberedd eftersom kroppen brukar förvarna lite på ett eller annat sätt.

 

2. Kan man träna och springa med binda?

- Självklart kan man det!
 

3. Kan man onanera med binda/tampong? Har du några bra tips på saker man kan använda när man onanerar?  

- Med binda så jag visst kan du det, men rekomenderar inte att stoppa upp något i slidan när man har tampongen där, ta ut den först i sånna fall. Använd fantasin och ta vad som finns, eltandborste, banan, rentvättad deo, morot osv...



4. När man har mensont, finns det någon övning som gör att det går över? Brukar få det på natten det är jättejobbigt, vad ska jag göra? Känner mig illamående. Vill inte äta någon medicin eller piller.

- Har man mycket mensvärk så är nog enklaste utvägen att svälja (eller brusa) en värktablett, då brukar man kunna bli av med smärtan. Men vill man inte det så kan man antingen värma en vetekudde eller om man inte har det ta en vattenflaska med varmvatten. Det finns även övningar, jag gillar att lägga mig på rygg på golvet nedanför sängen/soffan/bänk och ha rumpan mot sängen/soffan/bänken sedan ha benen upp på sängensoffan/bänken i 90 grader och så en kudde under huvudet. På denna LÄNK finns fler övningar (och bilder) som man hjälpa vid mensvärk.



5. Vad är PMS?

- PMS, en förkortning av premenstruella spänningar eller premenstruellet syndrom. Besvär så vissa får innan mensen, humörsvägningar, ömma bröst, huvudvärk, ont i magen eller bara allmänt deppig. Dessa besvär hänger ihop med hormonerna.



6. Hur vet man om man har PMS?

- Det kan vara lite svårt att veta, men är du osäker så kan det vara en bra idé att föra dagbok över hur man mår under 2 menscykler och sedan se om det är just innan mensen det är du känner dig nere för då är det pms.



7. Vad gör jag om jag får mens i skolan?

- Gör precis som hemma! Det finns toaletter i skolan med. Ha mensskydden i din väska.



8. Kan man bli extra sur när man har mens?

- Det är väldigt indivuellt, men vissa blir surare när de har mens.



9. Tänk om en kille frågar "Har du mens?" Vad ska man svara?

- Det beror helt på er relation är tycker jag och hur öppen du känner för att vara. Men känner du dig trygg med denna person så svara bara äh ja... Eller annars säg något i stil med "vad är det för fråga" eller "inget du behöver bry dig om".



10. Om en kille tar på ens bröst, vad ska man säga? Jag själv skulle väl inte tycka det var jättehemskt, men ändå pinsamt..

- Det beror på om han gör det med flit eller bara råkar... Men gör han det med flit så gör klart för honom att det inte är okej, han kan inte göra vad det vill det är faktiskt din kropp. Säg kanske "bort med tassarna" och le lite eller om du tycker det är helt fel så säg bara att du inte tycker det är okej.



11. Hur fungerar killar? Vi tjejer får PMS osv, vad får killar?

- Killar kommer till målbrottet när deras röst ändras och blir mörkare bl.a De är nog den största skillnaden och de får ju inte mens som vi tjejer.



12. Är killar mer sugna än tjejer? Vissa kollar in tjejers bröst, har sett det..

- Jag skulle inte säga att killar är mer sugna än tjejer, allt är väldigt nytt så tror alla är lika sugna och nyfikna. De flesta killar kolla ju in tjejers bröst, det är något tjejer ofta visar (inte alla) men många och något som killarna inte själva har.



13. Hur reagerar killar på mens? För vi skäms mycket över det, tycker de att mens är äckligt eller naturligt? För alltså de skäms väl när de kommer in i målbrottet och då tänker vi typ.. japp han ska få sin manlig röst, sött. Eller?

- Jag tror killar på högstadiet är allmänt omogna (nu drar jag såklart inte alla över en kant, för det finns absolut supermogna killar på högsatdiet) men de flesta är lite barnsliga, så då kanske killar tycker mens är lite äckligt fast samtidigt lite spännande/intressant eftersom det är något de själva inte upplevt. Däremot på gymnasiet så är mensen en naturligare sak även för killarna när de blir mognare! Men killarna får tycka vad de vill, alla tjejer får mens och de kan inte påverka det. Det hör till naturen!



14. Ibland när jag går på toan kollar om det är några flytningar i trosan, så är det ibland så som ludd i flyttningarna, och när jag torkar mig! Normalt?!

- Luddet kan mycket väl komma från trosorna om du använder bomulstrosor, det är min gissning!


 

Av Mensbloggen - 16 augusti 2013 13:00

 

Av Mensbloggen - 16 augusti 2013 10:40

"Halloj! Nu ska jag berätta om min första mens. Fick den nu i somras! Haha. Jag vaknade, och var jääättekissnödig (fast det är jag alltid när jag vaknar, så inget ovanligt). Gick på toa, och när jag torkade mig och tog upp pappret för att vika det (dålig förklaring men aja) så såg jag att DET VAR HELT TÄCKT AV BLOD! Förstod ju DIREKT att det var mensen, och att något måste göras! Men blev klar. Sen gick jag till min mamma och såg på tv och sennär det var reklam så jag bara "mamma.. asså jag har fått mens!" och hon svarade "ojdå" och sen sprang hon och hämtade bindor till mig (JAG HATADE BINDOR FRÅN FÖRSTA BÖRJAN, USCH) Och sen var jag lättstött och gråtmild resten av dagen. Vilket resulterade i att jag terroriserade en killkompis som fatta nada! woopsi.. Ringde dagen efter och bad om ursäkt ^^ men han fatta inte vad som hände, lol xD

 
Det var min första mens! Har lovat mig själv att nästa mens kommer jag inte sms någon! ^^ xD /Lättstött tjej här ja"
 
 
Om det är fler som vill dela med er av era historier och händelser, så lämna en kommentar eller släng iväg ett mail till mens_fraga@hotmail.se :)
 
Av Mensbloggen - 15 augusti 2013 02:00

Hur sätter man dit den?

  • Tvätta först dina händer noggrant. När du använder koppen första gången, kan du blöta kanten med vatten eller lite kokosolja så glider den lättare in.
  • Vik menskoppen. Det finns olika tekniker, så se på bilden vilken du gillar bäst. Håll koppen vikt och för in den med koppens vikta del först i slidan.
  • Du kan föra in koppen sittandes, ståendes eller sittandes på huk. Sära på benen när du för in koppen. 
  • Du hittar koppens rätta läge i slidan med lite övning och genom att bekanta dig med din egen anatomi. 
  • För att undvika läckage, känn med ett finger ett varv kring koppen och försäkra dig om att koppen har vecklat ut sig helt. Den hålls på plats av muskulaturen i bäckenbotten.
 
 
Hur tar man ut den?
  • Innan du tar ut koppen, tvätta händerna noggrant och slappna av i musklerna och bäckenbotten. 
  • Om du inte kan nå koppens undersida, dra koppen försiktigt nedåt genom att ta tag om skaftet. Pressa lätt med magmusklerna (krysta) för att trycka koppen nedåt, utåt. 
  • Få undertrycket i koppen att släppa genom att trycka på koppens nedre del och dra försiktigt ut koppen så du inte spiller ut innehållet i misstag.
  • Töm innehållet i toaletten och skölj den noggrant. Skölj först med kallt vatten så att färgen eller lukten inte fastnar i koppen och sedan med varmt vatten och en mild, oparfymerad flytande tvål innan du sätter tillbaka koppen igen.
När mensen är slut
  • Koka koppen några minuter i vatten och lite matsoda (bikarbonat) mellan menstruationerna. Du kan också rengöra den i sprit. 
  • Tips! Men en tandpetare får du även de små hålen rengjorda ordentligt.
  • Förvara den luftigt i koppens egen förvaringspåse. Förvara aldrig menskoppen i en lufttät ask eller plastpåse.


KÄLLA, eller läsa mer

Läs mina tidigare inlägg om menskoppen 1 och 2


Av Mensbloggen - 14 augusti 2013 16:30

Nu drar snart skolan igång igen eller ni kanske redan har börjat? Det skulle vara roligt att höra vilken klass ni börjar i, så det får ni gärna kommentera hit om ni känner för det. :)


Efter att ha läst detta inlägg hoppas jag ni ska våga känna er lite säkrare på att ha mens i skolan, om ni inte redan är säker på det förståss! Först och främst se till att ha mensskydd med dig, förslagsvis i din väska/ryggsäck. Sedan när du går på toan och ska byta mensskydd så går du till väskan och tar vad du behöver. Vill man dölja bindorna så (tycker jag är ett bra sätt) att lägga de i en skolbok eller mellan några böcker som du ska ha till nästa lektion. Eller bara stoppa en i fickan. Använder du tampong så kan man stoppa 2 i bh:n på morgonen eller bara gå och ta en i handen från skåpet, Det rymms i en hand utan att de behöver synas!!


Har man en tråkig lektion så kan man alltid utnyttja en del av den till att byta mensskydd ;) Bara säga att man behöver gå på toan. Åh på tal om det... Kommer ihåg i min förra skola när vi inte alltid fick gå på toan under letkionstid...  För lärarna trodde bara man gick ut och snacka i telefon typ.  Det tycker jag inte borde finnas, jag menar ibland så blir det akut och alla tjejer får ju mens och tänk de som blöder väldigt mycket och måste byta ofta... Blödde själv väldigt mycket, men som tur var fick jag alltid gå på toan. Om du är i samma sits, blöder mycket men får inte gå på toa (vilket är sjukt av lärarna som kanske inte har en aning) så ta ett snack med skolsyster och berätta. Som tur är är det inte så på min nuvarande skola, då får vi gå när vi vill - Så borde det alltid vara! :)




Av Mensbloggen - 13 augusti 2013 10:45

Att duscha på gympan med mens behöver inte alls vara så klurigt eller svårt. Det finns lösningar för det mesta här i livet! :) Innan man går in i duschen så gå på toa och ta bort bindan eller om du har tampong låt den sitta kvar till efter duschen. Har man tampong så kan man antingen knöla ihop snöret till en lite boll och knöla upp eller dra snöret bakåt mellan skinkorna. Har man binda så tar man som sagt av den innan och går sedan mot duschen och duchar. Sedan sätter du bara på en ny binda igen eller om du har ett bara rena trosor som du satt i bindan i förväg.


Det kommer inte rinna blod i duschen som man kanske kan tro. Man kan alltid "testa" i duschen hemma så vet man!  Ni ska också komma ihåg att även om det syns lite om man verkligen är uppmärksam så kommer inte era klasskamrater vara lika uppmärksamma. För vem står och stirrar på den andra i duschen?



Presentation


I den här bloggen kan du ställa alla dina frågor. Antingen i frågelådan här under eller maila mig på mens_fraga@hotmail.se
Jag svarar på allt så gott jag kan. Du kan såklart vara anonym, precis som jag! Kommentera om det är något du saknar här. :)

Fråga mig

2 687 besvarade frågor

Omröstning

Har Du riklig mens?
 Ja
 Nej
 Har inte mens

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Skriv i Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards